Skocz do zawartości
Swistaq

Modernizacja Trupa :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mój sprzęt to Abit AW8-MAX, P4 630 chłodzony przez CNPS7700-Cu, 2xKingstone KHX6400D2LL/1GN, Grafa MSI 7600GT 256MB, zasilacz Chieftec 350W, Seagate 7200.9 250GB, Seagate ES 320GB, dźwięk SB X-Fi Platinum, i pomniejsze głupoty upchnięte w jakiegoś syfiastego modcona z przeceny.

Screeny z CPU-Z i Riva-tuner'a:

screen

Na co dzień zajmuję się robieniem stron internetowych, grafiką (PS, Corel) no i czasem lubię sobie pograć (WoW, CoD 4). Do pracy w zasadzie wystarcza, nie mam co narzekać ale jeżeli chodzi o granie to jest tragedia, próbowałem odpalić wczoraj np Stalker'a CS i wyszedłem po 5 min grania bo mi się przykro zrobiło.

Nie stać mnie teraz na gruntowną wymianę sprzętu przede mną wesele itd więc wydatków nie brakuje. Pomyślałem że gdyby może zrobić jakiś lekki upgrade niskim kosztem to coś będzie lepiej. Patrzyłem na allegro procesory Pentium D serii 9xx można dostać już w okolicy 200 zł a nawet mniej. Jak chodzi o kartę graficzną to coś za 300-500 zł by się znalazło. Tylko pytanie czy warto? a jeżeli tak to bardzo bym prosił o jakieś sugestie co do karty graficznej, myślałem o odgrzewanym kotlecie pt. GF9600GT. Tutaj nasuwa się kolejne pytanie. Czy jest jakiś dobry sposób żeby sprawdzić który z podzespołów spowalnia cały system. Np chciałbym wiedzieć czy jeżeli kupie 9600GT to czy procesor Pentium D 9xx i reszta podzespołów które mam nie będą ograniczały jej możliwości ? bo jeżeli tak to kupiłbym coś słabszego. Zastanawiałem się także czy nie kupić 2 dysków Seagate 7600.11 500GB i nie puścić je w RAID, cena śmieszna a to zawsze mogę przenieść do nowego komputera który prawdopodobnie będę kupował po wakacjach.

Pozdrawiam serdecznie i proszę o sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 300zł można znajść E21xx i płyte na jakimś P31/G31.

Do PentiumD nie warto nic watwiać mocniejszego niż 8600GT.

Jak chcesz wydać 800zł to:

E5200 + P31 i za 300zł 9600GSO/GT. Wtedy zobaczysz różnice w wydajności.

PS jaką zasiłke masz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi