mikeee76 Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 Witam! Po kilku dniach poszukiwan na Google jestem tak zdesperowany ze pytam Was tutaj... Okolo 2 tyg temu kupilem nowy dysk, SATA, Western Digital 1TB, model: WD1EADS dysk chodzi w systemie XP + SP2. /zaden RAID , tylko standardowy tryb SATA./ Plyta gl. to ASUS, P5KPro Przypadkowo zauwazylem taki wpis w S.M.A.R.T. tego dysku: (C7) Ultra DMA CRC Error Count: 200 200 0 115121 OK To 115121 jest gigantyczne i rosnie przy prawie kazdej operacji zapisu na ten dysk (odczyt nic nie zmienia nigdy) Poza tym reszta wpisow w SMART jest w porzadku, brak Bad-sectorow itp.. Rownoczesnie we wpisach z XP (dziennik zdarzen w zarzadzaniu) mam szereg bledow: Blad: 11 Zrodlo: disk Znalazlem ze to tak sam objaw jak ten wpis w SMART (blad kontrolera / sumy kontrolnej CRC ) Z tego co juz wiem to prawdopodobny powod moze byc taki: -Uszkodzona tasma sata (tasme podmienilem - bez zmian, dalej te same bledy) -Blad Kontrolera na plycie glownej - inne dyski (mam jeszcze 2 Seagaty) chodza idealnie - zero problemow -Blad Kontrolera na HDD -mozliwe? Co ciekawe, dysk ten dziala bez problemow- robilem testy HD Tach , chkdisk itp - wszystko ok. Transfery tez porawne (okolo 90MB/s - tak jak powinien ten dysk miec, to "green" wiec powolny) na dysku tym mam juz okolo 300GB nagrane danych i nie zauwazylem jak dotad zadnej utraty danych , nic sie nie zawiesza, tylko te wpisy w SMART (wartosc dla wpisu C7 ciagle rosnie i te bledy dzienniku XP) Kontrolery ( sterowniki w XP) sprawdzone- niby wszystko ok i najnowsze. Pytanie: Co mam zrobic? Czy to dysk jest uszkodzony? (choc wszystko dziala? ) Jak pisalem dysk jest calkiem nowy, kupiony pare dni temu, mam go reklamowc? czy to wina softu i sterownikow XP ? jestem juz zdesperowany... ma ktos podobne dowiadczenia ? -z gory dziekuje. Mike Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 Na początek spróbuj włączyć SSC (jumper na dysku -> patrz strona WD) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikeee76 Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 @tomazzi Dzieki za odpowiedz - Przestawilem na SSC ale nic to nie zmienilo nadal rosnie warotsc "(C7) Ultra DMA CRC Error Count" oraz pojawiaja sie bledy (error 11 / disk) w dzienniku XP. Myslalem,zeby przestawic zworke na SATA1 (teraz dysk jest niby w SATA2) ale w tym modelu nie ma w ogole takiej mozliwosci... Wciaz nie wiem jak teraz sie zachowac... Na razie dysku uzywam i po prostu ignoruje te wpisy i bledy w SMART.... ale spac spokojnie jakos nie moge... Moze ma ktos inne propozycje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 sprawdz go na innym kompie....narazie jest ok ale skoro sa bledy juz w systemie a do tego wykluczyles kontroler to raczej slalbym go na gware Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...