Skocz do zawartości
MajQ

Overclocking I Stery 180.xx

Rekomendowane odpowiedzi

ostatnio pojawiły się oficjanlne drivery Nvidii ze wsparciem vdpau, cuda 2.1 i opengl 3.0. oczywiście wypadało by je wypróbować więc zaraz tak zrobiłem no i mam problem. przy próbie podkręcenia karty (9600gso) następuje zwiecha systemu lub drastycznie spada wydajność (do 10fps w glxgears). działo się u mnie tak na wersjach beta 180.xx ale wiadomo jak to z betą więc czekałem na oficjalne wydanie a tu dalej ten sam problem. na 177.xx i wcześniejszych wszystko działa ok. testował ktoś może już te funkcje na nowych sterownikach? czy te problemy występują tylko u mnie? efekt jest taki sam obojętnie czy zmienię częstotliwość taktowania o 1 czy 100MHz i niezależnie od użytego softu (nvidia-settings czy nvclock cvs) czy systemu operacyjnego (testowane na Ubuntu 8.04 32bit i Arch64). niestety nie mam innej karty graficznej opartej o chip nvidii żeby sprawdzić czy objawy występują tylko na 9600GSO.

*** EDIT ***

przeglądając inne fora zauważyłem, że nie jest to tylko mój problem więc nvidia coś skopała w nowych sterownikach z serii 180.xx

*** EDIT2 ***

nowe wersje sterowników się pojawiają a błąd jak był tak jest... 180.25 - spadek wydajności. 180.27 - zwiecha systemu. porażka :/

Edytowane przez DuG1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi