Zbooky Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Hejo! Mam C600 i założyłem na niego parę lat temu golden orba, czy coś tego typu. Jak pewnie wiecie, coś takiego hałasuje jak odkurzacz i chciałbym go zmienić na coś innego. Taki cooler musi: - schłodzić mojego procka (to chyba nie jest problem) i schłodzić AXP 1700+@~2200+ (za pół roku chyba zmienie kompa). - musi być CICHY!!! - cena do 60-70 zł Jak na razie upatrzyłem tego Cooler Mastera z tematu i wygląda dosyć solidnie i wolno się kręci, więc jest cichy. Macie jakieś propozycje jaki inny cooler byłby dobry (chłodzenie wodą jak na razie odpada). http://sklep.barwkomp.pl/opisP.php?kodprod...=WENTCMCP57JD1B - tu jest opis tego coolera, podoba mi sie też ten cośtam dream, bo ma regulację obrotów. PS. Chyba mi się zrąbał wiatrak w zasilaczu (250W) i strasznie hałasuje. Czy gdybym go zamienił na zwykły 80mm to wszystko by dzialało? Chodzi głównie o napięcie itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbooky Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2003 A!! Jeszcze jedna ważna rzecz: maksymalna wysokość to 9 cm, mam głupio ustawiony zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak777 Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Ja mam właśnie tego coolermastera, proc jak w podpisie i max 46*C :twisted: Jest cichy, rzekłbym nawet że w porównaniu z resztą coolerów bardzo cichy, ja dałem za niego 50zł (w sklepie). A co do zmiany wiatraka w zasilaczu, to bez problemu możesz zmienić, polecam Arctic Cooling Thermal Control, znajdziesz go na stronie www.proline.com.pl w dziale sklep ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkwadrat Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Do niedawna miałem tego Cooler Mastera. Rzeczywiście dosyć cichy, ale wyraźnie słyszalny. Temperatury to około 49*C w idle i 54*C w stresie. Jak chcesz coś naprawdę cichego i w miarę wydajnego to polecam Arctic Cooling Slim Silent TC. U mnie na duronie 1200 chodzi na 1300-1400 obr. w idle (51*C) i 1600-1700 obr. w stresie (54*C). Na www.proline.com.pl kosztuje 59zł. Co do zasilacza do Mak777 dobrze prawi. Możesz ewentualnie kupić jakiś dobry wentylator 80 na podwójnych łożyskach kulkowych i podłączyć go na 7V, albo przez odpowiedni rezystor, aby uzyskać jakieś inne napięcie. Ważne tylko, żeby nie przesadzić ze zwalnianiem wiatraka. Zasiłka może tego nie przetrzymać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkwadrat Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Jeszcze jedno! Jak chcesz kupić Arctic Cooling Slim Silent TC to musisz sprawdzić na stronie producenta www.arctic-cooling.com czy zmieści się na Twojej płycie głównej. Jest niski, ale za to szeroki i może zawadzać o kondensatory wokół podstawki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Hejo! ... Taki cooler musi: - schłodzić mojego procka (to chyba nie jest problem) i schłodzić AXP 1700+@~2200+ (za pół roku chyba zmienie kompa). Za pół roku nie będzie już śladu po XP1700+ (przynajmniej w sklepach) ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 18 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2003 Kup sobie to TITANA takiego jak mam w podpisie 35zł :) u mnie max 43*C oczywiście prz KRĘCONYM sprzęcie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkwadrat Opublikowano 18 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2003 Zerknij sobie tutaj: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=28728 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajacyk Opublikowano 18 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2003 u mnie w zamkniętej obudowie na AXP1700@2400 ten CP5 sprawuje się bardzo dobrze. Temp w stresie max 47stopni a w idle 35-38 zależy od temperatury w pokoju Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbooky Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Już nie muszę kupować tego coolera! :)) WSZYSTKIE wentylatory w komputerze puściłem na 7,5V (opór około 70 om) i teraz już tylko dwa dyski twarde hałasują - gdy wyłącze im zasilanie, komputera NIE SŁYCHAĆ!!! :)))) PS. Nie wiecie co zrobić z tymi dyskami (Który z nich może być głośniejszy: Segate Barracuda III 20GB czy Segate Medalist 6GB?). Dzięki za wasze odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMo Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Na www.sirius.pl jest test coolerków może tam coś ci wpadnie w oko ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danieldz Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 "Za pół roku nie będzie już śladu po XP1700+ (przynajmniej w sklepach) " Do Yotomeczek: Co do tego czy tego XP 1700+ za pol roku nie bedzie to nie jestem przekonany bo w niedlugim czasie AMD planuje wprowadzic spowrotem do sprzedazy XP 1600 tylko juz T-B i BO, wiec raczej nie mozliwoscia jest by w "zamian" wycofali 1700XP Pozdro[/img][/url] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbooky Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Z tym że kupie nowego kompa za pół roku to tak w bardzo dużym zaokradgleniu. Po prostu włoże do niego procesor za 300-400 zł, a który to będzie model XP to juz mniej ważne (mam chętke na 2200+). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czuczu Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 A jeśli nawet miało by zabraknąć XP1700+ to powinien jeszcze zostać XP2100+ który tez się fajnie kręci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Odpowiedz jest prosta. SZUKAJ!!! O Cool,erach jest w cholere danych :) :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 A ja proponuje zakup jakiegos miedzianego coolera (polecam evercool'a CUD-725 ,mam i chwale) ,obroty wentylatora moga byc i nawet 5000-7000 bo zawsze mazna podpiac na 5V lub 7V i bedzie wydajnie i cichutko.W przyszlosci moznasobie strzelic plynna regulacje obr. i bedzie cacy.Ten moj evercool kosztuje ok 60-65zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkwadrat Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Ale Zbooky mówi, że chce mieć coś cichego. Wentyl, który chodzi na 7000obr. nawet po zmiejszeniu napięcia będzie dosyć głośny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Ale Zbooky mówi, że chce mieć coś cichego. Wentyl, który chodzi na 7000obr. nawet po zmiejszeniu napięcia będzie dosyć głośny. nie koniecznie.Mojego evercool'a skrecilem z 5000 na 1700 i jest bezglosny.Po OC tak jak w podpisie temp.Idle 38'C Max.47'C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...