Skocz do zawartości
dyfly

Nowy Zestaw, Ok. 5000 Pln

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc wszystkim,

Na poczatek chcialbym sie przywitac bo glos zabieram tu po raz pierwszy ;-) Nosze sie z zamiarem wymiany kompa. Czy ktos moglby rzucic okiem na ponizszy zestaw ? Czy poszczegolne elementy nie beda sie "gryzly" ze soba ? Monitor, klawiature, mysz, nagrywarke DVD juz posiadam.

Procesor: Intel Core 2 Quad Q9550 /2.83GHz, 1333MHz, 12MB, BOX/

Wentylator: Thermalright Ultra 120 extreme

Płyta główna: DFI LanParty DK P45 Plus /intel P45/

Pamięć RAM: Corsair 4GB (2x2GB) PC800 CL4 XMS2 DHX

Dysk twardy: Western Digital 640GB 7200rpm 16MB cache SA TAII [WD6400AAKS]

Karta graficzna: Gigabyte GeForce GTX 280 1024MB DDR3 /512bit/ HDTV 2xDVI

Obudowa: Antec Gamer Three Hundred

Zasilacz: BeQuiet StraightPower E6 650W

Dzieki serdeczne za wszystkie komentarze !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby co ma się gryźć? Zasilacz z dyskiem czy grafa z procesorem?

Do czego komp ma slużyć?

Chodzi glownie o to czy karta graficzna bedzie wspolpracowac z plyta glowna. Np. plyty P5Q Deluxe Asus'a byly ponac dosc kaprysne. Komp bedzie sluzyl do typowo domowych zastosowan - duzo grania, duzo filmow, duzo netu + Office. Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To quad do czego? Po to by mieć? <_<

Proc to E3110, płyte P5QL-E, zasilacz mógłby być kapke słabszy ale może zostać.

Za reszte weż dziewczyne na dobra kolacje :wink:

sly44, w czym Seagate 320GB 640GB miał by być szybszy od AAKSa 640GB? Pomijam już kwestie pojemności...

EDIT

Zamroczenie ;)

Edytowane przez dzikidaniel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej. Dzieki za komentarze. Dzikidaniel Xeon z tego co wiem to taki E8400 dla przeznaczony raczej dla serwerow...dlugo sie zastanawialem nad wyborem procka ale mysle ze to kwestia czasu kiedy gry zaczna wykorzystywac 4 rdzenie wiec chyba pozostane przy quadzie. Nad dyskiem jeszcze sie zastanowie choc WD mialem juz wielokrotnie (zawsze bylem zadowolony) a o Seagate'ach slyszalem rozne opinie. Pozdro dla wszystkich :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej. Dzieki za komentarze. Dzikidaniel Xeon z tego co wiem to taki E8400 dla przeznaczony raczej dla serwerow...dlugo sie zastanawialem nad wyborem procka ale mysle ze to kwestia czasu kiedy gry zaczna wykorzystywac 4 rdzenie wiec chyba pozostane przy quadzie. Nad dyskiem jeszcze sie zastanowie choc WD mialem juz wielokrotnie (zawsze bylem zadowolony) a o Seagate'ach slyszalem rozne opinie. Pozdro dla wszystkich :)

A kiedy to nastąpi? Możliwe że do tego czasu obecne quady będą już za słabe, w grach korzystajacych z 2 rdzeni E3110 bedzie wydajniejsze. Warto?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzikidaniel Xeon z tego co wiem to taki E8400 dla przeznaczony raczej dla serwerow...dlugo sie zastanawialem nad wyborem procka ale mysle ze to kwestia czasu kiedy gry zaczna wykorzystywac 4 rdzenie wiec chyba pozostane przy quadzie.

O tej kwestii czasu to się mówi od czasu pojawienia się Q6XXX, a gier jak nie było tak nie ma raz na pół roku pojawi się jeden tytuł. A nawet pojawia się więcej tytułów które korzystają z jednego rdzenia niż tych korzystających z 4 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nie samymi grami człowiek żyję

W przypadku PS,Winrar,Kompresji Audio i Wideo 4 rdzenie mają znaczną przewagę, a za 5tyś to ja skłaniał bym się w stronę i7

no chyba że ma to być tylko zabawka do gier wtedy e8400@4Ghz i mocna grafa

Płyta główna : Gigabyte EX58-DS4 /intel X58/ -> OK

Procesor : Intel Core i7-920 /2.66GHz, 4.8 GT/s, 8MB, LGA1366, 45nm, BOX/ -> OK

Pamięć : OCZ 6GB (3x2GB) 1333MHz CL7 Platinum

Dysk twardy: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F1 -> WD 640GB AAKS

Karta graficzna : GeForce GTX260 Core216 (Gigabyte OC / Zotac GTX260-2) lub GTX285 lub Sapphire Radeon 4870 Toxic

Obudowa : CoolerMaster Centurion 532 / Antec Three Hundred / CoolerMaster Dominator 690

Zasilacz : Pentagram 620W Silent Force CAV-620-A12S -> Corsair VX 650W / Chieftec CFT-650W / BeQuiet DarkPower 650W

Napęd : Samsung SH-S223Q SATA LightScribe (black) -> LG GH22LS30

Na pewno wydajność w grach będziesz miał w tym zestawie porównywalną z e8400 za to w innych zastosowaniach biuro,grafika,obróbka wideo dużo wyższą

Edytowane przez karwiin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nie samymi grami człowiek żyję

No nie. Jeszcze daje durne zastawy na I7...

W przypadku PS,Winrar,Kompresji Audio i Wideo 4 rdzenie mają znaczną przewagę...

Taa. Do winrara potrzeba I7, a może do oglądania filmów quada się wreszcie wykorzysta? Jak masz za dużo kasy to I7 jest właśnie dla Ciebie <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taa. Do winrara potrzeba I7, a może do oglądania filmów quada

Z takim myśleniem to byśmy siedzieli na P4 nadal a po co ci e2160?? czego byś nie zrobił na p4 co możesz zrobić na twoim e ??

Wiem na p4 dana operacja trwała by dłużej, tak samo jak trwa dłużej na c2d względem i7

Jak masz za dużo kasy to I7 jest właśnie dla Ciebie

Jakie dużo kasy człowieku czytaj co piszą inni a potem pisz te bzdury, za te same pieniądze co c2d czy c2q dałem zestaw na i7

więc gdzie tu dużo kasy jak cena zestawu taka sama

Edytowane przez karwiin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z takim myśleniem to byśmy siedzieli na P4 nadal a po co ci e2160?? czego byś nie zrobił na p4 co możesz zrobić na twoim e ??

Wiem na p4 dana operacja trwała by dłużej, tak samo jak trwa dłużej na c2d względem i7

P4 to stara i nieudana architektura i w życiu nie polecałem tych procesorów.

C2D i pochodme jak PDC to już inna liga. Przepaść między P4 a conroe była ogromna. Chociaż na początku nie była warta swojej ceny. Z czasem jak pojawiły się procesory dla ludu sytuacja się zmieniła.

Poza tym to co można wyciągnąć z I7 można wyciągnąć z Q2D/C2Q za wiele niższe pieniądze. No chyba że wg Ciebie na E3110@4GHz jest za słaby do obecnych gier...

Z czasem się to zmieni. Czas to słowo kluczowe...

Jakie dużo kasy człowieku czytaj co piszą inni a potem pisz te bzdury, za te same pieniądze co c2d czy c2q dałem zestaw na i7

więc gdzie tu dużo kasy jak cena zestawu taka sama

E3110 690zł, P5QL-E 369zł, 2x2GB DDR2 1066MHz 269zł, razem 1328zł

EX58-DS4 799zł, i7-920 1099zł, OCZ 6GB 760zł, razem 2658zł

Pewnie 1300zł dla Ciebie to napiwek bo miały być te same pieniądze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty udajesz czy jesteś taki ??

pierwszy post zestaw za 5tyś na c2q post 13 również zestaw za 5tyś tyle że na i7

facet ma do wydania pięć tysięcy złotych polskich i za tą kwotę trzeba mu polecić jak najlepsza maszynę

Czas to słowo kluczowe...

Myślę że za np.dwa lata będzie mu lepiej wymienić tylko procka w przypadku zakupu socket 1366

niż zmieniać płytę,procek,ram

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty udajesz czy jesteś taki ??

pierwszy post zestaw za 5tyś na c2q post 13 również zestaw za 5tyś tyle że na i7

facet ma do wydania pięć tysięcy złotych polskich i za tą kwotę trzeba mu polecić jak najlepsza maszynę

Idąc Twoim tropem to jeśli ktoś potrzebuje kompa do biura czyli worda i excela i ma na ten cel przeznaczone 5kzł to też trzeba mu polecić zestaw za 5kzł po to bo może tyle wydać? Chyba nie skoro może wydać mniej i mieć kompa który spełni wszystkie stawiane mu wymagania? No chyba że uważasz że do netu jest potrzebny proc za 1000zł by się przeglądarka nie wieszała...

Myślę że za np.dwa lata będzie mu lepiej wymienić tylko procka w przypadku zakupu socket 1366

niż zmieniać płytę,procek,ram

O ile za dwa lata płyta będzie obsługiwać wtedy obecne procesory...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi