Quarien Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 (edytowane) Witam wszystkich, Na wstępie powiem, że przez ostatnie lata miałem trzy laptopy i tylko na nich pracowałem, więc kompletnie wypadłem z rynku, jeśli napiszę jakiś idiotyzm nietrzymający się kupy - proszę o wyrozumiałość. Szukam konfiguracji do rozrywki domowej. Gry, filmy, muzyka, internet, office, grafika (PS/3Ds max), java/c++. Dodatkowo, chciałbym jakiś bardzo przyszłościowy sprzęt, tak aby wymieniać tylko poszczególne podzespoły a nie 3/4 PC. Na początku wykombinowałem takie połączenie: Obudowa: NZXT Zero 2 Zasilacz: Corsair CMPSU-1000HXEU 1000W Płyta Główna: Gigabyte GA-X48-DS5 Procesor: Intel Core 2 Quad Q9550 2,83 GHz Grafika: Gainward Radeon 4870 X2 2GB RAM: OCZ Technology 2x 2GB DDR2 1066MHz Platinium Oczywiście, brak dysku i napędu, tu proszę o radę. Szukam dysku ok. 500GB i zwykłej nagrywarki DVD (BL/HD i inne cuda mnie nie interesują). Problem w tym, że przy następnej wymianie sprzętu (pewno na i7) musiałbym wywalić procek, płytę i ram. Z drugiej strony, jakbym wziął taki konfig: Obudowa: NZXT Zero 2 Zasilacz: Corsair CMPSU-1000HXEU 1000W Płyta Główna: Gigabyte GA-EX58-UD4 Procesor: Intel Core i7-940 /2.93GHz, 4.8 GT/s, 8MB, LGA1366 Grafika: Gainward Radeon 4870 X2 2GB (GLH) RAM: OCZ DDR3 2x 2GB 1800MHz CL8 Platinium Zapłaciłbym o jakieś 1,5k więcej (ofc nadal nie wliczam dysku i napędu). Problem w tym, że w drugiej konfiguracji (niewątpliwie mocniejszej) gryzie mnie parę rzeczy: 1. Stabilność Słyszałem opinie, że nowe technologie, takie jak CF/SLI/DDR3/i7 są dość niestabilne, obfitują przypadkowymi BSoD tak właściwie nic nie działa, etc. 2. GoesLikeHell Czy to GLH coś zmienia? Czy po prostu jest to szpanerska wersja 4870X2? 3. CrossfireX W przyszłości chciałbym dorzucić do tego jeszcze jedną taką samą kartę, czy nie będzie się gryzło? Słyszałem, że w CF karty nie używają stu procent swoich możliwości, tak jakby to robiły w pojedynkę, czy to prawda? 4. RAM Czy nie lepiej wziąć 3x1GB (w przypadku 32bit), lub 3x2GB (w przypadku 64bit)? 5. Zasilacz Czy w przyszłości i7+2x4870X2 nie będą wymagać 1200W? Taki CrossFire zasysa jakieś 740W, do tego dochodzi jeszcze i7 i cała reszta. 6. Płyty główne: Czym rożni się EX58-UD4 od EX58-UD5/EX58-Extreme? Oczywiście, tak na oko. Słowo na koniec: Proszę, abyście konfigurowali obie możliwości (C2Q/i7), nie zasypujcie mnie argumentami "i tak nic tego nie użyje, kup duala", wiem o tym, znajdzie się zastosowanie dla paru rdzeni, wierzcie mi. Nie zmieniajcie mi obudowy, ta mi się podoba :P, starajcie się nie wykraczać poza 7.000 zł, bierzcie pod uwagę ceny netto, jeśli coś zostanie, możecie dopchać do ceny jakimś dobrym wiatraczkiem (bok obudowy jest pusty). Ah, one more thing - mam monitor 26', więc bierzcie pod uwagę, że chciałbym wszystko odpalać na 1920x1200. Mysz i klawiaturę też mam xD. Edytowane 17 Stycznia 2009 przez Quarien Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszW Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Jeżeli chodzi o wydajność, napewno zestaw 2 będzie lepszy Graficzna GLH to tylko fabryczne podkręcenie, samemu uzyskasz to samo. Ram. O ile Core i7, to bierz w zestawach 3x. Dlaczego? Intel nowy ma integrowany kontroler i znacznie bardziej jest wrażliwy na ram, i 3 kanały są zalecane mocno. Co do procka -> nie lepiej brać 920? w zasadzie różnice nie są tak potężne, by płacić tyle kasy więcej. Zasilacz -> 1000W luzem starczy, nie przesadzajmy aż tak bardzo z poborem prądu. Inna kwestia. Nawet samo crossfire użyte w HD4870 X2 sprawia problemy. Osobiście wolałbym pojedyńczą wydajna kartę pokroju GTX285 ew później dorzucić drugą :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Jakie te problemy, bo samo stwierdzenie ze sprawia problemy, ale nie opisanie ich smierdzi mi fanboyem nV ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quarien Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Jeżeli chodzi o wydajność, napewno zestaw 2 będzie lepszyTo już odkryłem xD Graficzna GLH to tylko fabryczne podkręcenie, samemu uzyskasz to samo.Pięknie, czyli zarabiam :). Czyli http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=7...oducts_id=14164 To jest podstawowa ver? GoldenSample to też fabryczne podkręcenie? Ram. O ile Core i7, to bierz w zestawach 3x. Dlaczego? Intel nowy ma integrowany kontroler i znacznie bardziej jest wrażliwy na ram, i 3 kanały są zalecane mocno.A jaka jest różnica między Q9550 a i920? Słyszałem, że najsłabszy i7 jest lepszy od najmocniejszego quada, ale znając marketingowe naciąganie prawdy może nie być taki dobry. Zasilacz -> 1000W luzem starczy, nie przesadzajmy aż tak bardzo z poborem prądu.Świetnie :) Inna kwestia. Nawet samo crossfire użyte w HD4870 X2 sprawia problemy. Osobiście wolałbym pojedyńczą wydajna kartę pokroju GTX285 ew później dorzucić drugą Wybacz, nie do końca zrozumiałem: Sama opcja CF w HD4870X2 jest problematyczna, czy dwie karty (fizycznie)? Czy aby ten radeon nie jest wydajniejszy od GTX285? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszW Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Prolog< Nigdy nie byłem fanboyem żadnej firmy. Quarien< i7 920 na ogół jest lepszy od Q9550, ale są sporadyczne przypadki gdy jest inaczej. Już HD4870 X2, która jest realnie 2 kartami w crossfire na 1 płytce jest problematyczna. O połączeniu 2 takich kart nawet nie wspominam... Nie każda gra współpracuje z Crossfire trzeba czekać na patcha, mikroprzycięcia, więcej przypadków gdzie mamy błędy obrazu. Dotyczy to tak samo SLI jak i Crossfire... Owszem, Radeon HD4870X2 jest szybszy od GTX285. Ale czasami, poprzez sterowniki, to, ze to konstrukcja 2 chipowa obrywa strasznie. Wolałbym 1 kartę, wolniejszą, ale znacznie mniej problematyczną. Mam znajomego, który niedawno zdecydował się na wymianę HD4870X2 na GTX280 z powodu problemów. Raczej sobie tego nie wymyślił :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quarien Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Mateusz, muszę przyznać, że dałeś mi do myślenia. Co w takim razie z GTX 295? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 4870X2 jest szybsza od wszystkich kart z jednym GPU. Dopieru GTX295 jest szybszy od niego. Co do problematyczności to nie są winne konstrukcje a sterowniki. W przypadku GTX295 raczej nie ma problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quarien Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Dobra, powiedzmy, że zmienię zdanie i zamiast tego Radeona wezmę GF, jaką do tego płytę główną? (proszę o linki do esc/komputronika) To co ja wybrałem nie ogarnia SLI (trochę głupio xD). