Skocz do zawartości
NPA

Asus A7N8X (delux) codzienne uzytkowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym zapoczatkowac temat o wymienionej w temacie płycie. Na forum najwiekszą popularnościa cieszy sie oczywiscie Epox, jednak jest tu takze wielu uzytkownikow, majacych w/w mobo oraz takich, ktorzy zamierzaja ja kupic.

Ze swojej strony podrzucam uwagi:

- Szwankuje mi uruchamianie systemu za pomoca klawiatury (ergonomiczna Chicony). Czasami wyskakuje komunikat o bledzie przez nia spowodowanym. W wypadku myszki ta niedogodnosc nie zachodzi.

- za nic nie moge wylaczyc opcji SDRAM Spread Spectrum i AGP Spread Spectrum.

- na Volcano11 Athlon 1.7+ wystartowal na 2,5Ghz(12,5x200) i wykoleil sie dopiero w 3dm2k1se...jednak praca na fsb=200 na mojej plycie (rev1,06) jest problematyczna za kilka dni sprawdze czy nie jest to aby wina ramu (2x256hynix3200 3T).

- Ogolnie bardzo fajna plyta z doskonalym rozplanowaniem, wieloma funkcjami, bogatym osprzetem...

I garsc pytan:

- Jaki bios jest Waszym zdaniem naj...

- Jak go odpowiednio skongfigorowac...

- Czy jest jakis sposob aby sprawidzic czy pamiatki pracuja w trybie dual (to pytanie juz postawilem, ale moze ktos to przeoczyl...)

Papatki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

No tak , wszyscy modlą się do Epoxa a Asusek nie gorszy :D .

Mam rev. 1.04, od 2 miechów nie widziałem bluscreena, dziwnie zawiesza się bios jak wejdę na Hardware monitor, teraz mam któryś Uber, nie pamiętam numeru, kilka ich jest.

Nieraz jak bram w UT 2003 zaczyna rzęzić dźwięk, nie wiem czy SB się nie smaży za bardzo?? 1700+ chodzi 2200 mhz. Max stabilne fsb synchro to u mnie 194, wyżej płyta siada, pamięci chodzą mi asynchro do 414 na 2-2-2-5-2 więc to raczej wina płytki. Myślałem nad Abitem w nowym rev. ale dla wyższego fsb chyba nie zmienię Mobo, za bardzo mi się podoba.

A pamiątki włóz w gniazda jednego kanału a potem dwóch i porównaj wyniki, będziesz wiedział, ja tak sobie sprawdziłem i faktycznie było sporo szybciej.

IVO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje mobo rev.1.04 miało problem z syn 200 MHz ale po upgradzie biosa na referentke 1003 działa sux.

....choć w miedzyczasie dołożyłem drugą zasiłke do Deera 400W dołożyłem Codegena 300W . Ten pierwszy zasila mobo - drugi reszte gratów

Tak więc nie wiem do konca co pomogło ... ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plyta jest dobra na uzytek codzienny, lecz do O/C niespecjalnie sie nadaje. Ludzie na forach zachodnich maja spore problemy z FSB 200 bez zadnych modyfikacji ( oczywiscie pomijam rev 2.0 niedostepna w Polsce).

Z plyta nie mialem wiekszych problemow narazie dziala 12.5x175 rockstable ( 24h prima95). Max udalo mi sie ja odpalic 12x190 lecz system dziala niestabilnie.

Do tej plyty polecam UberBios jest to Asusowy bios z odblokowanymi ukrytymi opcjami .

Znajdziecie go tutaj http://www.nforcershq.com/forum/viewtopic....5bf6931f0dc061e

Chetnym do zrobienia Vmoda polecam ta stronke

http://www.maximumoc.com/guides/a7n8x_modding.html

oraz ogolnie forum nforcehq.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam plytke od pazdziernika . Na poczatku bylo pare porblemow (pisalem kiedys o tym) ale teraz jestem nia zachwycony !!! :) narazie 180 Mhz synchro ale to przez procka bo to A0 :( .Plytka super stabilna wypasiona i jak dla mnie jest super napewno jej nie wymienie przez najblizszy rok !!! P.S po updacie biosa z uber 1002 na uber 1003 procek chodzi stabilnie na 1.6 V a przedtem bylo na 1.625 nie weim dlaczego ale jest ok :) nic nie zmienialem w sprzecie(zasilacz).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He, he, podałem mojej nowy Uber 1003 i teraz pokazuje mi 25-27 st. temperaturę mobo, wcześniej na Uber 1002 miał34-35. Któryś oszukuje, może powiecie ile macie na oryginalnym 1003?

Polaros: coś słabo z fsb, u mnie stabilnie bez podnoszenia V chipsetu chodzi na 194. Może pamięci, ja mam Kingi na Winbondach?

IVO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He, he, podałem mojej nowy Uber 1003 i teraz pokazuje mi 25-27 st. temperaturę mobo, wcześniej na Uber 1002 miał34-35. Któryś oszukuje, może powiecie ile macie na oryginalnym 1003?

Polaros: coś słabo z fsb, u mnie stabilnie bez podnoszenia V chipsetu chodzi na 194. Może pamięci, ja mam Kingi na Winbondach?

IVO

Z temperaturami to Asus przegial sa zanizone.

Co do pamieci to na 100% moje elixiry :D ale jak mowilem ciezko jest osiagnac magiczna 200 na Asusie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z to plytka narazie zadnych problemow proc chula na 10.5x202 no to niewiem dlaczego ludziska nazekaja ze trudno na tej plycie bez vmoda osiagnac 200 bzdura!!

posiadam rev1.4 na biosie uber 1003 szkoda tylko ze vcore max 1.85v

plyta jest rock stabletylko szkoda ze radek wiecej niz 70mhz nie chce isc,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Np dlatego ze mialem u siebie elixiry,HyperX (333Mhz),i teraz Geile (400Mhz) i na zadnym nie pokonalem magicznej granicy 190Mhz. Procek DLTC0308 podobnie bylo na 2 poprzednich 190 to u mnie maks.

Wiec moze ja trafilem na taki egzemplarz, pozatycz czyajac forum np NforceHq widac ze malej ilosci osob udalo sie osiagnac bez modyfikacji 200Mhz RockStable.

Niedlugo dostane jeszcze TwinMosy do testow bo ciagle licze na to ze to wina pamieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej

Macie coś takiego że w Biosie zwis po wejściu na Hardware Monitor? U mnie b. często, nada reset :D I na każdym biosie to samo :?

Jak wysoko można trzymać nap. chipsetu, 1.9 max w Uber jest na dłuższą metę bezpieczne (na standard chłodzeniu) czy darować sobie?

Zresztą zauważyłem że prawie nic mi nie daje, 194 stabilne , sprawdzane Prime a 195 wykrzacza się winda po uruchomieniu, więc chyba nie ma sensu próbować :?

IVO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zwisow nie nigdy mi sie nie zdazylo zwiechnac kompa pdo biosem.

Z tymi napieciami na chipsecie to lipa max wartosc to 1.8V bo 1.9V plasuje sie miedzy 1.6 a 1.7 (oczywiscie mowie o wartosci rzeczywistej jak jest na chipsecie). I nie jest to bynajmniej napiecie 1.8V tylko 1.589V mniej wiecej wiec spokojnie mozesz to wrzucic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby ustawienia w biosie dzialaly tak jak sa one podpisane bylo by pieknie :D

Te wartosci podalem z pamieci ale faktem jest ze napewno na ustawieniach w biosie napiecie na SB i NB nie przekracza 1.6V.

Caly wielki topic znajdziesz tutaj http://www.nforcershq.com/forum/viewtopic....der=asc&start=0

Z tego co tam wyczytalem po pierwsze Vdd mod podnosi napiecie na SB i NB jednoczesnie optymalnym napieciem jest 1.7v ( jak ktos zmierzyl podobne jest na rev2.0) , a na wykonanie Vddmoda jest kilka sposobow.

Jezeli do wakacji nie uda mi sie wymienic plyty na rev 2.0 lub na Abita NF7-S 2.0 to zrobie Vddmoda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z to plytka narazie zadnych problemow proc chula na 10.5x202 no to niewiem dlaczego ludziska nazekaja ze trudno na tej plycie bez vmoda osiagnac 200 bzdura!!

posiadam rev1.4 na biosie uber 1003 szkoda tylko ze vcore max 1.85v

plyta jest rock stabletylko szkoda ze radek wiecej niz 70mhz nie chce isc,

A nie masz na plycie zworki Overvolt ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kazan, ciekaw jestem jakim cudem na biosie 1003 możesz ustawić FSB równe 200. Albo jesteś czarodziejem, albo masz procka conajmniej 2100+, bo wszelakie niższe po włączeniu 200 realnie PRACUJĄ na 166 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FSB 200 da się ustawić POPRAWNIE tylko do BIOSu 1002A1 włącznie. NAwet UBER 1003 nic tu nie zmienia. ALe juz 202, proszę bardzo. I tak na marginesie, na moim rev. 1.04 płyta chodzi stabilnie na 200 ( 48 h Prime 95, zamkinięte pudło), więc jest dość duż przypadku w kolejnych egzemplarzach. Jedni mają szczęście , inni nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej

Zapodałem 1003 Uber i chodzi stabilnie 202 Fsb ale tylko z mnożnikiem 10, na 10.5 wykrzacza się Prime :( Hmm, troszkę dziwne bo procek non problem chodzi na 2185 ( 11.5 x 190), pamiątki wytrzymują sporo więcej więc teoretycznie przynajmniej te 10.5 x 202 powinno iść, a tu nie chce....

Ale chyba dam luza, za mała różnica w wydajności żeby walczyć o te pare Mhz Fsb, może zmienię na rev. 2 i wtedy się pobawię.

IVO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam A7N8X Deluxe v.1.04, i na ramie Kingstona (DDR333, sux) na asynchro osiagnalem BEZ zadnych modow (nawet chlodzenie mialem standardowe) FSB 220 MHz (9.5 x 220 MHz, asynchro 75%, 1.85V). Wiecej niestety moj procek nie jest w stanie przyjac (JIUHB0302,DUT3C), max dla niego to jakies 2200 MHz. W razie czego moge pozniej wrzucic screena z WCPUID.

Aha, bios przy tym 220 MHz to 1002uber, ale to nie rzutowalo bo Chipset VCore mialem ustawiony na 1.6V (pewnie i tak nie dziala :) ). Teraz mam 1003uber i coraz czesciej mam cold boota :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...