Skocz do zawartości
cZaJn!k

D-link Dir-300

Rekomendowane odpowiedzi

Witam..polecono mi kupno właśnie tego routera i wgranie do niego oprogramowania DD-WRT. Polecono mi wgrać najnowszą stabilną wersję v24-sp1 w oparciu o instrukcję. Jak niestety w trakcie się okazało..jest to instrukcja do innej wersji oprogramowania. Postępowałem jak pisało w tej instrukcji..doszedłem do punktu 19stego.. na samym początku tego punktu jest polecenie:

DD-WRT> load -r -b 0x80041000 root.fs

wcisnąłem enter i wyskoczył komunikat że nie można odnaleźć pliku root.fs .

W punkcie 18stym instrukcji pisze żeby nie odłączać routera od prądu i od portu ethernet.. niestety musiałem to zrobić ponieważ bardzo potrzebny był mi internet.

Moje pytanie jest takie, czy da się coś jeszcze zrobić z tym routerem? Oczywiście żadna strona konfiguracyjna teraz się nie ładuje. Jak wgrać do niego oprogramowanie v24-sp1.. ewentualnie wrócić do starego softu. Prosiłbym o łopatologię..ponieważ to mój pierwszy router..

w międzyczasie doszukałem się aktualnej instrukcji wgrania softu. TAK to wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie przy pkt 18 po wpisaniu fis create linux(tylko to była instrukcja, którą na końcu posta podałeś), poczekałem 1-2 min i się po prostu putty wyłączyło, i już nie mogłem się ponownie połączyć, myślałem już, że tylko serwis został, lecz dałem mu reset i po kilku próbach pojawił się napis dd-wrt i mogłem komendy wpisywać, tylko znowu przy tym samym poleceniu znowu stało się to samo. Później było info czy nadpisać, jeśli wziąłem tak, to wiadomy jaki efekt, jeśli nie mogłem dalej polecenia wpisywać i jakoś przeszło to do końca i mogłem korzystać już z routera na dd-wrt. Dopiero następnego dnia po chyba trzeciej próbie wgrywania tego fis create linux poszło tak jak jest napisane w instrukcji. Tak jak pisał lgolebio, jeśli te pkt pójdą normalnie to możesz zapomnieć o serwisie.

p.s nie wiem czemu, ale nie mogę przekierować żadnego portu na komputer w sieci, td-8840 mam chyba ustawionego w trybie bridge (http://img258.imageshack.us/img258/4505/briduo4.jpg)

Edytowane przez carek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, bo właśnie jeśli ustawiałem na TL w bridge to wtedy nie mogłem ustawić nazwy użytkownika itp, więc mi coś nie pasowało. Teraz rozumiem, że jeśli to tak ustawie to d-link będzie mógł korzystać z połączenia ppp za pomocą tego td8840

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co kabel serwisowy ?

cZaJn!k powiedz mi, czy możesz powtórzyć kroki od 13 do 15 ? Jeśli tak, to bootloader jest cały i nie będzie problemów z postawieniem go na nogi.

przepraszam ze tak długo ale problemy z zasilaczem..

próbowałem zrobić tak jak mówisz i niestety wyświetla mi się coś takiego

Dołączona grafika

co teraz? tam poniżej jest instrukcja jak załadować z powrotem oryginalne oprogramowanie.. czy to coś da?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znowu chwile mnie nie było..sesja. Po kolei lgolebio piszesz żebym zaczął od 11 kroku TEJ nowej instrukcji.. aby wywołać ten punkt 11sty muszę wykonać polecenia od 4tego w sumie, tak też robiłem i dochodzimy do punktu 9tego.. nie mam tego znaku zachęty loadera.. znak zachęty udaje mi się uzyskać dopiero od punktu 12stego NOWEJ instrukcji

chodzi zapewne o te ustawienia telnetu i statyczny adres ip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezu, przecież Ty już nie masz tam redboota tylko bootloader od DD-WRT. Pomyśl trochę, część kroków już zrobiłeś, bo tamta poprzednia instrukcja jest dobra do pewnego momentu. Teraz masz wgrać tylko sam firmware, dlatego nie zobaczysz już RedBoot> tylko DD-WRT>.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem..ale ja naprawdę jestem zielony w temacie, na początku powiedziano mi że nie będę miał z tym wgraniem softu żadnego problemu i podrzucono pod nos starą instrukcję. Czyli już ostatecznie..na jakich parametrach mam zaczynać wgrywanie DD-WRT?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

działa! dzięki wielkie za pomoc i cierpliwość lgolebio !.. mam jeszcze jedna takie pytanie lajka..

w związku z tym że był takie perypetie z wgrywaniem tego softu.. czy nie lepiej byłoby go od nowa załadować? czy nie robi to żadnej różnicy?

Edytowane przez cZaJn!k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cZaJn!k/reszta, jaki macie dokładnie build tego v24SP1 u siebie?

bo na stronce widzę, że niby 10549 jest dostępny, a jak już go wgrałem to wyświetla 9994 -_-

/edit/

już nie ważne, pobrałem z innego linka i mam build jeszcze wyższy:

DD-WRT v24-sp2 (10/22/08) std - build 10558 ;)

Edytowane przez Jankes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi