SzczYpior_n1 Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2009 (edytowane) Witam, od ponad pół roku mam zasiłke Pentagram PSF-460-P12S o mocy 460W. Chciałem sobie go zmodyfikować poprzez wymianę wentylatora, bo wbrew temu co piszą , np. w TYM teście o względnej ciszy to u mnie tak różowo nie jest. Pierwszy sprzęt jaki zasilał to był X2 4200+, 8600GT Sonic+, dwa dyski i dvd, czyli lekki sprzęt. cisza była ale w spoczynku. W stresie był nie do zniesienia (~1800rpm wiatrak 12cm) Nie sądzę żeby sie przemęczał ale wtedy usilnie pewnie chciał tłoczyć ciepłe powietrze które pod nim sie zbierało. Teraz na sprzęcie z sygnaturki ma większy wysiłek (a chodził już 3 miesiące z 8800GTS 320MB która pobiera multum prądu). Jest to samo. najgłośniejszy element w kompie. Jednak zauważyłem że po wyjęciu go z obudowy, czyli wykluczyć tłoczenie czepłego powietrza, i tak dochodzi do 1500 czyli to już od samego obciążenia przyspiesza. Buda 24/7 otwarta. Dodam że mam od miesiąca bude Coolermaster Elite 330 z jedną 120mm z tyłu na wylocie a drugą z przodu również z bokiem otwartym. Nic sie nie poprawiło. Postanowiłem wymienić wentylator na wolnoobrotowy jednak mam gwarancję na niego i jeszcze wole sie upewnić przed otwarciem. - Czy aby nie będzie sie przegrzewał gdy obroty spadną z 1600-1800rpm na 1100-1200rpm?? Powietrze z niego wydmuciach!e dosyć ciepłe. Mam jeszcze jedną teorię. Mianowicie ma on dwie niezależne linie 12v. Jednak niewiem jaki jest rozkład tych linii we wtyczkach. Chodzi mi o to czy nie mam przypadkiem podłączonych większości urządzeń do jednej linii obciążając ją a druga może jest bezrobotna. Mam w sumie jeden molex zajęty nagrywrką, jeden sata dyskiem, grafika podpięta przez pcie i 4pin do zasilania procka. 3 urządzenia usb które chyba mało prądu biorą. Jednak to mało urządzeń więc chyba to nic nie da... Nie mam teraz kasy na zmiane zasilacza, poza tym napięcia trzyma bardzo dobrze, na dodatek czytałem że najlepiej wymienić wentylator niż zakupić lepszy teoretycznie cichy, jednak niewiem jak z tym przegrzewaniem, i jak by sie przegrzewał czym to grozi :P Lub zamontować regulator jednak pewnie stary wentylator jest wlutowany... pzdr Edytowane 14 Stycznia 2009 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ModdingKing Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2009 No raczej modyfikacją to nazwać nie można wymiana wentylatora. Ale zawsze da ciszę. Najlepiej poszukaj dobrego wentylatora który przy niskich obrotach ma duży przepływ powietrza no i sprawa załatwiona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zasilacza podpiąć źle nie mogłeś. Chyba, że podłączyłeś wtyczkę P4 pod grafikę, ale wtedy sprzęt by nie działał ;). Ja proponuje Ci włożyć do zasilacza Scythe Slip Stream 1200, lub nawet 800 RPM. Jesli chodzi o przegrzewanie się, to krytycznym punktem są tutaj kondensatory. To one cierpią najbardziej podczas długiego przegrzewania, bo tracą na pojemności. Na wszelki wypadek wyposaż się w miernik i kontroluj napięcia, a jeśli masz jakiś czujnik temperatury wklej go w okolice kondensatorów, dla spokojnego sumienia. Suma sumarum; nic złego z zasilaczem dziać się nie powinno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2009 (edytowane) Nie chodzi mi o modyfikacje czyli wypas w budzie ale nie widziałem odpowiedniejszego działu na ten temat gdyż chcę zmodyfikować mój zasilacz :wink: Proponujesz mi Scythe Slip Stream 1200, który ma przepływ powietrza na poziomie 68CFM :blink: lub 800rpm który ma 40CFM. Tak sie składa że mam pod ręką Coolermastera 1100rpm na którego pudełku jest napisane że ma też 40CFM a więc styknie? wiem że 800 vs. 1100 w tej sytuacji ale naprawde jest prawie niesłyszalny przy tych 1100. 40CFM wystarczy? czujnika temperatury nie mam :sad: a miernik w czym miałby mi pomóc?? Bo tez nie posiadam... Edytowane 14 Stycznia 2009 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2009 Wystarczy. Po wymianie sugeruję się przyjżeć wentylatorowi pracującemu w zasilaczu, czy nie ma problemów ze startem itp itd. Takie rzeczy się zdarzają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2009 Oki. Serdeczne dzięki. Napisze potem co i jak. Z zasilacza jest wyprowadzony kabelek do monitoringu obrotów. Rozbiore go i zobacze co i jak. pozdro :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemn2 Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2009 Ja mam identyczny zasilacz i też mnie szlak trafia bo jest za głośny szczególnie pod obciążeniem. Nie rozbierałem tego dziadostwa od zakupu. Mozesz powiedzieć czy orginalny wentylator jest zamontowany na wtyczkę czy cza ciąć kabelki? I napisz koniecznie jaki jest efekt zmian bo ja już wieczorami biorę tablety bo głowa boli od tego szumu :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2009 (edytowane) Ja mam identyczny zasilacz i też mnie szlak trafia bo jest za głośny szczególnie pod obciążeniem. Nie rozbierałem tego dziadostwa od zakupu. Mozesz powiedzieć czy orginalny wentylator jest zamontowany na wtyczkę czy cza ciąć kabelki? I napisz koniecznie jaki jest efekt zmian bo ja już wieczorami biorę tablety bo głowa boli od tego szumu :wink: Masz rację. A ponoć nazywa sie Silent Force :lol2: Więc tak: Standardowy wentylator jest na wtyczkę 2 pin - taką jak sie używa na kartach graficznych. Wystarczyło zdjąć ten plastik tak aby zostały same piny i już można wpiąć je w standardową wtyczkę 3 pin. Zamontowałem wentyla Coolermaster 1200rpm (przezroczysty z niebieskimi diodami LED) w praktyce miał ~1100 obrotów, niestety po podłączeniu w gniazdo zasilacza nie ma kontroli obrotów. Warto wspomnieć że po podłączeniu standardowego wentyla od zasilacza na 12v kręci sie z prędkością (uwaga) 2200rpm!!! :blink: :blink: :blink: To jest dopiero suszarka, wyobrażacie sobie wentylator 12cm o prędkości 2200rpm?!?! Więc wynika z tego że w zasilaczu nigdy nie pracował na 12v a więc mam obawy jak bedzie działać ta termiczna regulacja obrotów, bo przecież nowy by musiał mieć 12v aby kręcił sie te 1100-1200rpm. Narazie położyłem zasilacz na obudowie żeby miał chłodniej bo niewiem jakich tempów mam sie spodziewać. Leci test S&M na Power Supply (proc i grafa są wygrzewane) a potem w coś zagram. Narazie po obmacaniu go z każdej strony można powiedzieć że jest tak samo letnio-ciepławy jak na starym wentylu i wydmuciach!e lekko ciepławe powietrze. :wink2: Niewiem jak z kondensatorami. Po 10 minutach testu po przyłożeniu ucha słychać że chyba chodzi na maxa już wiatrak. Ogólnie rzecz biorąc cisza jest i po włączeniu kompa usłyszałem inne wiartaki puszczone na 5v które wtedy wydawały mi sie bezgłośne :D Dobra robota - tak myślę - jeszcze seria testów. Edit: Zasiłka sie nie przegrzewa, wydaje sie być oki, nawet przy zamknietej budzie, może ciut cieplejsza jest od góry. Teraz widzę że wyciąganie ciepła przez wyższe obroty działało pozytywnie na temperature w budzie, bo po zabiegu temperatura procka wzrosła, przez co bede musiał chyba go skręcić. Apetyt rośnie w miarę jedzenia więc w dążeniu do coraz większej ciszy również zaczynają drażnic inne wentyle :P np. proc na 3,8GHz wymaga wyższych obrotów w obciązeniu, po zabiegu z zasilaczem szczególnie. Ale coś za coś, zamierzony efekt został osiągnięty, dzięki pzdr ;) Edytowane 14 Stycznia 2009 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemn2 Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2009 Dzięki za informację. Zrobię to samo co Ty i zmieniam na taki sam wentyl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2009 Uprzedzam, że wziąłem jeden z wentyli które miałem, napewno lepsze - o większym przepływie powietrza - byłyby efektywniejsze i lepiej chłodziły. Może w niedalekiej przyszłości wsadzę lepszy :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemn2 Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2009 To jeszcze mi powiedz czy to jest wentyl o grubości 25mm? Jak tak to będę szukał jeszcze innych wentyli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2009 Tak, standardowy 25mm. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafix6814 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 witam przyłącze sie do tematu przy okazji zasilaczy mam pytanie troche z innej półki a mianowicie o włączenie zasliacza bez płyty wiem ze trzeba złączyć czarny i zielony ale czy to ma być chwilowe zwarcie czy moze połączone mają być cały czas jak bym miał jeszcze jeden zasilacz w domu to bym sprawdził no ale sie nie złożyło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 Dopóki zwarte, dopóty działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 Dopóki zwarte, dopóty działa.Czy aby napewno? W sumie nie próbowałem (próbowałem ale z niedziałającym zasilaczem) ale przecież guzika w obudowie nie mamy cały czas wduszonego żeby komp chodził... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 napewno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...