Skocz do zawartości
gladky

Wyciszyć Zasilacz

Rekomendowane odpowiedzi

ostatio zajołem sie wyciszaniem mojego kompa , udało mi sie to z karta graficzna z prockiem , nowa obudowa z dobrym chlodzeniem też pomogła , ale mam problem z zasilasczem ( coolermaster 650wat z wentylatorem 12cm ) i stąd ten temat szukam wszelkich porad jak zmniejszyć szum i wibracje , a przez to uciarzliwy hałas zasilacza . dodam ze nie jest uszkodzony , bo był na przegladzie , a i w sumie po mojej interwencij wymieniono mi na nowy , ktory i tak hałasuje jak jego poprzednik takze po prostu taki model .

z gory dzieki za kazdy pomysł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety brutalna ingerencja w zasilacz polegajaca na odpiecju przewodu zasilajacego i podpiecje go do innego zasilania ( 5V i 7V) spowodowala brak reakcij zasilacza , podejrzewam jakies zabezpieczenie , za nie wykrył podpietego wentylatora i nie załaczy sie . zostaje potencjometr , musze zakupic cos odpowiedniegi i znow sprobuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja zrobiłem to w ten sposób że wpiąłem się równolegle w zasilanie wentylatora CPU zaletą takiego rozwiązania jest to że wraz ze wzrostem temp procesora(zwiększonym spożyciem energii) wzrastają obroty również w zasilaczu w ten sposób minimalizujesz prawdopodobieństwo spalenia zasilacza. A co do tego twojego zabezpieczenia zasilacza przed wypiętym wentylem to dobierz tam odpowiedni rezystor który powinien "emulować" wentylator

Jeszcze jedno wentylator zasilacza ma wtyczke 2 czy 3 pin ??

Edytowane przez sparki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi