mothman Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Witam. Jakiś czas temu zmieniłem sobie ram z A-Data Extreme 800MHz na kości tej samej serii, ale 1066MHz. Zaobserwowałem, że te 1066 cholernie się grzeją, gdzie przy 800 nie było tego problemu. Czy to normalne? Teraz muszę mieć nawiew na ram, bo gry i Memtest86 wywalały po kilku minutach :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Pamięci są po O/C ? Jeśli tak to przywróć ustawienia fabryczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mothman Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Nie są po OC, nic z mojego sprzętu na razie nie jest :wink: Co ciekawe pamięci są gorące (da się dotknąć, ale dłużej utrzymać palec już nie), ale np. podstawa radiatora procka jest chłodna, więc nie nagrzewają się od proca. Gorący też jest mostek południowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Różne kostki najprawdopodobniej. Po co zmieniałeś RAM z 800 na 1066? Nie dało się podkręcić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 A na ile mhz są obecnie twoje pamięci? Bo coś mi się nie wydaje żeby były na 1066mhz bo rzadko kiedy płyta sama wrzuca sobie odpowiedni dzielnik i takie pamięci o ,,niestandardowym,, taktowaniu trzeba zazwyczaj sobie samemu dostroić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mothman Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Chodzą na 1066 po podłączeniu, bez przestawiania czegokolwiek. Wiem już, co jest przyczyną problemu. Kości mają zapisane w SPD przy 1066MHz napięcie 2.3V :blink: W tym momencie czuję się lekko wydymany przez A-Data. Nie po to zmieniałem pamięci na szybsze żeby dostać te same pamięci, ale fabrycznie podkręcone :blink: 2.3V :mur: A co jeśli chciałbym je kręcić? Chyba by się usmażyły po dovoltowaniu. Z resztą pal licho napięcie, ale skoro producent wypuszcza kości chodzące na danym napięciu to powinny na nich chodzić stabilnie, a nie sypać błędami :mur: Zdenerwowałem się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 A sypią błędami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mothman Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 A sypią błędami?Ekhm... Trzeba będzie reklamować <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Czyli dałeś się wydymać. Nie kupuje się wersji podkręconych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 (edytowane) przeciez wiadomo ze do wiekszego taktowania potrzeba wiekszego napiecia. co ty myslales ze 800 na 1,9 i 1066 tez beda na 1,9v?im wyzsze taktowania tym wyzsze napiecie i cl. normalne. a co sie z tym wiaze i temp wzrasta. moze wystarczy dac nawiew a wszystko sie uspokoi. a ze sypia bledami to juz wada fabryczna oddaj na gware i jedziem ze sledziem. pozdr ps. moze ktos chce kupic ocz 4gc 2x2 800 cl ale robia 1066 przy takich samych timingach i 2,0v xD :P Edytowane 18 Stycznia 2009 przez mobot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpectatorX Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Trzeba było kupić kingmaxy 1066 MHz robią przy 1,8v i są chłodne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 albo cruciale robia ponad 1200 przy cl5 [2,4-2,5] i 1066 przy cl4 [2,3] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mothman Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 przeciez wiadomo ze do wiekszego taktowania potrzeba wiekszego napiecia. co ty myslales ze 800 na 1,9 i 1066 tez beda na 1,9v?im wyzsze taktowania tym wyzsze napiecie i cl. normalne. a co sie z tym wiaze i temp wzrasta.Liczyłem się ze wzrostem temperatury, ale nie takim żeby pamięci pracowały niepoprawnie. moze wystarczy dac nawiew a wszystko sie uspokoi. a ze sypia bledami to juz wada fabryczna oddaj na gware i jedziem ze sledziemPisałem już, z nawiewem nie ma problemu. Jednak nie interesuje mnie dmuchanie na kostki - im mniej wentylatorów, tym lepiej. Na razie wrzuciłem inny ram i mam spokój. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Jeśli masz siłę się z nimi bawić jeszcze to spróbuj obniżyć im napięcie np 2,1V. Nie wykluczone, że będą pracować stabilnie przy takim napięciu. Być może, Twoja płyta zawyża napięcie o jakieś 0,1V i przy spd 2,3V masz 2,4V na ramach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...