SwitchBielsko Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 (edytowane) Witam, Podkręciłem ostatnio Q9550, pracowałem na nim jakiś tydzien i nic się nie działo... Dzisiaj zainstalowałem GTA4 i zaczałem grać, po ok. godzinie komp się wyłączył jakby prądu wyłączyli... Teraz, gdy chcę go włączyć, mrugają wszystkie diody, wiatraki obracają się przez 0,5 sek. i koniec. Jak myślicie? Czy to spalony procek, GPU, zasilacz czy jeszcze coś innego? Konfiguracja komputera: MB: Intel DP45SG CPU: Intel Q9550 GPU: GF 9800 GT RAM: 2x Kingston 1066 mHz 2GB 7-7-7-10 Zasilacz Chieftec CFT-650-14C Bardzo proszę o odp. Edytowane 15 Stycznia 2009 przez SwitchBielsko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 Jeśli mrugają jakieś diody (czy też są wydawane dźwięki z płyty głównej) to zajrzyj do instrukcji i sprawdź co one oznaczają, być może rozkodujesz co się dzieje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SwitchBielsko Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 Jeśli mrugają jakieś diody (czy też są wydawane dźwięki z płyty głównej) to zajrzyj do instrukcji i sprawdź co one oznaczają, być może rozkodujesz co się dzieje... Mruga, a właściwie świeci, niestety tylko dioda od hdd, od zsilania i diody w obudowie.... Wygląda to tak samo jak z wiatrakami. 0,5 sek. i koniec. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 Jak bardzo podkręciłeś? FSB i poszczególne napięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SwitchBielsko Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 Jak bardzo podkręciłeś? FSB i poszczególne napięcia. Mało, napięcie z tego co pamiętam to chyba 1,3V a FSB 375 przy mnożniku 8. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 (edytowane) Najprościej - pokombinuj z ramem wyjmująć kości/zmieniając sloty i jeśli masz możliwość - sprawdź na innym CPU. Inaczej w sumie nie sprawdzisz czy procesor Ci padł. DOWN. 3 GHz to nic, co mogłoby wprowadzić procesor w stan krytyczny, jeśli chodzi o nagrzanie. Poza tym, dzisiaj trzeba się naprawdę postarać, żeby spalić coś temperaturami. Jakby nie patrzeć - komp się prędzej wyłączy/zrestartuje niż 'zjara' :) Edytowane 15 Stycznia 2009 przez i386 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 (edytowane) A jaka była temperatura procesora w stressie? Myślę, że to raczej nie procesor Edytowane 15 Stycznia 2009 przez Beereq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 Resetowałeś bios od płyty coby powrócić do def? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SwitchBielsko Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 (edytowane) Próbowałem z RAMami - nic nie dało.... Temp. w stresie nie znam niestety, bo nie spr. (wiem, moj blad :( ) EDIT: Nie probowalem, zaraz to zrobie. EDIT2: Reset BIOSu nie pomógł. Edytowane 15 Stycznia 2009 przez SwitchBielsko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 No to znajdz znajomego, który pożyczy Ci na godzinę procesor. Najskuteczniejsze rozwiązanie chyba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 Ja to bym rozłączył wszystko i odpalał dokładając za każdym razem kolejną część. Ram pojedyńczo, raz jedną jak dalej nic to z drugą. Jeżeli za każdym razem ten sam objaw to albo proc albo płyta. Ale skłaniał bym się do mobasa, Vcore nie było zawysokie a procki mają zabezpieczenie termiczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SwitchBielsko Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 (edytowane) Ja to bym rozłączył wszystko i odpalał dokładając za każdym razem kolejną część. Ram pojedyńczo, raz jedną jak dalej nic to z drugą. Jeżeli za każdym razem ten sam objaw to albo proc albo płyta. Ale skłaniał bym się do mobasa, Vcore nie było zawysokie a procki mają zabezpieczenie termiczne. Ale od czego MB miałoby się spalić? ;( I jak będzie wyglądała gwarancja w tym przypadku? Z tego co czytałem to raczej nie powinni rozkminić że podkręcałem CPU? :/ Edytowane 15 Stycznia 2009 przez SwitchBielsko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 Kto ją tam wie co mogłoby jej nie pasić. Ale to jest tylko moje przypuszczenie. W każdym razie nie dowiesz sie jak nie sprawdzisz wszystkich części. Z gwrancją nie powinno być problemu. Mobas przestał działać i już. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...