Skocz do zawartości
BLANTMEN

Avg Free Edition - Nie Można Pobrać Aktualizacji

Rekomendowane odpowiedzi

Siema. Pytanie do osób które również korzystają z tego antywirusa - czy możecie pobrać aktualizacje ? Od kilku dni wywala mi błąd połączenia ze stroną AVG (strona zresztą również nie działa). Proszę o wypowiedzi tylko związane z tematem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema. Pytanie do osób które również korzystają z tego antywirusa - czy możecie pobrać aktualizacje ? Od kilku dni wywala mi błąd połączenia ze stroną AVG (strona zresztą również nie działa). Proszę o wypowiedzi tylko związane z tematem.

U mnie działa :)

Zobacz czy jakieś badziewie nie dopisało Ci serwera AVG wraz ze stroną AVG do pliku hosts.

Więcej na ten temat np. tu:

Temat na Forum Entera

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety, plik hosts wygląda normalnie, tj. tak jak po zainstalowaniu systemu.

Kto jest Twoim dostawcą?

Może zaczęli blokować IP serwera AVG? Ostatnio np. telekomunikacja polska zrobiła userom niespodziankę i zablokowali na kilka dni dostęp go strony gimp.org.

Ja łączę się po łączu Netii i u mnie strona AVG chodzi normalnie. Aktualizacje bazy w laptopie wczoraj też robiłem i poszło bez problemów.

Możesz też mieć trojana blokującego dostęp do serwerów aktualizacji popularniejszych programów AV. Aby to wykluczyć sprawdź na jakim LiveCD linuksowym czy się ze stroną połączysz (np. ubuntu albo puppy linux - tego ściągniesz szybko, obraz ma niecałe 100MB strona puppy linux ).

Edytowane przez roofman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostawca to osiedlowa sieć. Na razie przeskanowałem cały system i zero trojanów. Spradzę też z laptopa, czy wejdę na stronę czy nie - będzie jasny obraz co się stało. Powiedz mi - czy aktualizacje dostępne są też w postaci plików do zainstalowania / rozpakowania ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostawca to osiedlowa sieć. Na razie przeskanowałem cały system i zero trojanów. Spradzę też z laptopa, czy wejdę na stronę czy nie - będzie jasny obraz co się stało. Powiedz mi - czy aktualizacje dostępne są też w postaci plików do zainstalowania / rozpakowania ?

Tak, są dostępne pliki. Masz je nawet na polskiej stronie: Dział download polskiej strony AVG (na stronie sekcja "Pobierz aktualizacje").

Ściągnięty plik z aktualizacją można wskazać z poziomu programu i "się aktualizuje".

Kompa możesz jeszcze przelecieć bezinstalacyjnym skanerem DrWeba (wolny, ale dość skuteczny, najlepiej skanować w trybie awaryjnym), do pobrania na tej stronie: DrWeb CureIt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety, okazało się że mam jakiś syf na kompie. Z laptopa strona AVG ładuje się normalnie. Teraz właśnie leci skaner przeciw trojanom. Mam nadzieje, że rozwiąże problem. Kurde ..... jeden raz żona wzięła pendrive do koleżanki i już przyniosła śmieci.

Herheheh - stronka którą podałeś odnośnie drweb cureit również nie działa :blink:

@Stachuuu - jeżeli chodzi o darmowe antywiry, to IMO najlepszy. Chociaż znajdą się osoby które uważają że jest do [gluteus maximus].

Edytowane przez BLANTMEN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety, okazało się że mam jakiś syf na kompie. Z laptopa strona AVG ładuje się normalnie. Teraz właśnie leci skaner przeciw trojanom. Mam nadzieje, że rozwiąże problem. Kurde ..... jeden raz żona wzięła pendrive do koleżanki i już przyniosła śmieci.

Herheheh - stronka którą podałeś odnośnie drweb cureit również nie działa :blink:

No to masz syfa który blokuje co bardziej znane programy AV.

Na laptopie zassaj tego DrWeba, najlepiej jakbyś miał pendriva z opcją zabezpieczania przed zapisem (nagrywasz na laptopie, zabezpieczasz, uruchamiasz chorego kompa w awaryjnym i z zabezpieczonego pendriva skanujesz system).

Jak już się zaleczysz to do kompletu z AVG zainstaluj Comodo BOClean - dobry tandem do ochrony z programem antywirusowym. Do zassania tu: Comodo BOClean.

Edytowane przez roofman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja używam go od pamiętnych czasów praktyki w urzędzie miasta w Tarnowskich Górach :) A co do samego problemu - rozwiązany. Ściągnąłem DrWeb CureIt, przeskanowałem całego kompa (bagatela 3 godziny) i gotowe ;) Usunął wszystkie śmieci. Dzięki za pomoc roofman!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi