inewi5 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 Witam. Mam internet z sieci LAN (1Mbit/s). Chciałbym go rozdzielić na 2 komputery, jednak ważny jest dla mnie dynamiczny podział łącza. Chodzi mi o to, że gdy włączony jest tylko jeden komputer i np. ściąga coś z netu to ma prędkośc 1024 kbit/s, natomiast, gdy zostanie włączony drugi komputer i np. zacznie przeglądać WWW to na obu komputerach prędkośc jest po 512 kbit/s. Chciałbym wykorzystać do tego podziału router D-link DIR-300 z oprogramowaniem DD-WRT, jednak ma 2 pytania: 1. Czy w zakładce Applications & Gaming > QoS w pole Uplink kbps i Downlink kbps należy wpisać prędkość uploadu i downloadu, a w w 'Mac Priority' mam wpisać adresy kart i już będzie działał podział łącza? 2. Jeśli jeden komputer korzysta z Internetu (z pełną prędkością) to, gdy zostanie włączony drugi komputer czy dopiero gdy ten drugi komputer zacznie korzystać z Internetu to łącze zostanie podzielone? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrjancy Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 Odpowiedź jest jedna Tomato. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inewi5 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 Niestety router D-link DIR-300 nie ma możliwość wgrania oprogramowania TOMATO. A słyszałem, że DD-WRT funkcję dynamicznego podziału łącza tylko nie jsetm pewien czy działa to tak jak napisałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czater Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 (edytowane) Ale po co na DD WRT? JA podłączyłem router i automatycznie zainstalowałem z płyty wszytko jak instalator kazał i dzieli mi dynamicznie pasmo jak trzeba :) Edytowane 16 Stycznia 2009 przez czater Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...