cZaJn!k Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 Witam..polecono mi kupno właśnie tego routera i wgranie do niego oprogramowania DD-WRT. Polecono mi wgrać najnowszą stabilną wersję v24-sp1 w oparciu o TĘ instrukcję. Jak niestety w trakcie się okazało..jest to instrukcja do innej wersji oprogramowania. Postępowałem jak pisało w tej instrukcji..doszedłem do punktu 19stego.. na samym początku tego punktu jest polecenie: DD-WRT> load -r -b 0x80041000 root.fs wcisnąłem enter i wyskoczył komunikat że nie można odnaleźć pliku root.fs . W punkcie 18stym instrukcji pisze żeby nie odłączać routera od prądu i od portu ethernet.. niestety musiałem to zrobić ponieważ bardzo potrzebny był mi internet. Moje pytanie jest takie, czy da się coś jeszcze zrobić z tym routerem? Oczywiście żadna strona konfiguracyjna teraz się nie ładuje. Jak wgrać do niego oprogramowanie v24-sp1.. ewentualnie wrócić do starego softu. Prosiłbym o łopatologię..ponieważ to mój pierwszy router.. w międzyczasie doszukałem się aktualnej instrukcji wgrania softu. TAK to wygląda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 Kabel serwisowy, jak nie masz to spróbuj się zgłosic na fixit.pl .... oni mają serwis autoryzowany D-Link Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 Po co kabel serwisowy ? cZaJn!k powiedz mi, czy możesz powtórzyć kroki od 13 do 15 ? Jeśli tak, to bootloader jest cały i nie będzie problemów z postawieniem go na nogi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carek Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 (edytowane) U mnie przy pkt 18 po wpisaniu fis create linux(tylko to była instrukcja, którą na końcu posta podałeś), poczekałem 1-2 min i się po prostu putty wyłączyło, i już nie mogłem się ponownie połączyć, myślałem już, że tylko serwis został, lecz dałem mu reset i po kilku próbach pojawił się napis dd-wrt i mogłem komendy wpisywać, tylko znowu przy tym samym poleceniu znowu stało się to samo. Później było info czy nadpisać, jeśli wziąłem tak, to wiadomy jaki efekt, jeśli nie mogłem dalej polecenia wpisywać i jakoś przeszło to do końca i mogłem korzystać już z routera na dd-wrt. Dopiero następnego dnia po chyba trzeciej próbie wgrywania tego fis create linux poszło tak jak jest napisane w instrukcji. Tak jak pisał lgolebio, jeśli te pkt pójdą normalnie to możesz zapomnieć o serwisie. p.s nie wiem czemu, ale nie mogę przekierować żadnego portu na komputer w sieci, td-8840 mam chyba ustawionego w trybie bridge (http://img258.imageshack.us/img258/4505/briduo4.jpg) Edytowane 15 Stycznia 2009 przez carek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 carek, no właśnie problem w tym, że nie jest wcale w Brigde'u ustawiony. PPPoE ustawiasz dopiero na Dlinku. Ustaw td-8840 na "Bridging". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carek Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 Aha, bo właśnie jeśli ustawiałem na TL w bridge to wtedy nie mogłem ustawić nazwy użytkownika itp, więc mi coś nie pasowało. Teraz rozumiem, że jeśli to tak ustawie to d-link będzie mógł korzystać z połączenia ppp za pomocą tego td8840 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZaJn!k Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2009 Po co kabel serwisowy ? cZaJn!k powiedz mi, czy możesz powtórzyć kroki od 13 do 15 ? Jeśli tak, to bootloader jest cały i nie będzie problemów z postawieniem go na nogi. przepraszam ze tak długo ale problemy z zasilaczem.. próbowałem zrobić tak jak mówisz i niestety wyświetla mi się coś takiego co teraz? tam poniżej jest instrukcja jak załadować z powrotem oryginalne oprogramowanie.. czy to coś da? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2009 No to właśnie o to mi chodziło, Masz sprawny bootloader. Router jest do postawienia. Zaczynasz od kroku 11 (bazując na tej drugiej poprawnej instrukcji), pamiętając o tym serwerze tftp oraz wszystkich plikach potrzebnych do wgrania softu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moorgan Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2009 ze swojej strony polecam wgrać do dlinka dir-300 dd-wrt v24 preSP2 http://www.dd-wrt.com/dd-wrtv2/downloads/o...ir300/linux.bin ruter dużo lepiej pracuje niż na v24 SP1 , no i działa klonowanie mac adresu spod przeglądarki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZaJn!k Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 Znowu chwile mnie nie było..sesja. Po kolei lgolebio piszesz żebym zaczął od 11 kroku TEJ nowej instrukcji.. aby wywołać ten punkt 11sty muszę wykonać polecenia od 4tego w sumie, tak też robiłem i dochodzimy do punktu 9tego.. nie mam tego znaku zachęty loadera.. znak zachęty udaje mi się uzyskać dopiero od punktu 12stego NOWEJ instrukcji chodzi zapewne o te ustawienia telnetu i statyczny adres ip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 Jezu, przecież Ty już nie masz tam redboota tylko bootloader od DD-WRT. Pomyśl trochę, część kroków już zrobiłeś, bo tamta poprzednia instrukcja jest dobra do pewnego momentu. Teraz masz wgrać tylko sam firmware, dlatego nie zobaczysz już RedBoot> tylko DD-WRT>. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZaJn!k Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 wiem..ale ja naprawdę jestem zielony w temacie, na początku powiedziano mi że nie będę miał z tym wgraniem softu żadnego problemu i podrzucono pod nos starą instrukcję. Czyli już ostatecznie..na jakich parametrach mam zaczynać wgrywanie DD-WRT? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zaczynasz od 12 kroku, Ale pamiętaj o postawieniu serwera TFTP, żeby z niego móc ściągać pliki potrzebne podczas wgrywania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZaJn!k Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 (edytowane) działa! dzięki wielkie za pomoc i cierpliwość lgolebio !.. mam jeszcze jedna takie pytanie lajka.. w związku z tym że był takie perypetie z wgrywaniem tego softu.. czy nie lepiej byłoby go od nowa załadować? czy nie robi to żadnej różnicy? Edytowane 25 Stycznia 2009 przez cZaJn!k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 Nie ma takiej potrzeby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZaJn!k Opublikowano 30 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2009 wszystko śmigało w najlepszym porządku.. tylko dzisiaj pojawił się jeden problem. Po WiFi nie wyświetla stron internetowych (gg działa), po LANie wszytko ok. restart nie pomaga.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 30 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2009 Wygląda to na problem z DNS'ami, GG nie potrzebuje dns do poprawnego działania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZaJn!k Opublikowano 30 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2009 problem po stronie routera?, teraz w przeglądarce powinienem ustawić te DNSy na sztywno.. tylko nie wiem jakie ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2009 W przeglądarce ? Ustaw adres IP na kartach sieciowych na sztywno, ale w miejscach DNS nie podawaj adresu IP routera tylko wpisz DNS'y od Twojego dostawcy internetowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankes Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 (edytowane) cZaJn!k/reszta, jaki macie dokładnie build tego v24SP1 u siebie? bo na stronce widzę, że niby 10549 jest dostępny, a jak już go wgrałem to wyświetla 9994 -_- /edit/ już nie ważne, pobrałem z innego linka i mam build jeszcze wyższy: DD-WRT v24-sp2 (10/22/08) std - build 10558 ;) Edytowane 2 Lutego 2009 przez Jankes Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carek Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 DD-WRT v24-sp2 (12/25/08) std - build 11288 :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...