Skocz do zawartości
dragon95

Porada Dla Małoletniego Gracza - Komputer Do 2000 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

jestem początkujący i chciałbym się poradzić o najlepszy zestaw (bez monitora) do 2000 zł.

Ponieważ jestem zapalonym graczem głównie pod tym kątem chciałbym złożyć komputer.

Znajomy, który składał swój sprzęt rok temu, doradzał mi przed wszystkim, aby zestaw był stabilny i że zasilacz ma duże znaczenie. Ponadto abym nie pakował się w amd i minimum 2 gb ramu, dosyć dobrą płytę główną, i wydajną grafikę która jednak nie kosztowałby więcej jak 500 zł, bo i tak kiedyś wymienię ją na lepszą. Mówi że rok czasu nie miał styczności z nowymi podzespołami. Nie potrzebuję więcej niż 250 gb ramu,

Zaoferował mi też złożenie i lekki podkręcenie procesora i grafiki, dlatego mówił abym poptał pod tym kątem o stabilność i czy konieczne będzie dodatkowe chłodzenie na procesor.

Reszta to nagrywarka DVD, jakaś niedroga obudowa, tyle pamiętam.

Bardzo proszę o jakieś konkretne rady :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega dobrze radził. Bardziej opłacalny jest zestaw oparty o procesor Intel'a.

Nie potrzebuję więcej niż 250 gb ramu

Tyle RAM'u na pewno nie trzeba, ale dysk 250GB jak najbardziej się przyda ( xD )

minimum 2 gb ramu, dosyć dobrą płytę główną, i wydajną grafikę która jednak nie kosztowałby więcej jak 500 zł

2GB starczy do Systemu Windows XP, do Windows Vista zalecam większą ilość pamięci. Płyty Ci nie polecę, nie jestem w temacie.

Procesor - Intel Pentium Dual Core E5200, moim zdaniem

Karta graficzna - AMD-ATi HD 4830; GeForce 9800GT.

Do tego jakiś markowy zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to tak... procesor będzie ok taki jaki zapodał Stachuuu, chociaż może trafisz na jakiegoś w miarę porządnego Core 2 Duo krótko używanego, to można wziąć.

Skoro jesteś tylko graczem to bierz kartę nVidii. Radeony nie lubią współpracować z niektórymi grami i trzeba się pobawić zanim się osiągnie to co powinno. I tutaj najlepiej wziąć GeForce'a 9800 GT. Dysk 320 GB Western Digital 16 MB Cache będzie tutaj jeszcze z luzem. RAM... tu zależy czy Vista, czy XP. Jeśli XP to 2 lub 3 GB, jeśli Vista to 4 GB. W Viście na 2 GB pograsz sobie na dość niskich detalach w UT 3, CoD 4, Wiedźmina, a na 4 GB już wszystko będzie luźno chodzić na całkiem ładnych. O płytach mam słabe pojęcie i zawsze doradzają mi koledzy z forum. ^^ Spoko będzie nagrywarka Pioneer DVR-216 SATA. Obudowa? Wybierz jaką Ty chcesz, ja mogę zaproponować jakiś model.

Podsumowując:

Procesor: Intel Pentium Dual Core E5200 - 299 zł,

Płyta główna: ?,

Pamięć RAM: A-Data 4GB(2x2GB) PC1066 CL5 Extreme Edition - 269 zł,

Karta graficzna: Galaxy GeForce 9800GT - 450 zł,

Dysk twardy: Western Digital 320 GB 16 MB Cache - 175 zł,

Nagrywarka DVD: Pioneer DVR-216 SATA - 99 zł,

Obudowa: Antec Gamer Three Hundred - 239 zł,

Zasilacz: ?

Myślę, że obudowę mógłbyś wziąć tańszą jak coś, jeśli nie starczy Ci na płytę + zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e5200 ~300zł

p5ql-e ~330zł

2x2gb kingston/goodram ~140zł

dysk minimum 500GB ~220zł

hd4850 ~600zł

pentagram 460W ~170zł

pionek 216 ~100zł

cooler master elite 330/331/332/333 ~140zł

=2k

KitKat wytłumacz mi na co mu takie ramy? Do e5200 wystarczą mu najtańsze kostki jakie kupi. imho bez sensu jest polecanie 1066 do e5200, do e8x00 jak najbardziej ale nie do 'e'

Poza tym patrzenie na grafikę pod kątem gta4, które już bardziej zwalonego kodu nie mogło mieć to przesada

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie tylko GTA IV, bo o tej grze nie wspominam, obraziłem się na nią za to jak jest zoptymalizowana. ^_^ Nie no, faktycznie z niektórymi bywają problemy, przeszedłem przez 2 ATI(X1700 i X1900), kumple miewali podobne problemy z tymi samymi tytułami. Teraz mój kolejny wybór, również padł na ATI, nie było nigdy sytuacji bez wyjścia, bo zawsze ostatecznie wszystko zaczynało chodzić po ściągnięciu patchów, sterowników, odhaczenia czegoś itd. ;) HD 4870x2 nadejdzie mam nadzieję w lutym, bo wtedy planuję zakup. Oby było wszystko w porządku. Przykładowo... były problemy w Tomb Raider, tylko nie pamiętam czy Legends czy Anniversary, oraz w Call of Duty 4(Fatalne spadki poniżej 1 FPS, nie spowodowane przegrzaniem się, ani niczym takim).

Myślałem tu pod tym kątem, że jeśli kupi 1066, to za rok dajmy na to doda taką samą parę, wymieni procesor i będzie ok. Chociaż jak tak teraz się zastanawiam to może to się okazać nieopłacalne.

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem x1950 pro i nigdy nie zauwazylem wymienionych przez Ciebie problemow-na pewno nie w CoD4-ktorego przeszedlem calego na x1950 jak i na 4870. nigdy nie mialem tez problemow z zadna gra do czasu GTA4-wiec ATi be, a NV cacy to troche nagiananie faktow ;)

Zestaw zaproponowany przez przemekbydgoszcz jest jak najbardziej ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ATi be? Tego nie powiedziałem. ;) Zdecydowanie wolę ATi, mają według mnie lepsze rozwiązania. Np. 4870x2 komunikuje się przez szybki mostek PLX, a konkurent GTX 295 tak jak 2 karty w SLI, więc mogą występować małe przycięcia.

Uważam, że w kartach ATi nie było nic złego nigdy, jedynie sterowniki potrafiły grać na nerwach i to one są przyczyną najczęściej różnych kłopotów. Co prawda sterowniki nVidii też nie są idealne(Ale nie sprawiają według mnie nigdy kłopotów w grach) i chętnie wróciłem do tych z ATi.

CoD 4 przeszedłem na X1700 bez problemów, średnio 45 FPS na dość niskiej rozdziałce i detalach. Dopiero na multiplayerze doświadczyłem tych spadków, mimo, że wszystko ustawiłem na minimum. W między czasie mierzyłem temperatury, obroty wentylatorków i wszystko było ok. Jak poczytałem na oficjalnym forum CoD 4, to znalazłem to samo(Niekoniecznie na tej samej karcie). :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw zaproponowany przez przemekbydgoszcz jest jak najbardziej ok.

Podtwierdzam.

ATi be? Tego nie powiedziałem. ;) Zdecydowanie wolę ATi, mają według mnie lepsze rozwiązania. Np. 4870x2 komunikuje się przez szybki mostek PLX, a konkurent GTX 295 tak jak 2 karty w SLI, więc mogą występować małe przycięcia.

Uważam, że w kartach ATi nie było nic złego nigdy, jedynie sterowniki potrafiły grać na nerwach i to one są przyczyną najczęściej różnych kłopotów. Co prawda sterowniki nVidii też nie są idealne(Ale nie sprawiają według mnie nigdy kłopotów w grach) i chętnie wróciłem do tych z ATi.

CoD 4 przeszedłem na X1700 bez problemów, średnio 45 FPS na dość niskiej rozdziałce i detalach. Dopiero na multiplayerze doświadczyłem tych spadków, mimo, że wszystko ustawiłem na minimum.

AMD-ATi poprawiło się w kwestii sterowników od wypuszczenia serii HD4XXX, bywało gorzej. A tak naprawdę sterowniki obu firm sprawiają podobną liczbę różnego rodzaju problemów i nie uważam, że sterowniki AMD-ATi sprawiają ich zauważalnie więcej. A wiem co mówię - ostatnio miewałem karty obu producentów na zmianę (X1950XT--8800GTS 320--HD4850).

A z grą na MP - nie można zwalać problemów z wydajnością na kartę, bo skoro SM działał bezproblemowo, to wina może leżeć po stronie np. serwera.

Jeszcze co do mostka PLX - troszkę przeceniasz jego znaczenie, to jest wciąż tylko CF i nie ma zauważalnej przewagi nad zwykłym CF z dwóch kart - wystarczy spojrzeć na testy, różnica wynosi 2-3 kl/s (przy np. 60). Ale na pewno jest tańsze niż "kanapkowe" rozwiązanie nVidii...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie zawsze coś, każdy FPS się liczy, zwłaszcza po moich przejściach w CoD na X1700 optymalizowałem w laptopie co się tylko dało i wycisnąłem 14 FPS więcej. :D :damage_wall:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miquel a nie lepiej z twojego tematu wziąć

Procesor : Intel Pentium Dual Core E5200 - 299 zł

Płyta Główna : Gigabyte EP31-DS3L - 239 zł

RAM : GoodRam 2GB 800MHZ - 80 zł

Karta Graficzna : Sapphire Radeon HD4870 512MB - 759 zł

Zasilacz: Pentagram CAV-500-A12S - 220 zł

HDD : WD 320GB 16MB Cache AAKS - 159 zł

Napęd : Pioneer DVR-216 SATA - 99 zł

Razem : 1855 zł

+ Obudowa za 150 zł i masz pro zestaw :) Podkręć go trochę i cena/wydajność rewelacja :)

Edytowane przez trollek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak dysk większy weźmie i chłodzenie potem jeszcze obudowę musi to może mu braknąć kasy :I Nie wiem czy te 2k to taką maksymalna kwota czy jeszcze trochę elastyczna i możesz trochę więcej dać ? Bo teraz podzespoły trochę podrożały ( karta graficzna najwięcej ... prawie 100 zł ;I ) więc może być ciężko się zmieścić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HD4850 najlepiej Sapphire Dual Slot Fansink lub Asus Glaciator.

Potwierdzam, Glaciator jest bardzo cichy

Dysk większy weż...np.Samsunga 640Gb F1 i jakieś chłodziwo lepsze na proca np .Auras Wave.

Poza tym zestaw podany przez trollek jest jak najbardziej ok :wink:

W Samsungach trzeba uważać, bo trafiają się modele wolniejsze na trzech 250GB talerzach. Dlatego lepiej będzie wziąć WD.

Co do zestawu trollek'a, to IMHO lepiej wziąć HD4850 z cichym chłodzeniem lub 1GB RAM-u, niż HD4870. Poza tym nie wiem czy ten zasilacz Pentagram-a będzie dobry. Dlatego wg mnie zestaw powinien wyglądać tak:

Procesor : Intel Pentium Dual Core E5200 - 299 zł

Płyta Główna : Gigabyte EP31-DS3L - 239 zł

RAM : GoodRam 2GB 800MHZ - 80 zł

Karta Graficzna : ASUS Radeon HD4850 1GB - 669 zł

Zasilacz: BeQuiet StraightPower 450W - 275 zł

HDD : WD 320GB 16MB Cache AAKS - 159 zł / Seagate Barracuda 7200.12 500GB - 222zł

Obudowa: CM Elite 33x - 115zł

Biorąc dysk WD możesz dołożyć do innej obudowy lub kupując jakiś 'schładzacz' (lol :D).

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pentium Dual Core E5200 /2.5GHz, 2MB, 800MHz, BOX/ 330zł

Asus P5QL PRO /intel P43/ 325zł

GoodRam 4GB (2x2GB) PC800 CL5 [GR800D264L5/4GDC] 140zł

Gainward Radeon HD4850 512MB DDR3 /256bit/ 2xDVI TV-out 539zł

Seagate 500GB 7200rpm 16MB cache SATAII Barracuda 7200.12 [sT3500418AS] 215zł

Tacens Signum (Black) 129zł

Antec NeoPower 430W 259zł

Pioneer DVR-216 SATA (black) 99zł

razem 2036zł / www.esc.pl

Dlaczego tak nie inaczej w stosunku do zestawu anonymouse'a.

P31 jest ok chipem, ale w wypadku późniejszej rozbudowy ramu sprawia ogromne problemy, dlatego odradzam. 4x jednostronna lub 2x dwustronne to mało, już tyle ile teraz wrzuciłem w zestaw to byłby dla niej max.

Wydaje mi się conajmniej śmeisznym połączeniem HD4850 1GB i TYLKO 2GB ramu.

W zasadzie nie myśląc już nawet o znacznie niższej opłacalności takiej karty, to oszczędzamy wtedy mocno na innym.

Zasilacz. Antec ma to BQ a nawet więcej -> cichy, wysoka sprawność, a do tego odpinane kable "gratis"

Obudowa kwestia gustu w sumie, ja uważam, że Tracens jest ciekawszy, ale to juz mały szczegół.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, w takim razie małe zmiany:

Procesor : Intel Pentium Dual Core E5200 - 309 zł

Płyta Główna : Gigabyte EP43-S3L - 280 zł

RAM : GoodRam 4GB (2x2GB) 800MHZ CL5 - 140 zł

Karta Graficzna : ASUS Radeon HD4850 TOP 512MB - 599 zł (chodziło mi o chłodzenie Glaciator)

Zasilacz: :?: :?: :?:

HDD : Seagate Barracuda 7200.12 500GB - 220zł

Obudowa: :?: :?: :?:

RAZEM: 1650zł - zostaje 350zł na obudowę i zasilacz.

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Budę to polecam Sharkoon Rebel9, bardzo ładna i wykonanie trochę lepsze niż w CM Elite.

Własnie spojrzałem na testy tego Seagate.... żadna rewelacja, wręcz rozczarowanie, prędkości na poziomie mojego Samsunga F1, choć inne testy pokazują nawet 170MB. Zobaczymy jak pojawią się ofecjalne testy albo ktoś z forum potestuje.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc :) Jeszcze parę porównań( moja działka:)) i będę miał komputer:)Z porównań wyszło mi takie coś:

Procesor: Intel Pentium Dual Core E5200 - 290 zł

Płyta Główna: Gigabyte EP31-DS3L-ok.240 zł

RAM: GoodRam 2GB 800MHZ-80 zł

Zasilacz: Pentagram CAV-500-A12S (lub 460 W)-220 zł

Karta Graficzna: GeForce 9800GT-<500 zł

Napęd : Pioneer DVR-216 SATA - ok. 99 zł

HDD : WD 320GB 16MB Cache AAKS - ok. 159 zł

Nie wiem czy te 2k to taką maksymalna kwota czy jeszcze trochę elastyczna i możesz trochę więcej dać ?

Cóż, ja nie mam więcej. Oczywiście te 10 do 50 zł mogę dołożyć, ale nie więcej. Edytowane przez dragon95

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba żartujesz. Ceny wzrosły przez kurs dolara. Zestaw jest ok, lecz kartę graficzną zmieniłbym na HD4830 od HIS. No i jeżeli potrzeba tańszej alternatywy dla HDD, to WD z serii AVJS. Do tego można też i tańszy napęd Samsunga SH-223F. Przy takich cenach weźmiesz pewnie zasilacz 460W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi