KaGe Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 (edytowane) Wstęp. Jest to temat z serii pierwszy układ chłodzenia cieczą :) O złożeniu systemu LC zacząłem marzyć od kiedy na forum pclab'u ujrzałem te piękne wężyki, przepastne obudowy, świecące ciecze - Seby, Gizia i Malika :) Kusiła perspektywa miejszego hałasu, lepszej wydajności i oczywiście posiadania takiego cacka w pokoju. Październik i listopad spędziłem na oglądaniu, szukaniu, przeglądaniu setek zdjęc, testów wydajności i zbieraniu kasy ;) Trzeba przyznać, że można się wciągnąć i to bardzo :). Zakochałem się w TJ-07B. Brałem pod uwagę wiele obudów ale ta jedna jedyna wydała mi się najwłaściwsza :P Idealna do WC, nie wymagająca praktycznie żadnych zmian, ale co ja wam będę mówił? Ten flagowy okręt Silverstona każdy zna.Wcześniej rozważałem nawet kupno S Rebela 12, pózniej CM HAF 932, ale niespodziewany zastrzyk kasy spowodował, że w głowie zahuczało mi "TJ 07B!!!". Pod koniec listopada kupiłem dwie używane chłodnice (1x120 alphacool i BWU 122) oraz blok CPU - D-tek v1. Nie ukrywam, że zależało mi także na fajnym wyglądzie. Zamówiłem duży res 250 od EK, 2m orange 10/13 uv + litr orange uv Fesera i do tego złączki nk12 swifteca, które niestety poźniej okazały się zbyt grube na te węże. Naciągniecie ich było bardzo trudne/niemożliwe. Wymusiło to nowy zakup Tygon'a R3603 pod którego jestem wrażeniem. Jest niesamowicie plastyczny. Ta pomyłka wywołała opoźnienie, dzięki któremu mój TJ-07B miał okazję pochłodzić się powietrzem :) Wczoraj o ok. 12:30 przyjechał kurier z brakującymi ogniwami mojego LC. Niezłocznie zabrałem się za rozbieranie AC i konstruowanie LC :> Sprzęt. Mój config: » Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "" CPU - e2180 GPU - 4870 RAM - A-data ee 800 2x1GB MOBO - GA P35 Dyski - WD320 ATA, WD640AAKS SATAII Klocki WC: » Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "" D-tek Fuzion v1 XSPC full cover 4870 Black Water 121 Ultimate rev.2 Cooltek ExStream 120 Dual rev.2 EK Multioption RES 250 rev.2 DangerDen DD-CPX1 12V Tygon R3606 11,2/15,9mm clear Feser One UV Orange *** Bonus :P *** Scythe HDD Stabilizer x4 Składanie. » Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "Mała fotorelacja" Przesiadka z CM 330 na TJ-07B była lekkim szokiem. Wielkość, wykonanie, wygląd. 2dniowy TJ07 na AC (dołączone do niego wentyle zarówno 92 jak i 120 są nieznośne, lepiej gdyby ich wogóle nie dawali...) Fuzion kupiony od KAMIIcom niestety był zatkany czymś takim. Wziąłem szczotkę i za 20sek. błyszczał. Warto po dłuższym okresie użytkowania zaglądnąc do wnętrza bloków. Układ testowy. Nie miałem jeszcze wtedy budy. Złożony z jakimś wężem ogrodowym z RCMB za grosze. Po porostu musiałem zobaczyć jak to działa ;) Rozbiórka 4870 Wugłuszające(?) ubranie dla DD-CPX, chłodznice + wentyle z CM330 czyli co miałem to dałem :). Brakuje jeszcze tylko pomki i 2x120. Czyżby gotowe? Jest godzina 23. Za mną wyprawa do Castoramy/+zakupy po śrubki i pizza z La Mario :) Przgotowanie do leak testu. Gotowy układ. Stanowisko :) Plany: sleeve mod wentyle kalier czarny mat - proszkowanie okno z pleksi eliminacja dziur A tak naprawdę to jest ich tyle, że szkoda pisać ;) Z tego się nie wychodzi ;P... Edytowane 28 Maja 2009 przez KaGe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 Węże na złączkach :wacko: strach dociśnij układ ogólnie przyjemny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaGe Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 Podociskane zaraz po zdjęciach. Już po strachu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 Podociskane zaraz po zdjęciach. Już po strachu :)Na to samo mialem zwrocic uwage :) Masz jeszcze jakis kawalek tego tygonu luzem ? Mogl bys wrzucic ewentualnie fotke tego weza maksymalnie zgietego w luk, tak zeby jeszcze nie bylo na nim zalamania ? Zastanawiam sie wlasnie nad przesiadka z 9.5/12.7 na 11.2/15.9 i boje sie ze nie dam rady bez sprezyn zrobic lukow miedzy mofami, cpu i NB... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 Piękny kolor płynu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 Na to samo mialem zwrocic uwage :) Masz jeszcze jakis kawalek tego tygonu luzem ? Mogl bys wrzucic ewentualnie fotke tego weza maksymalnie zgietego w luk, tak zeby jeszcze nie bylo na nim zalamania ? Zastanawiam sie wlasnie nad przesiadka z 9.5/12.7 na 11.2/15.9 i boje sie ze nie dam rady bez sprezyn zrobic lukow miedzy mofami, cpu i NB... napewno daje rade tak jak Feser DD 10/16. Mam tego Tygonka w domu jeszcze luzem, bo czekam na reszte czesci i sie bawilem jakie luki mozna zrobic, bo wczesniejszym Feserkiem 10/13 byla bieda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaGe Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 napewno daje rade tak jak Feser DD 10/16. Mam tego Tygonka w domu jeszcze luzem, bo czekam na reszte czesci i sie bawilem jakie luki mozna zrobic, bo wczesniejszym Feserkiem 10/13 byla bieda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheDriver Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 Piękny kolor płynu :)Idealnie pasuje do radiatora na mobo ;) Bardzo ładnie, jednak jak dla mnie zbyt kolorowo w środku ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 Węże na złączkach :wacko: strach dociśnij układ ogólnie przyjemny To samo miałem napisać do autora. Stary, balansujesz na linii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 Ładny przejrzysty układzik :) Good job ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaGe Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 (edytowane) Minął ponad miesiąc odkąd złożyłem pierwszego wuceta. Oczywiście jak wszyscy doskonale przewidzieli na wsadzeniu kupionych elementów, zamknięciu obudowy i cieszeniu się wydajnością i ciszą się nie skończyło :szczerbaty: W stosunku do pierwszego układu są trzy zmiany. Zamiast dwóch cieniasów (chłodnic:P) w piwnicy leży teraz tłusty Feser Xchanger 360. Chciałem TC ale niestety w owym czasie był nie do kupienia. Druga 'zmiana' to poważny ubytek płynu F1. Tak to jest jak się pierwszy raz rozkłada układ po ciężkim i bardzo nieudanym dniu :szczerbaty:, ale następnym razem napewno pójdzie lepiej. Zdecydowałem się wkońcu na dwie fioletowe katody UV sunbeam'a. Niestety madtech.pl zapomniał(?) o perforowanych zaślepkach pci, ale mają jeszcze dosłać 2 xigmateki więc może tym razem się uda :S? Jeśli ktoś ma wątpliwości czy F1 oragne 'koloruje' to powiem tylko tyle ze dłonie lekko różowe miałem jeszcze przez 3dni :P Dorzucam dwa zdjęcia (niestety bardzo słabe :/) z katodami. Trochę kombinowane ;) -------------------------------------------------------------------------------------------------------- Taa w końcu udało się wyciąć dziurę w boku budy na okno ;) Początkowo Maniakalny (aka Duniek) próbował zrobić to na frezarce CNC, ale aluminium okazało się zbyt solidne. Trudno się mówi i próbuje dalej i tą metodą zgadaliśmy się na zamówienie w krakowskiej firmie na laser/wodę. Uważam, że wyszło bardzo dobrze. Krawędź akurat po widocznej stronie nie wyszła idealnie ostra, ale szczerze mówiąc na wygląd to nie ma żadnego wpływu. Jestem zadowolony :> Teraz pozostaje tylko kwestia wybory pleksi / szkło ? Edytowane 10 Marca 2009 przez KaGe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Robi wrażenie :o Te skręcone "cosie" na drugim zdjęciu wyglądają świetnie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Okienko miodzio, zdecydowanie szybe wstawiaj a nie plexi ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheDriver Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Zgadzam się z Malikiem, w pierwszej mojej budzie już miałem szybkę zamiast plexi i jest lepszy efekt :D Układzik przyjemny, zapełnij tego reza bo blado wygląda :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Temudżyn aż się prosi, by go sztachnąć proszkowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaGe Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Ta planuje proszek plus jakieś "customowe blaszki" a la murdermod ale lepsze :D Inny tył budy żeby wyeleminować te dwie dziury po 92mm, może jakiś pleksi grill na top? Midplate? O sleevingu nie wspomne. Jednym zdaniem: jest co robić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczowsky Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Może jakiś bloczek na NB? ;) Te katody sunbeama to zwykłe UV czy jakieś "fioletowe UV" tak jak napisałeś, bo się zakręciłem. Swoją drogą świetny wucet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaGe Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 (edytowane) Swoją drogą świetny wucet.Dzięki. Fioletowe UV. Właśnie! Zapomniałem! Dzięki za przypomnienie bloczek na NB! :D A tak na serio to z doświadzcenia już wiem, że pewnie przy następnym zastrzyku kasy pójdzie NB, SB, sleeving, coś nowego na CPU i cholera wie co jeszcze ;p Obecnie czekam (od 4 lutego) na xigmateki :> Edytowane 10 Marca 2009 przez KaGe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macru Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 Ładnie ładnie^^ Co do dziur na tyłach może Maniakalny wystrugałby Ci coś ładnego, dopasowanego kształem w pleksi(czarnym:>?) z jakimś ładnym logo etc? A tak w ogóle to bieda w rezie:P Kryzys Cie dotknął:P? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaGe Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 Poczułem ostatnio wenę do zrobienia kilku zdjęć nocnych mojego systemu. Rewelacji nie ma bo kompaktem i z ręki, ale wydaje mi się, że wyszło przyzwoicie. W międzyczasie wystąpiły niewielkie zmiany: - u góry zamontowałem dwa Xigmateki (lecą na 5v), - jedną zepsutą katodę zastąpił nowy duet (obecnie jest 3, ale zostaną pewnie 2), - zrobiłem czerwony oplot na 24-pin (techflex 3mm od Maniakalnego aka Duniek) sami oceńcie czy kolor się wpasował, - z czeluści piwnicy wygrzebałem szybę przezroczytsą 4mm, która po oczyszczeniu okazała się być w praktycznie idealnym stanie, wymierzyłem co trzeba > szklarz > klej do luster > rachu-ciachu i mam elegancką szybkę ; ) Jeszcze kiedyś postaram się zrobić zdjęcie całości. Na koniec gratis "syf by feser on orange uv" ; P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...