Skocz do zawartości
pukibok

Długie ładownie Winodws Xp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Niedawno złożyłem nowy komputer i mam taki problem od początku jak zainstalowałem windowsa xp bardzo długo się ładuje(około 25 razy pasek przelatuje).Nie wiem czy to nie wina dysku?

Mój sprzęt to

Win:XP HE(Home Edition)

Płyta:Asus P5Q-E

Procesor: e7300 @ 3,00

Ram:Corsair Twin2X DDR2 2x 2GB 800MHz CL4-4-4-12 DHX

Karta graficzna: Gigabyte HD 4870

Zasilacz:Corsair 550w

Dysk 160 GB Samsung

Proszę o pomoc!!

Edytowane przez pukibok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dorzuce od siebie dwa grosze , 2 dyski jak w sigu system XP na jednym i Windows 7 na drugim dysku

wszystk oskonfigurowane w trybie AHCI ,zreszta w trybie IDE jest tak samo .

Gdy oba dyski sa podpiete do portow sata z kontrolera ICH9 np sata 1 i sata2 albo sata1 i sata3

windows XP uruchamia sie okolo 2x dluzej !!!! ( 5paskow ) niech mnie ktos oswieci dlaczego ,rozne stery probowalem

widac cos jest niedorobione w tym kontrolerze ?

Jak podpinam drugi dysk do kontrolera E-SATA zarzadzanego przez JMicron

to winda XP startuje w przyzwoitym czasie , (2 paski)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czemu ale aplikacja bootvis ma z moim komputerem raczej nielada problem- po wybrani optimalize robi sliczny reboot kompa, potem wyskakuje okienko optimizing the system for boot performance i nigdy nie konczy optymalizować. Rozumiem "... may take several minutes" ale nie wieczność;) po paru chwilach system wraca do idle i zuzycie zasobów nie zmienia się, aplikacja po prostu chyba "nie myśli". Miał ktoś podobny problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czemu ale aplikacja bootvis ma z moim komputerem raczej nielada problem- po wybrani optimalize robi sliczny reboot kompa, potem wyskakuje okienko optimizing the system for boot performance i nigdy nie konczy optymalizować. Rozumiem "... may take several minutes" ale nie wieczność;) po paru chwilach system wraca do idle i zuzycie zasobów nie zmienia się, aplikacja po prostu chyba "nie myśli". Miał ktoś podobny problem?

ja mam tak samo...ale nie kumam czego tak jest...

jakby ktoś znalazł rozwiązanie niech pisze...

Edytowane przez Killer85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Defragmentacja nie pomogła. Pisze ze w przypadku sprzętu na p4 z HT zainstalować poprawkę jakąś tam, ale ona doszła razem z sp2 więc wszystko powinno bujać się bez problemów.No chyba że moje półtorej minuty startu to optymalny czas i nie ma co poprawiać:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi