Skocz do zawartości
dr.elich

Opteron 1212 Am2 - Zmniejszenie Napięcia - Czy Jest Sens?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów, mam następujący problem: Zakupiłem proca jak w temacie i po próbach podkręcenia okazało się,że idzie na ok 2500 a przy maksymalnym napięciu jakie oferuje płyta- 1,55v - na 2600mhz. W obliczu tak kiepskiego OC przyszło mi do głowy by zamiast zwiększać - zmniejszyć vcore - w celu obniżenia zużycia prądu. I tu pojawia się pytanie - czy procesory o mniejszym vcore i co za tym idzie mniejszej mocy faktycznie zużywają dużo mniej prądu?czy też może tylko przy max obciążeniu a w idle jest to samo? chciałbym wiedzieć czy warto się w to bawić i czy obnizenie napięcia do 1,25 jak to jest w 65 Watowej wersji tego proca nie zachwieje jego stabilności (ten jest 103W)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy odkręcaniu testujesz tak samo stabilność jak przy podkręcaniu, odręcasz tak długo aż znajdziesz punkt krytyczny, potem delikatnie podnosis V i testujesz stabilnosc wszystkim czym sie da - wsio. A co poboru prądu, po zmniejszeniu V faktycznie bedzie mniej ciagnac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to mniej to szacunkowo ile mniej?i czy przy minimalnym obciążeniu procesora da to jakąś oszczędność?czy tylko w stresie?

Aha jeszcze jedno pytanko mi się nasunęło - czy podkręcając tego opterona mam tak dobrać mnożnik by płyta miała jak najwyższe fsb?tak się robiło na socket A, a na AM2 ponoć tak nie jest a sam nie miałem jak dotąd jak sprawdzić bo miałem semprona(blokada mnożnika)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi