Skocz do zawartości
kilex

Am+ Czy 775

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , chcę złożyć kompa ale nie wiem na którą platformę lepiej się zdecydować :damage_wall:

Na kompa mogę przeznaczyć max 4000zł ale nie lubię wyrzucać pieniędzy w błoto . To co musi być dobre to obudowa zasilacz płyta główna ,dyski ,ramy do późniejszej zmiany może być proc i grafa i może płyta gł.???

Komp ma służyć głównie do grania + internet w przyszłości trochę obróbki video full HD

komp ma być przyszłościowy przygotowany do późniejszych modernizacji

Myślałem o czymś takim na intela

cooler master centurion 590

gigabyte GAS-EP45-DS3L

intel E7400

sapphire radeon HD 4850 512MB

corsair TWIN2X 6400C4DHX 4098MB

wd caviar GP 500GB

tagan TG600-BZ 600W Pipe rock

i czymś takim na AMD

cooler master centurion 590

asus M3A78-T

AMD athlon 64 X2 6000

sapphire radeon HD 4850 512MB

corsair TWIN2X 6400C4DHX 4098MB

wd caviar GP 500GB

tagan TG600-BZ 600W Pipe rock

wydaje mi się że AMD ma większy potencjał rozwojowy z Am+ i nowymi Phenom II który za rok będzie kosztował dużo mniej niż dzisiaj .

Proszę o uwagi i rady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydaje mi się że AMD ma większy potencjał rozwojowy z Am+ i nowymi Phenom II który za rok będzie kosztował dużo mniej niż dzisiaj .

Proszę o uwagi i rady

Quad Intela za rok też będzie kosztował dużo mniej niż dzisiaj.

Bierz Intela bezdyskusyjnie, ale warto mieć na uwadze, że Raid'a nie zrobisz na tej płycie.

W związku z tym chyba ten Asus bedzie lepszyhttp://proline.pl/sklep.php?prodid=ASUS+P5QL-E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie można było zobaczyć nad czym Miguel707 się męczył na początku miesiąca?...

3500 zł:

Procesor : Intel Xeon E3110 - 639 zł

Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum - 90 zł

Pasta Termoprzewodząca : Zalman ZM-STG1 - 25 zł

Płyta Główna : Foxconn P45A-S - 390 zł

RAM : A-Data 2x2GB 800MHZ Extreme Edition - 179 zł

Karta Graficzna : Gainward Radeon HD4870x2 2GB - 1599 zł

Zasilacz: Pentagram CAV-620-A12S - 275 zł

HDD : WD 640GB 16MB Cache AACS - 220 zł

Napęd : Pioneer DVR-216 SATA - 99 zł

RAZEM : 3516 zł

4000 zł:

Procesor : Intel Xeon E3110 - 639 zł

Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum - 90 zł

Pasta Termoprzewodząca : Zalman ZM-STG1 - 25 zł

Płyta Główna : DFI LanParty DK P45 Plus - 579 zł

RAM : Mushkin 2x2GB 1066MHZ XP - 399 zł

Karta Graficzna : Gainward Radeon HD4870x2 2GB - 1599 zł

Zasilacz: Antec EarthWatts 650W - 330 zł

HDD : WD 640GB 16MB Cache AACS - 220 zł

Napęd : Pioneer DVR-216 SATA - 99 zł

RAZEM : 3980 zł

Z tym że radzia zmieniłbym na GTX295

Po więcej link do zestawów na styczeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz konkurentem dla 6000+ ze stajni intela jest e5200, a po podkreceniu jakie zapewnia ten model procka to amd juz wogole wymieka. A e7200 jest wyjsciowo o 10-15% mocniejszy od e5200. Mysl raczej o czasie obecnyn niz o przyszlosci. Przy obecnym postepie za pol roku to juz bedzie prehistoria. Chociarz wedlug mnie LGA775 jest lepsza altenratywa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym że radzia zmieniłbym na GTX295

+1. Popieram.

GTX295 albo może GTX295 bardzo przyjemna karta a i unikniesz ewentualnych problemow z multi GPU kupujac wlasnie ja. Jest to najwydajniejsza karta jednordzeniowa. Podobnie jak GTX295 jesli chodzi o karty 2-rdzeniowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

+1. Popieram.

GTX295 albo może GTX295 bardzo przyjemna karta a i unikniesz ewentualnych problemow z multi GPU kupujac wlasnie ja. Jest to najwydajniejsza karta jednordzeniowa. Podobnie jak GTX295 jesli chodzi o karty 2-rdzeniowe.

Albo mi sie wydaje, albo 3 razy ta sama karte podales :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja powiem inaczej.

GTX 295 ma ten sam problem, co HD4870x2 - microstuttering. I to nawet w większym stopniu, niż HD4870x2 z powodu tego, iż jest to "kanapka".

Tak - zazwyczaj GTX 295 jest trochę wydajniejsza, ale w rozdzielczości 2560x1600 nie jest to już tak oczywiste.

No i HD4870x2 jest 100zł tańszy.

Jeżeli 100zł nie gra tu roli, a nie grasz w rozdzielczości 30" monitorów, to bierz GTX 295.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprzednim postem przeszedlem samego siebie :D

az nie moge uwierzyc jak ja to wyprodukowalem :)

miało być tak:

Bierz GTX295 albo może GTX285 - bardzo przyjemna karta a i unikniesz ewentualnych problemów z multi GPU kupując właśnie ja. Jest to najwydajniejsza karta jedno rdzeniowa. Podobnie jak GTX295 jeśli chodzi o karty 2-rdzeniowe.

Odwołując się do tej 2560x1600 to fakt przewaga zaniza sie ale jednak prowadzi troche. Nie ma co ukrywac tak jak sam napisales gtx295 jest troche wydajniejsza.

Osobiscie typowalbym GTX285.

W jakiej grasz rozdzialce?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie napisałem że monitor też muszę kupić ,zastanawiam się nad monitorem 22 albo 24 raczej 24 bo i ps3 można pograć w full HD

Moim zdaniem najlepszy do kompa i ps3 będzie najnowszy model firmy BenQ, model T2200HD (około 680zł)

ps: Pamiętaj żeby nie pomylić go z okrojoną wersją t2200HDa ! choć różnią sie chyba tylko tym że t2200HD ma złącze DVI (czyli cyfrowe) a t2200HDa posiada tylko D-Sub analogowe ( czyli cyfrowy sygnał musi być przekonwentrowany do analogowego, gdy dotrze monitor musi go "poskładać" do cyfrowego. Jeśli masz zamiar grać w Full HD to możesz zobaczyć róznice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi