Skocz do zawartości
orzechzg

Zestaw Za Max 2300zł Do Oceny

Rekomendowane odpowiedzi

witam!

mam zamiar wydać maksymalnie 2300 zł na zestaw do użytku codziennego, grania, troche grafiki, który posłuży mi przez długie lata.

Intel Core2 Quad Q8200 2,33 GHz (S775/45nm) BOX 685.09 zł

Radeon 4850 PowerColor 512MB 2xDVI (PCI-E) 583.08 zł

Asus P5QL PRO 333.23 zł

Kingston DDR2 2x 2GB 800MHz CL6 149.42 zł

WD Caviar SE-16 500 GB WD5000AAKS 16MB cache SATA-II 213.66 zł

Logic B14 czarny 96.05 zł

Chieftec (GPS-450AA-101A) 450W bulk 200.83 zł

w sklepie, w którym będę kupować wychodzi za to prawie 2300. Czy zestaw jest optymalnie skonfigurowany?

Ponadto interesuje mnie temat chłodzenia cpu, i tak:

1. jak to jest z boxowymi wentylatorami, czy są wystarczające do optymalnego wydalania ciepła?

2.jeśli nie, to czy boxowy wentylator może posłużyć mi do czasu aż uzbieram pieniądze na coś lepszego?

3. jaki wentylator? freezer 7 może być?

Aha i jeszcze jedno, jakie będą możliwości podkręcenia tego zestawu w przyszłości? Po zdobyciu wiedzy, bo jak narazie jestem laikiem ;)

będę wdzięczny za każdą wypowiedź. pozdrawiam

Edytowane przez orzechzg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw niezły, ale ja bym wziął lepszy RAM (CL5!) od Kingstona czy Corsaira, a do tego zastanowił się czy Ci ten Quad potrzebny (w sensie systemu operacyjnego, gier i programów - co chcesz na nim instalować? jaki system?). Wg mnie w dzisiejszych czasach cztery rdzenie to jednak nie jest optymalne rozwiązanie jeśli chodzi o stosunek kasa/możliwości (które nie są w pełni wykorzystywane przez oprogramowanie) - może za rok będzie już lepiej pod tym względem, ale na razie dwa rdzenie naprawdę dają radę i mi osobiście szkoda by było dokładać do tego np. 400zł. Jeśli tak ma być, to spoko, a jak niekoniecznie, to wziąłbym coś dwurdzeniowego. Nawet Dual Core E5200, którego można nieźle podkręcić - to żaden wysiłek, wystarczy w BIOSie 2 parametry przestawić - a i bez podkręcania będzie chodzić bez kompleksów. Z zaoszczędzonej kasy dołożyłbym wtedy do grafy z 1GB pamięci, lepszego RAMu i np. obudowy, a ewentualną resztę sobie zostawił na inne cele :) Pomyśl też (jeśli obudowa nie ma) o jakimś wentylatorze na tył i/lub przód żeby zrobić przeciąg ;)

Napędów rozumiem nie potrzebujesz? Jeśli jednak tak, to polecam nagrywarkę Pioneer i ewent. napęd DVD od ASUSa (ja bez 2 się nie obejdę).

Z tego zestawu najmniej podkręcalny będzie RAM, procesor i karta spoko :)

Boxowy wentylator da radę pod względem wydajności. Freezer 7 sprawi jednak, że będzie chłodniej i ciszej i przy podkręcaniu na pewno warto w niego zainwestować. Nie masz się czego obawiać - komputer z boxowym wentylatorem nie będzie Ci sprawiać problemów.

Edytowane przez metalfan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw troche potrzepany.

Q8200 to jest pic na wode, mało cache, niskie OC. Za ok 640zł są Xeony E3110 i będzie to o niebo lepszy wybór. Tym bardziej że poza grafiką chcesz grać.

Ten radeon wygląda mi na referenta. Jeśli tak to do zmiany.

Płyta OK.

RAM strasznie drogi. Powinien z 20zł taniej kosztować. Tym bardzioej że to wersja z CL6...

Dysk ok.

Buda wydaje mi się że to jakiś codegen pod inną nazwą. Lepiej dorzućić pare złotówek i wziąć CM z serii Elite 3xxx.

Zasilacz ok ale lepiej i taniej brać pentagrama 460W albo dołożyć pare złotych i kupić CAV-500

BOX jest niestety dość głośny. Jesli lubisz swoje uszy to jak najszybciej zbierz na jakiś lepszy cooler. Freezer już jest lepszy ale szukałbym czegoś na wentyl 120mm (np Karakorym).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Dzięki za wypowiedzi, dawno strasiłem rachube w nowościach komputerowych stąd te 'strzały w ciemno' z mojej strony np. z quadem. Zmodyfikowałem nieco moje zestawienie, teraz wygląda to tak:

Intel Core2 Duo E8200 2,66GHz (S775) BOX 571.42 zł

Pentagram Freezone HP-120 AlCu Karakorum 85.37 zł

Radeon 4850 Gigabyte 512MB 2xDVI (PCI-E) Zalman 573.36 zł

Asus P5QL PRO 333.23 zł

GoodRam DDR2 2 x 2GB 800MHz CL5 140.15 zł

WD Caviar SE-16 500 GB WD5000AAKS 16MB cache SATA-II 213.66 zł

Cooler Master Elite 331 132.92 zł

Chieftec (GPS-450AA-101A) 450W bulk 200.83 zł

metalfan: Napędów nie potrzebuję, mam ze starego kompa całkiem wystarczające :).

dzikidaniel: Nie rozumiem jednak co oznacza określenie referent. Czy karta która teraz dałem do zestawienia będzie ok?

Ponadto, co sądzicie na temat procka, xeon 3110 jest jednak troche za drogi jak na moja kieszeń a e5200 wydaje się nieco przestarzały. Przypomnę, że komp ma służyć przez ładnych pare lat.

E8200 jest zdaje sie lepszy niż E7400, dobrze oceniam?

I jeszcze jedno, w przyszłości mam zamiar dokupić jeszcze jeden dysk i zbudować raid 0 (choć narazie nei wiem wiele na ten temat, jak rozumiem przyspiesza to pracę dysku). WD 500AAKS nie ma natomiast NCQ. Czy do raid nie będzie odpowiedniejszy Samsung SpinPoint F1 500 GB (SATA II, 16MB cache, NCQ)? Cena jest praktycznie identyczna.

Ah, i apropo myszki i klawiatury? Coś godnego polecenia? Mysz optyczna, niekoniecznie bezprzewodowa, natomiast klawiatura przewodowa, z jakąś rolka może (Klawiatura SABER Q-Line QL-391, zna to ktoś?) Jeżeli nie, wezmę Logitech Deluxe 250 i Logitech Optical Mouse (razem ok 60zł). W cenie max do 60-70 zł za obie rzeczy.

Dzięki i pozdrawiam :)

Edytowane przez orzechzg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poczytałem troche, poszukałem i oto efekt tych działań, poprawiona wg mnie konfiguracja.

PROCESOR CORE 2 DUO E8400 3.0GHz LGA775 BOX 645.00 zł

GIGABYTE GA-EP45-DS3L Intel P45 Socket 775 (PCX/DZW/GLAN/SATA/DDR2) 377.00 zł

PALIT ATI Radeon HD4850 512MB DDR3/256bit TV/DVI PCI-E (1.0ns) (625/1986) 563.00 zł

GEIL DDR2 4096 MB PC800 2 x2 GB CL5 BLACK DRAGON 195.00 zł

HDD CAVIAR 640GB WD6400AA KS SATA II 16MB CACHE 261.00 zł

OBUDOWA ASUS TA-891 BEZ Z ASILACZA (CZARNO-SREBRNA) 139.00 zł

Zasilacz PENTAGRAM Silent Force PSF-460-P12S 193.00 zł

część zmian wynika z dostępności w sklepie w którym będę kupować.

narazie nei zamierzam kręcić (w przyszłości to możliwe) więc daruje sobie dodatkowy wentylator na cpu. czy pamięć i ogólnie całość jest ok? proszę o ocene

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowę bym wziął droższą a zasilacz tańszy choć nie gorszy, modecoma MC, wystarczy ci 400[W] (450[W] było by potrzebne do 4870). Podawane w specyfikacjach kart wymagania [W] dla zasilaczy są podyktowane niską jakością większości zasilaczy a szczególnie linii 12[V] o niskim [A]. Modecom MC ma dobre linie 12[V] więc wystarczy 400[W] a jest sporo tańszy.

