kamusial Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2009 Witam, powoli przymierzam się do takiego zestawu (zamawiać będę w agito lub esc): Dysk Western Digital 320GB 7200rpm 16MB cache SATAII [3200AAKS] 165 zł (albo 640gb) 1. Zasilacz Antec Earth Watts 380 199 zł (domyślnie wrzucę inny zasilacz z innego kompa. Swoją drogą co o tym myślicie?) 2. Karta graficzna Sapphire Radeon HD4850 512MB DDR3 /256bit/ 2xDVI TV-out 590 zł (zastanawiam się, czy nie dołożyć w sumie 20 zł i kupić referenta + accelero, pytanie którego i czy warto) Procesor Intel Pentium Dual Core E5200 /2,5GHz, 2MB, 800MHz, BOX/ 299 zł 3. Płyta Asus P5QL-E /intel P43/ 343 zł (do tej pory byłem przekonany do tego mobasa, ma raid i 8 faz, ale: strasznie umieszczone zasilanie, podobno kiepskie OC- jakieś zamienniki w podobnej cenie dostępne w tych sklepach?) 4. Ram A-Data 4GB (2x2GB) PC800 CL4 Extreme Edition 199 zł (chyba, że są jakieś lepsze ramy godne uwagi w tych sklepach) 5. Obudowa Antec Gamer 300 249 zł (rozważam jeszcze CM-690 (szkoda że 590 nie ma) i Sharkoon Rebel 9. Cooler Pentagram Karakorum 90 zł DVD Pioneer DVR-216 SATA 99 zł 6. OS Vista premium 64bit 390 zł (czy może lepiej Home?) Pasta Zalman ZM STG1 25 zł ceny z esc. W sumie 2648 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2009 Do E5200 P5QL-E starczy w 100%, plyta ma problemy z czterema rdzeniami i wysokim FSB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamusial Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2009 Hmm, czyli gdybym w przyszłości połasił się na jakiegoś Q9xxx to wymiana razem z mobasem mnie czeka... Tak BTW, to wymiana proca= reinstalka OS? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2009 Sam procesor nic nie zmienia, jeśli wymieniasz razem z płytą główną - lepiej przeinstalować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kroku Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2009 P43 wspołpracuje z mostkiem bez raid, chcesz raid to potrzebujesz P45... no chyba że któryś producent sie wyłamał i pomieszał ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamusial Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2009 P43 wspołpracuje z mostkiem bez raid, chcesz raid to potrzebujesz P45... no chyba że któryś producent sie wyłamał i pomieszał ;) właśnie ten asus na takiego wygląda, stąd moje zainteresowanie nim, specyfikacja na stronie producenta Ciekaw tylko jestem czy wszystko będzie ładnie latać na tej okrojonej płycie, czy nie lepiej wziąć P35 full wypas, pytanie tylko o to PCI-E 2.0- czy w przyszłości będzie ten standard miał jakiś wpływ na zwiększenie wydajności? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamusial Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 wynalazłem jeszcze MSI P43 Neo3-FR - jakieś wrażenia i opinie z użytkowania? (ma lepiej umieszczone gniazdo zasilania, ale tylko 4 fazy, no i żadnego testu nie znalazłem) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszW Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 Western Digital 320GB 7200rpm 16MB cache SATAII [3200AAKS] 165 zł Zastanowił bym się nad nowym Seagate 7200.12 500GB na 1 talerz Zasilacz: ok! Karta graficzna: Tutaj rozwązanie Ref + Accelero S1 rev.2 jest ok, ale i tak trzeba na cooler wrzucić wentylator :) Procesor Intel Pentium Dual Core E5200 /2,5GHz, 2MB, 800MHz, BOX/ 299 zł tu nie ma co gadać Płyta MSI P43 Neo3-FR To jest klon brata na P45. Nie zmieniło się praktycznie nic. A na egiełdzie jest recka tej płytki, na P45, jest ok Ram Jak amsz kasę, możesz dorzucić do A-Daty z CL4, ale ram i tak nie będzie ograniczać Ci O/C procka, a samo O/C ramu daje niezauważalny zysk, więc możesz zaoszczędzić 6 dyszek i kupić Goodramy 2x2GB CL5 800. Obudowa Tutaj polecę jednak Anteca/ CM690. Rebel 9 nie jest dorbze rozwiązany, od tania w miarę solidna płytka :) Cooler Pentagrama bym nie brał -> Ma gęsto ułożone finy i wymaga dosyć dobrego wentyla, żeby wydajność była sensowna, a więc i głośnego. Do tego to mocowanie... Mi ledwo pentagram wlazł na mobo, mocowanie sprawiało problemy zachaczając o chłodzenie płyty głównej. DVD Tu jest ok OS. Vista Home premium x64 jest ok. Prawdopodobnie będzie możliwa migracja z tego systemu do 7 :) Pasta Zalman poza łatwym montażem nie ejst niczym ciekawym. Zasycha szybko, wydajność też nie powala. Już wolałbym stara poczciwą AS5. A najlepiej IC Diamond Carat :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...