Skocz do zawartości
losieniek

Błąd Parzystości Ram Dla Banku 1 I 2

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć !

Przełożyłem dziś bebechy swojego komputera z jednej obudowy do drugiej. Napotkałem na problem parzystości pamięci RAM, bo podczas uruchamiania sprzętu mam piknięcia długie + krótkie + krótkie.

Problem jest dość osobliwy, gdyż występuje jedynie wtedy, kiedy jakąkolwiek kość pamięci wsadzę w bank 1 lub bank 2. Nie ma problemu, aby na płycie znajdowała jedna lub dwie kości w bankach 3 i 4. Płyta działa wtedy w trybie single channel. Kiedy chcę dołożyć trzecią kość, problem się pojawia. Kiedy chcę wsadzić jedną lub dwie kości tylko do banku 1 i/lub banku 2, to samo.

Generalnie nie uzyskam trybu dual channel, bo DIMM_A2 i DIMM_B2 na płycie nie chce współpracować z pamięciami.

Płyta to Asus M2NPV-VM + 3x1GB Goodram 800MHz.

W starej obudowie wszystko pięknie działało. Miałem 3GB ramu w trybie single channel, a dawno temu 2 GB i nawet 4GB w trybie dual channel.

Jedyna zmiana w komputerze oprócz obudowy to cooler. Poprzednio był to boksowy sprzęt. Teraz założyłem Freezera 64 Pro z PWM.

Naturalnie wypiąłem już wszystko z płyty, co nie jest prockiem i pamięcią. Zresetowałem BIOS i nawet przeflashowałem go od nowa.

Może macie jakieś wskazówki, co mogło wywołać taką sytuację? Jutro będę ponownie próbował sił.

Edytowane przez losieniek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi