Skocz do zawartości
cherry

SHUTTLE AK31 v3.1 POMOCY!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno kupiłem tą płytę i wszystko działa świetnie oprócz dźwięku.

Pierwszą rzeczą, którą zrobiłem po zmontowaniu komputera było wgranie najnowszego biosu (AK31S2EI). Po zainstalowaniu WinXP i viapaka przyszła kolej na sterowniki do dźwięku (najnowsze) i tu natrafiłem na problem, ponieważ windows nadal pokazywał, że nie ma zainstalowanych żadnych sterwoników. Na stronie shuttla znalazłem:

Q8 After update bios AK31S2EI for AK31 v3.x, the audio device disappear or exclamation mark appear next to it.

A8 Please re-install audio driver which will solve the problem.

Jednak jak widać u mnie nie pomogło :(

Próbowałem również dać wyszukiwanie sterowników w katalogu z driverami ac97 do winxp, ale winda nie znalazla zadnego sterownika, pomogło dopiero ręczne wybranie VIA AC'97 Enhanced Audio Controller.

Dźwięk zadziałał ale pojawił się koleny problem - jakość była tragiczna (dźwięk był przutłumiony i zaszumiony). Przypadkowo odkryłem, że po zahibernowaniu i odtworzeniu jakość staje się normalna.

Macie jakieś pomysły ? (Starsze wersje biosu właśnie sprawdzam, ale i tak wolałbym mieć nowszy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdzę i wieczorkiem Ci / o ile nikt nie podsunie rozwiązania/ podesle na forum jak to działa / bo u qmpla z tą samą płyta i winxp sound śmiga jak złoto /

a moze spróbuj innej wersji sterów do ac97

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niewykrywanie karty było spowodowane najnowszą wersją biosa (h dziala dobrze). Nadal pozostał problem jakości, która staje się normalna dopiero po hibernacji lub usypianiu i występuje w kązdym systemie. Pozostało mi już tylko sprawdzić stery inne niz 1.70 i oddać płytkę do serwisu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a sprawdziłeś pod linuxem? or pod gołym dosem

ja niestety nie moge Ci więcej poradzić bo aqrat na tej płycie miałem jako sound sb live / ale tak mi się przypomniało ze aktualny właściciel tej płyty / płyta jest jak pamiętam gdzieś listopda lunbp października wiec stery są starsze/ ma postawioną na oryginalnych sterach mućkę / winMe :)/ i pracuje / a sprawdziłeś jak tam w biosie wszystko ustawione bo to dziwne że po hibernacji jest ok / wskazywało by że hardware jest ok ale coś nie tak z softem bo jak by kodek był zwalony to nigdy by nie było ok/

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...