Skocz do zawartości
Zbooky

Co sądzicie o coolerze Coolermaster CP5-7JD1B???

Rekomendowane odpowiedzi

Hejo!

Mam C600 i założyłem na niego parę lat temu golden orba, czy coś tego typu. Jak pewnie wiecie, coś takiego hałasuje jak odkurzacz i chciałbym go zmienić na coś innego.

Taki cooler musi:

- schłodzić mojego procka (to chyba nie jest problem) i schłodzić AXP 1700+@~2200+ (za pół roku chyba zmienie kompa).

- musi być CICHY!!!

- cena do 60-70 zł

Jak na razie upatrzyłem tego Cooler Mastera z tematu i wygląda dosyć solidnie i wolno się kręci, więc jest cichy. Macie jakieś propozycje jaki inny cooler byłby dobry (chłodzenie wodą jak na razie odpada).

http://sklep.barwkomp.pl/opisP.php?kodprod...=WENTCMCP57JD1B - tu jest opis tego coolera, podoba mi sie też ten cośtam dream, bo ma regulację obrotów.

PS. Chyba mi się zrąbał wiatrak w zasilaczu (250W) i strasznie hałasuje. Czy gdybym go zamienił na zwykły 80mm to wszystko by dzialało? Chodzi głównie o napięcie itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam właśnie tego coolermastera, proc jak w podpisie i max 46*C :twisted: Jest cichy, rzekłbym nawet że w porównaniu z resztą coolerów bardzo cichy, ja dałem za niego 50zł (w sklepie). A co do zmiany wiatraka w zasilaczu, to bez problemu możesz zmienić, polecam Arctic Cooling Thermal Control, znajdziesz go na stronie www.proline.com.pl w dziale sklep ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do niedawna miałem tego Cooler Mastera. Rzeczywiście dosyć cichy, ale wyraźnie słyszalny. Temperatury to około 49*C w idle i 54*C w stresie.

Jak chcesz coś naprawdę cichego i w miarę wydajnego to polecam Arctic Cooling Slim Silent TC. U mnie na duronie 1200 chodzi na 1300-1400 obr. w idle (51*C) i 1600-1700 obr. w stresie (54*C).

Na www.proline.com.pl kosztuje 59zł.

Co do zasilacza do Mak777 dobrze prawi. Możesz ewentualnie kupić jakiś dobry wentylator 80 na podwójnych łożyskach kulkowych i podłączyć go na 7V, albo przez odpowiedni rezystor, aby uzyskać jakieś inne napięcie. Ważne tylko, żeby nie przesadzić ze zwalnianiem wiatraka. Zasiłka może tego nie przetrzymać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno! Jak chcesz kupić Arctic Cooling Slim Silent TC to musisz sprawdzić na stronie producenta www.arctic-cooling.com czy zmieści się na Twojej płycie głównej. Jest niski, ale za to szeroki i może zawadzać o kondensatory wokół podstawki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już nie muszę kupować tego coolera! :))

WSZYSTKIE wentylatory w komputerze puściłem na 7,5V (opór około 70 om) i teraz już tylko dwa dyski twarde hałasują - gdy wyłącze im zasilanie, komputera NIE SŁYCHAĆ!!! :))))

PS. Nie wiecie co zrobić z tymi dyskami (Który z nich może być głośniejszy: Segate Barracuda III 20GB czy Segate Medalist 6GB?).

Dzięki za wasze odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Za pół roku nie będzie już śladu po XP1700+ (przynajmniej w sklepach) "

Do Yotomeczek:

Co do tego czy tego XP 1700+ za pol roku nie bedzie to nie jestem przekonany bo w niedlugim czasie AMD planuje wprowadzic spowrotem do sprzedazy XP 1600 tylko juz T-B i BO, wiec raczej nie mozliwoscia jest by w "zamian" wycofali 1700XP

Pozdro[/img][/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja proponuje zakup jakiegos miedzianego coolera (polecam evercool'a CUD-725 ,mam i chwale) ,obroty wentylatora moga byc i nawet 5000-7000 bo zawsze mazna podpiac na 5V lub 7V i bedzie wydajnie i cichutko.W przyszlosci moznasobie strzelic plynna regulacje obr. i bedzie cacy.Ten moj evercool kosztuje ok 60-65zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale Zbooky mówi, że chce mieć coś cichego. Wentyl, który chodzi na 7000obr. nawet po zmiejszeniu napięcia będzie dosyć głośny.

nie koniecznie.Mojego evercool'a skrecilem z 5000 na 1700 i jest bezglosny.Po OC tak jak w podpisie temp.Idle 38'C Max.47'C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi