Jinks Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2009 (edytowane) Cześć, zainstalowałem XP-ka przy włączonym trybie emulacji IDE. Mam sterowniki do SATA, ale nie chciały się poprawnie doinstalować nLitem. Wiem, że poprzednio działały, ale nie ja je instalowałem... i nie wiem jak to zrobić, aby je teraz doinstalować. Z góry dziękuje za sugestie. Pozdrawiam PS. Sprawa dotyczy komputera HP Compaq 6710b. Edytowane 13 Stycznia 2009 przez Jinks Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jinks Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 (edytowane) Hej:) znalazłem rozwiązanie, zastosowałem się do niego i wszystko działa:D więc wrzucam informację dla przyszłych pokoleń;) cytuję dobrego człowieka: milosz.prawd...@gmail.com wrote: > witam, > > zainstalowalem win xp przy wylaczonej obsludze 'sata native' w biosie, > w momencie gdy wlacze sate windows sie nie uruchamia, nie wiem jak > zainstalowac sterowniki sata tak zeby po wlaczeniu dysk byl widziany i > system dzialal. > Cały poniższy opis dotyczy notebooka HP Compaq 6720s - taki akurat model ja posiadam, nie wiem jak Ty, nie napisałeś tego a nie chce mi się czekać aż badziewna strona HP się załaduje. Jeśli masz inny model to pliki mogą być inne! Użytkowniku, pomyśl zanim klikniesz etc. W każdym razie u mnie poniższe rozwiązanie zadziałało bez zająknięcia. 1) Pobierz ze strony HP sterownik SATA, będzie to plik "Intel SATA AHCI Controller" czyli sp36132.exe 2) Zrób sobie punkt przywracania systemu, bo jeśli się gdzieś dalej pomylisz to kaplica! 3) Uruchom pobrany plik, pozwól mu się rozpakować do domyślnej lokalizacji, czyli C:\SWSetup\sp36132 4) W Menedżerze Urządzeń wybierz "IDE ATA/ATAPI controllers" -> "Standard dual channel PCI IDE controller" 5) prawy klik na tym, następnie "aktualizuj sterownik" i nie pozwalaj na żadne automatyczne szukanie tylko wszystko co się da ręcznie, gdzieś tam po drodze wskażesz plik iaahci.inf w katalogu z punktu 3 nieniejszej instrukcji. 6) NAJWAŻNIEJSZE: zobaczysz listę sterowników do wyboru, dla 6720s właściwym jest "Intel® 82801HEM/HBM SATA AHCI Controller" 7) Windows jak to ma w zwyczaju pewnie ze dwa razy zapyta Cię czy wiesz co robisz, oczywiście odpowiadasz twierdząco 8) restart, po drodze włączenie w BIOSie "Sata native mode" i działa. powodzenia, MB Pozdrawiam, Jinks Edytowane 16 Stycznia 2009 przez Jinks Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...