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Do obsługi GTX295 nie trzeba płyty ze SLI. Zresztą X58 chyba obsługuje SLI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quarien Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 (edytowane) http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/Asu...pelny,id,65028/ Jeśli wierzyć temu, co tu jest napisane, to X58 jednak obsługuje. Wiem, że nie potrzebuje, ale zawsze jest możliwość dokupienia jeszcze jednej karty. EDIT: Wybaczcie, głupota, przeglądałem i zauważyłem, że TYLKO tak karta co ja wybrałem ogarniała tylko CF (albo mój błąd, albo błąd sklepu). Pozostaje tylko kwestia dysku i napędu. Co polecacie? Edytowane 18 Stycznia 2009 przez Quarien Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesmero Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Co do dysku jakiś WD. Ja bym widział 2x WD 640GB AACS - 259 zł A napęd Pioneer DVR-216 SATA - 99zł Nad grafiką bym się zastanowił, gdyż GTX295 to tak naprawdę 2x GTX260 core 216 połączone mostkiem SLI w jednej obudowie, czyli kanapka. W związku z tym dotykają ją te same problemy co zwykłą konfigurację SLI. Problemy będą bardziej odczuwalne niż w przypadku Radeona 4870x2. Jeżeli masz zamiar bawić się w przyszłości w Sli poleciłbym GTX285, czyli 280 w niższym procesie produkcyjnym = mniej prądu, większa wydajność niż 280. Co do płyty polecałbym rozwagę, gdyż tańsze konstrukcje takie jak choćby Gigabyte z twojego zestawu nie mają obsługi Sli. Nie wynika to z niemożności Chipsetu, ale z oszczędności zastosowanych przez producenta (koncesja od Nvidii). Obecnie najciekawszą płytką moim zdaniem wydaje się być Gigabyte EX58-UD4P /intel X58/ - 859zł , gdyż zapewnia obsługę 3 way Sli w przystępnej cenie jak na płytę X58. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Nad grafiką bym się zastanowił, gdyż GTX295 to tak naprawdę 2x GTX260 core 216 połączone mostkiem SLI w jednej obudowie, czyli kanapka.Skąd te bzdury wziełeś? Poczytaj specyfikacje a nie chrań... W związku z tym dotykają ją te same problemy co zwykłą konfigurację SLI. Problemy będą bardziej odczuwalne niż w przypadku Radeona 4870x2. Jeżeli masz zamiar bawić się w przyszłości w Sli poleciłbym GTX285, czyli 280 w niższym procesie produkcyjnym = mniej prądu, większa wydajność niż 280.Wydajność w SLI nie będzie będzie większa a jeśli tak to tylko w przypadku bardzo mocnego proca i korzystania z MFSAA. Inaczej SLI z GTX285 nie ma ani sensu ani żadnej przewagi nad GTX295. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quarien Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Dzięki za linki. Płytę główną "wymieniłem" na EX58-EXTREME, ponieważ różnica w cenie nie jest astronomiczna, a sprzęt zawsze lepszy. Problemy będą bardziej odczuwalne niż w przypadku Radeona 4870x2 Co to znaczy? Jakaś gra nie ogarnie pełni możliwości, czy po prostu będzie się sypał system? Mogę wziąć Radeona, jednak skoro lepszy GF (tak pokazują benchmarki) jest niewiele droższy od ATI (o niecałą stówę) to wolę kupować coś wydajniejszego. Wiem, że przyczepiłem, się do tych kart jak rzep do psiego ogona, ale na ostatnim sprzęcie zmarnowałem pół miesiąca, zanim wszystko zaczęło śmigać - problemy sprawiała Vista, a co dopiero będzie, jak Hardware będzie się gryźć... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Problemy będa takie że nie każda gra wpełni wykorzysta oba GPU. We wszystkie nowe pograsz z pełna wydajnością. Problemy z sys nie będziesz miał. A co do większych problemów na 295 niż na 4870X2 to jakaś ściema. NV zawsze robiła lepsze stery więc i pewnie tutaj wojne sterowników wygra GF. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quarien Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 (edytowane) Problemy będa takie że nie każda gra wpełni wykorzysta oba GPU. We wszystkie nowe pograsz z pełna wydajnością. Problemy z sys nie będziesz miał. A co do większych problemów na 295 niż na 4870X2 to jakaś ściema. NV zawsze robiła lepsze stery więc i pewnie tutaj wojne sterowników wygra GF. Uf, no to dobrze. Nie będę grał w starsze gry niż w Obliviona, nawet jeśli - taki GF z palcem w nosie pociągnie każdą starszą grę (nawet na ułamku swoich możliwości). Ostateczna ver kompa jest taka: Obudowa: NZXT Zero 2 Zasilacz: Corsair CMPSU-1000HXEU 1000W Płyta Główna: Gigabyte GA-EX58-EXTREME Procesor: Intel Core i7-920 /2.66GHz, 4.8 GT/s, 8MB, LGA1366 Grafika: GeForce GTX 295 EVGA 1792MB 2x DVI&HDMI (PCI-E) RAM: OCZ DDR3 3x 1GB 1600MHz CL7 Platinum Triple Channel Dysk: Seagate 750 GB Barracuda 7200.11 (32MB, Serial ATA II) Napęd: Pioneer DVR-216 SATA System: Microsoft VISTA Ultimate OEM 32Bit SP1 PL Łącznie: 5 904,10 zł netto Czy są jeszcze jakieś zgrzyty? (edit: ram poprawiłem) Edytowane 18 Stycznia 2009 przez Quarien Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesmero Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Jeden widzę pamięć Wymień ją na zestaw 3x1gb i będzie ok Co do problemów z grafiką mikro przycięcia jak na dzień dzisiejszy lepiej rozwiązane są u ATI, ale Nvidia powinna szybko nadrobić ;> Przy niewielkiej różnicy cenowej skłaniałbym się w kierunku Nvidii. Dzikidanielu widzę, że to Ty nie czytałeś specyfikacji skoro nie wiesz czym naprawdę jest GTX295 ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quarien Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Mesmero, aj! fatycznie, nie zauważyłem - oczywiście 3x1gb - źle skopiowałem. Co masz na myśli mówiąc, mikro przycięcia? Klatkowanie? Widziałem benchmarki i w grach tego nie widać oO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesmero Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 (edytowane) Szczerze to ja też tego nie widzę niemniej problem istnieje choć zapewne przesadzony, ale chciałem abyś był świadom, że coś może nie stykać. Tutaj jest fragment artykułu poświęcony mikro-przycięciom: http://pclab.pl/art33407-25.html EDIT: Naszło mnie jeszcze jedno przemyślenie. Składając platformę z i7 możesz mieć problem z ramem tzn. nie każdy zestaw może działać. Poprostu i7 ma swoje humory jak kobieta ;P Edytowane 18 Stycznia 2009 przez Mesmero Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quarien Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Nie każdy zestaw może działać? oO Chodzi o poszczególne zestawy z tego samego typu, sposób konfiguracji (3x2, 2x2, 3x1), czy o markę (Patriot, Corsair, Kensington, OCZ)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesmero Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 i7 są dość kapryśne jeżeli chodzi o ram, a to z powodu zintegrowanego kontrolera. Więc możliwe jest, że mając 2 identyczne zestawy od tego samego producenta jeden będzie chodził, a drugi nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Dzikidanielu widzę, że to Ty nie czytałeś specyfikacji skoro nie wiesz czym naprawdę jest GTX295 ;PJa akurat czytałem. I GTX295 nie jest ani kanapką na GTX260 ani na GTX285. To kanapka z hybrydy pomiędzy 260 i 285. Jeszcze jakieś buty?... <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...