Obudowę sprawdź colermaster. Na przykład jedna z tańszych, Elite kosztuje 30zł więcej niż ta, którą wybrałeś, a przypuszczam, że biją twój typ na głowę.

Całość zestawu oceniam dobrze choć można by mieć zastrzeżenia do procesora q8200 i 4 gb. Czy zamierzasz używać Visty 64bit? Bo jeżeli nie to z pamięci będzie widać tylko 3,25GB, tyle może zaadresować 32bit system. Procesor nie da ci poczuć dużego wzrostu wydajności wobec E8400, wręcz przeciwnie. W większości gier będzie słabszy, a jedynie w nielicznych aplikacjach pokaże większą wydajność. Sporo możesz na procku ściąć koszty, na pamięciach trochę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo jeżeli nie to z pamięci będzie widać tylko 3,25GB, tyle może zaadresować 32bit system.

XP widzi 4GB minu pamięć na grafie. Na X1050 miałem 3,75GB. 4GB jak najbardziej.

orzechzg zmień sklep bo strasznie drogo. I odpuść Geile.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XP widzi 4GB minu pamięć na grafie. Na X1050 miałem 3,75GB. 4GB jak najbardziej.

No nie bardzo. Ja mam 4GB a widzi mi równe 3. Moj br z tą samą grafą i 4 GB widzi mu 3,5. Jak mialem wsadzoną pod pci 8mb też miałem 3GB.

Ilość ramu widziana przez XP 32Bit waha sie od 2,75GB do 3,75GB i ilość pamięci na grafie nie ma nic do rzeczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CPU : możesz do E8400 / E3110 dołożyć?

I po co ma dokładać? Zeby zapłacić za 2 rdzenie tyle samo co za 4?

Powiedzmy, ze tego 4 rdzeniowca podkreci do 3GHz, a 2 do 3,8Ghz. 3Ghz na quadzie wystarcza mu do wszystkiego, a dodatkowo gra sobie w GTA4, ktora jak wiadomo bardzo lubie quady. 3,8ghz na E8400 da mu jakis tam przyrost w grach wzgledem 3Ghz (niech 15%, co w wiekszosc gier zaowocuje spadkiem o 15fps ze stu, albo o 2-3 z 30), i spory spadek w przypadku gier/aplikacji korzystajacych z wielu rdzeni, a tych bedzie coraz wiecej. No chyba, ze ktos wydaje 650zl na procesor co miesiac.

Czasami w dziale co kupic ludzie zafiksowuja sie na jakichs rekomendacjach przez dlugi czas, i nawet jak swiat rusza do przodu, oni dalej polecaja "kiedys optymalne" czesci. Ja bym się chciał dowiedziec tak konkretnie, o ile quad@3Ghz bedzie w grach gorszy niz 3,8Ghz dual? A przjrzec testy gier, ktore z 4-rdzeniowcow juz korzystaja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie bardzo. Ja mam 4GB a widzi mi równe 3. Moj br z tą samą grafą i 4 GB widzi mu 3,5. Jak mialem wsadzoną pod pci 8mb też miałem 3GB.

Ilość ramu widziana przez XP 32Bit waha sie od 2,75GB do 3,75GB i ilość pamięci na grafie nie ma nic do rzeczy.

Karta graficzna zajmuje możliwości adresowania pamięci przez procesor. Więc jak masz 4850 z 512MB to musisz tą pamięć odjąć od możliwości adresowania przez procesor. W ten sposób z 3,75 robi się 3,25. Jeszcze gorzej będzie w przypadku kart nVidii z pamięcią 764 czy jakoś tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w moim przypadku coś sie to nie sprawdza...

Edit:

W takim razie jak włożyłem karte trident 8MB to powinienem mieć 3750MB- 8MB -> 3742MB, a widziało mi 3GB.

OK teraz mam gso 768mb 3750-768->2982MB mam równe 3GB

Miałem tez x800 256 mb i też widziało mi 3 GB

Mój br również ma 4GB ram i to samo gso i ma widoczne 3,5GB.

Mowa o win XP 32 bit sp3.

Sory ale widząc to na moim przykładzie nie bardzo wierze w jakieś opowieści...

Edytowane przez Sens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I po co ma dokładać? Zeby zapłacić za 2 rdzenie tyle samo co za 4?

Powiedzmy, ze tego 4 rdzeniowca podkreci do 3GHz, a 2 do 3,8Ghz. 3Ghz na quadzie wystarcza mu do wszystkiego, a dodatkowo gra sobie w GTA4, ktora jak wiadomo bardzo lubie quady. 3,8ghz na E8400 da mu jakis tam przyrost w grach wzgledem 3Ghz (niech 15%, co w wiekszosc gier zaowocuje spadkiem o 15fps ze stu, albo o 2-3 z 30), i spory spadek w przypadku gier/aplikacji korzystajacych z wielu rdzeni, a tych bedzie coraz wiecej. No chyba, ze ktos wydaje 650zl na procesor co miesiac.

Czasami w dziale co kupic ludzie zafiksowuja sie na jakichs rekomendacjach przez dlugi czas, i nawet jak swiat rusza do przodu, oni dalej polecaja "kiedys optymalne" czesci. Ja bym się chciał dowiedziec tak konkretnie, o ile quad@3Ghz bedzie w grach gorszy niz 3,8Ghz dual? A przjrzec testy gier, ktore z 4-rdzeniowcow juz korzystaja.

A Ty przejżyj ile jest gier które wykorzystują quady. Poza tym Q8200@3GHz jest tak okrojony że w większości wgier przegra z E8400/E3110 ze względu na ilosc cache. A quad@3GHz dostanie od C2D@4GHz...

3GHz na quadzie nie starczą do wszystkiego. Klepiesz farmazony...

EDIT

Co do XP to ja zauważyłem że pamieci wykrywa tyle ile powinien (SP2) czyli zawsze powyżej 3GB. A szybkość wczytywania gier jak np. Crysis jest lepsza na ponad 3GB niż na 2GB RAM.

EDIT2 Tak Miguel707, właśnie o Q8200 chodziło.

Edytowane przez dzikidaniel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w moim przypadku coś sie to nie sprawdza...

Edit:

W takim razie jak włożyłem karte trident 8MB to powinienem mieć 3750MB- 8MB -> 3742MB, a widziało mi 3GB.

OK teraz mam gso 768mb 3750-768->2982MB mam równe 3GB

Miałem tez x800 256 mb i też widziało mi 3 GB

Mój br również ma 4GB ram i to samo gso i ma widoczne 3,5GB.

Mowa o win XP 32 bit sp3.

Sory ale widząc to na moim przykładzie nie bardzo wierze w jakieś opowieści...

Możliwość adresowania jest taka jak napisałem. Nie miałem i nie sprawdzałem 4GB więc możesz mieć racje bo jeszcze dochodzą czynniki programowe systemu. Niedopracowanie. Pewnie linux by widział tyle ile napisałem, ale tego tez nie sprawdzałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Ty przejżyj ile jest gier które wykorzystują quady.

Zgadzam się :) ale mam pytanie, masz może namiar na jakiś spis gier które wykorzystują 4-rdzeniowce?

Mi udało się znaleźc całę cztery tytuły:)

GTA 4, Unreal Tournament 3, Lost Planet.

Edytowane przez Mane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się :) ale mam pytanie, masz może namiar na jakiś spis gier które wykorzystują 4-rdzeniowce?

Mi udało się znaleźc całę cztery tytuły:)

GTA 4, Unreal Tournament 3, Lost Planet.

Ja widzę 3...

Nie mam takowego. Ale do gier wykorzystujących 4 rdzenie dobrze podkręcone 2 starczą w zupełności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja widzę 3...

Nie mam takowego. Ale do gier wykorzystujących 4 rdzenie dobrze podkręcone 2 starczą w zupełności.

Ehhh druga doba na nogach robi swoje :D

EDIT: może w takim razie dysponujesz namiarem na jakiś test pokazujący przewagę E8600 na Qxxx ?

Edytowane przez Mane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi