Skocz do zawartości
mostasz

Lg W2261v-pf

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dzis mialem okazje porownac panele LCD:

-SAMSUNG 2333SW

-LG W2261V-PF

Ze względu na brak czasu monitorki podlaczylem i od razu gry i filmy...wybor padl na LG jest naprawde rewelacyjny. Urzekły mnie kolory i juz nie oddalem tego monitora. Cena jaka zaplacilem to 842zl w apollo.

p.s. bede mial czas to zamieszcze zdjecia i lepszy opis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja się nie zgodzę, kontrast dynamiczny jest wielkością mierzalną (podawaną w jednostka NIT) przez specjalne urządzenia, i na pewno nie jest to tylko chwyt marketingowy

Nie mylmy kontrastu z marketingowym bełkotem.

Po pierwsze kontrast nie jest podawany w jednostkach NIT tylko jest to po prostu "bezjednostkowy" stosunek jasności czerni (zmierzonej i wyrażonej w np. cd) do jasności beli.

Kontrast to maksymalny stosunek jasności uzyskany na jednym obrazie (mierzy się go np. wyświetlając czarno białą szachownicę i odczytując jasność bieli i czerni).

Kontrast dynamiczny (np. podany jako 10 000:1 lub 50 000:1) polega na tym że po prostu w ciemnych scenach są przygaszane lampy (tak że mniej widać) a w jasnych rozjaśniane (tak że razi) ... podczas gdy kontrast jest stały i wynosi np. 800:1 .

Jak więc zrobić z monitora z kontrastem 800:1 model z marketingowym bełkotem 10 000:1 i więcej? - po prostu montujemy układ analizujący średnią jasność pikseli wyświetlanych na ekranie i dynamicznie zmieniający moc podświetlenia ... w ciemnej scenie jak zmierzymy czerń to będziemy mieli np. 0,03 cd a w jasnej np. 300 cd i mamy "dynamiczny kontrast 10 000:1" ... podczas gdy kontrast matrycy nadal wynosi np. 800:1 . Tak więc jasne ... można zmierzyć matrycę z kontrastem 800:1 i uzyskać wyniki np. 100000000000:1 (np. wyłączając podczas pomiaru monitor :P ) ... ale czy to jest kontrast?

Taki EIZO z kontrastem 1500:1 ma tak ~2x większy kontrast niż większość szrotów z napisem "30 000:1".

Niektórzy chwalą dynamiczny kontrast bo nie mają przy wygaszonych lampach "niebieskiej czerni" - takie zjawisko "niebieskiej czerni" może mieć miejsce tylko na kiepskich monitorach ... w lepszych modelach "czerń" jest czarna bez wygaszania lamp (przez co bardziej czytelne są detale w cieniach i obraz jest na prawdę bardziej kontrastowy).

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.........

Niektórzy chwalą dynamiczny kontrast bo nie mają przy wygaszonych lampach "niebieskiej czerni" - takie zjawisko "niebieskiej czerni" może mieć miejsce tylko na kiepskich monitorach ... w lepszych modelach "czerń" jest czarna bez wygaszania lamp (przez co bardziej czytelne są detale w cieniach i obraz jest na prawdę bardziej kontrastowy).

no i jaki z tego wyciągnąć wniosek skoro inne monitory w podobnej albo takiej samej cenie bez funkcji kontrastu dynamicznego wyswietlają czerń jako fioletowo-niebieską breję? Dla mnie taki że lepiej mieć tę funkcję niż jej nie mieć, zawsze można to zdeaktywować i włączać tylko wtedy gdy potrzebujemy. Ja tam w LG W2252TQ bardzo chwalę tryb movie i inne z kontrastu dynamicznego, przy grach czy filmach czasami warto to włączyć. Najczęściej podbijam w ten sposób barwy gdy na szybko przeglądam zdjęcia dopiero co zrobione cyfrówką - wiadome ze są blade i mają zaburzone poziomy - i wtedy bez obróbki szybko moge oglądać zdjęcia które ładnie wyglądają bo monitor robi to co muszę potem zrobić w programie graficznym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i jaki z tego wyciągnąć wniosek skoro inne monitory w podobnej albo takiej samej cenie bez funkcji kontrastu dynamicznego wyswietlają czerń jako fioletowo-niebieską breję? Dla mnie taki że lepiej mieć tę funkcję niż jej nie mieć, zawsze można to zdeaktywować i włączać tylko wtedy gdy potrzebujemy. Ja tam w LG W2252TQ bardzo chwalę tryb movie i inne z kontrastu dynamicznego, przy grach czy filmach czasami warto to włączyć. Najczęściej podbijam w ten sposób barwy gdy na szybko przeglądam zdjęcia dopiero co zrobione cyfrówką - wiadome ze są blade i mają zaburzone poziomy - i wtedy bez obróbki szybko moge oglądać zdjęcia które ładnie wyglądają bo monitor robi to co muszę potem zrobić w programie graficznym.

Ta ciągła zmiana mocy lamp wielu ludzi denerwuje ... ale obecność kontrastu dynamicznego z możliwością wyłączenia ma inną zaletę - wymusza na producentach zastosowanie elektroniki pozwalającej na regulację jasności w szerszym zakresie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta ciągła zmiana mocy lamp wielu ludzi denerwuje ... ale obecność kontrastu dynamicznego z możliwością wyłączenia ma inną zaletę - wymusza na producentach zastosowanie elektroniki pozwalającej na regulację jasności w szerszym zakresie.

a mnie denerwuje w mojej drukarce że jak drukuję dwustronnie to długo trwa bo obkręca kartkę w środku. I co z tego wynika? Zmusza mnie ktoś do używania tego? Czy jest gorsza w porównaniu do drukarki która tego nie ma?

Bo tak piszesz i wiele innych osób na forum jakby to że monitor ma wysoki kontrast dynamiczny to miała być jego wada a tak naprawdę jest to zaleta w stosunku do tych które tej funkcji nie mają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mnie denerwuje w mojej drukarce że jak drukuję dwustronnie to długo trwa bo obkręca kartkę w środku. I co z tego wynika? Zmusza mnie ktoś do używania tego? Czy jest gorsza w porównaniu do drukarki która tego nie ma?

Bo tak piszesz i wiele innych osób na forum jakby to że monitor ma wysoki kontrast dynamiczny to miała być jego wada a tak naprawdę jest to zaleta w stosunku do tych które tej funkcji nie mają.

Głównie rozchodzi mi się o to by rozdzielać kontrast od funkcji dynamicznej regulacji mocy lamp nazwanej kontrastem dynamicznym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj macie szybki test "input laga" (dla mnie to był priorytet)

Nie wiem jak wy, ale ja na żywca, jak i na nagraniu nie widzę żadnego opóźnienia - dla graczy LCD za taką kasę? Tylko brać! (cel osiągnięty: UT bez opóźnień ;))

Ustawienia LCD W2261V:

1920x1080 59Hz (zmieniał sam z 60hz - pewnie coś z synchronizacją do CRT)

Ustawienia CRT Compaq P910:

1280x960 100Hz (ustawiłem największą rozdziałkę przy której mogłem ustawić 100Hz, żeby migotania nie było widać)

Co do ustawień samego monitora, to jeszcze się nie bawiłem.

Jak będziecie mieli jeszcze jakieś prośby odnośnie testów to walcie śmiało.

Zdjęcia będę mógł porobić w następnym tygodniu, bo aparat poleciał na wycieczkę ;)

P.S. Jak się wchodzi do menu serwisowego?

Edytowane przez Elektronek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.....

P.S. Jak się wchodzi do menu serwisowego?

nie wiem jak w tym ale w W2252TQ wylaczasz monitor, trzymasz przycisk MENU i naciskasz wlacznik (trzymajac caly czas MENU)

i juz, teraz menu nie bedzie wyswietlalo zwyklego OSD tylko menu serwisowe. do czasu az nie wylaczysz monitora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, podziałało.

Mam matryce o oznaczeniu: LGD215G1080

EDIT:

Wczoraj grałem w sieci w UT2004 i jest po prostu cudnie.

(Gdyby jeszcze te pingi cholerne. Na neo miałem 32, a na DSL z 2x taką prędkością mam 2x takie. Będzie trzeba pomęczyć Tepse, bo pewnie przełączyli gnoje na "Interleaved". Do wp było 16, a teraz jest 40 - normalnie parodia.)

Edytowane przez Elektronek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy jest jakaś lepsza opcja w tym przedziale cenowym?

Też się nad tym zastanawiam... Od dłuższego czasu szukam czegoś ciekawego i cały czas W2261V-PF jest moim faworytem, aczkolwiek teraz zastanawiam się jeszcze nad:

- W2253TQ-PF - http://www.agito.pl/powyzej-19/lg-22-lcd-w...?external=ceneo

- W2343T-PF - http://www.agito.pl/powyzej-19/lg-23-lcd-w...352.344075.html

- W2353V-PF - http://www.agito.pl/powyzej-19/lg-23-lcd-w...352.344076.html

I mam spore wątpliwości czy nie lepiej będzie dopłacić do tego ostatniego. Design ma też bardzo ładny, HDMI także jest no i 1,5" więcej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też się nad tym zastanawiam... Od dłuższego czasu szukam czegoś ciekawego i cały czas W2261V-PF jest moim faworytem, aczkolwiek teraz zastanawiam się jeszcze nad:

- W2253TQ-PF - http://www.agito.pl/powyzej-19/lg-22-lcd-w...?external=ceneo

- W2343T-PF - http://www.agito.pl/powyzej-19/lg-23-lcd-w...352.344075.html

- W2353V-PF - http://www.agito.pl/powyzej-19/lg-23-lcd-w...352.344076.html

I mam spore wątpliwości czy nie lepiej będzie dopłacić do tego ostatniego. Design ma też bardzo ładny, HDMI także jest no i 1,5" więcej ;)

zdecydowanie dopłać do 3 chociaż ten LG 23" LCD W2343T-PF taniutki jest Edytowane przez naxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdecydowanie dopłać do 3 chociaż ten LG 23" LCD W2343T-PF taniutki jest

W2343T-PF na pierwszy rzut oka zły nie jest, ale znalazłem pare sprzecznych informacji na temat tego modelu, więc sobie go raczej odpuszcze, choć nie ukrywam, że cena jest zachęcająca.

Lekki OT, sorki. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W2343T-PF na pierwszy rzut oka zły nie jest, ale znalazłem pare sprzecznych informacji na temat tego modelu, więc sobie go raczej odpuszcze, choć nie ukrywam, że cena jest zachęcająca.

Lekki OT, sorki. ;)

jakich sprzecznych informacji? Podziel się wiedzą bo to nowość i nigdzie jeszcze nic nie ma o nim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakich sprzecznych informacji? Podziel się wiedzą bo to nowość i nigdzie jeszcze nic nie ma o nim.

Moje wątpliwości rozwiała polska strona LG, jest tam już podana jego oficjalna specyfikacja. Jeszcze pare dni temu nie było go dodanego na stronie, a w sieci znalazłem sprzeczne informacje na temat czasu reakcji matrycy i złącz. Ale to już nie ważne. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi