Xanagaz Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Podpisałem umowę na remont mieszkania, do remontu zostały 2 tygodnie. Nastąpiła pewna sytuacja z mojej strony i jestem zmuszony do odstąpienia od umowy. Jednakże została wpłacona zaliczka w wysokości 700PLN. Czy ta zaliczka jest mi w całości należna jeżeli umowa nie ma tego w swojej treści. Chodzi o to, że ta firma z reguły nie oddaje zaliczek, jest to w ogóle możliwe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blacklio Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Przede wszystkim zobacz do umowy, inna sprawa zadatek jest oddawany natomiast zaliczka nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrisJR Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 zadatek jest oddawany natomiast zaliczka nie To działa dokładnie na odwrót, zadatek może być zatrzymany a zaliczka nie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zaliczka: po wykonaniu usługi zostaje wliczona w jej cenę; jeśli umowa zostaje rozwiązana za zgodą obu stron, to oczywiście zwracają one sobie wzajemne świadczenia, czyli zaliczka wraca do konsumenta; jeśli umowa zostaje rozwiązana z winy konsumenta, zaliczka pozostaje u usługodawcy; jeśli umowę rozwiąże usługodawca, jest on oczywiście zobowiązany do zwrotu pobranej zaliczki. Inaczej rzecz ma się z zadatkiem. Zgodnie z art. 394 kodeksu cywilnego: jeśli umowa zostaje rozwiązana za zgodą obu stron, to oczywiście zwracają one sobie wzajemne świadczenia, czyli zadatek wraca do konsumenta. jeśli umowa została wykonana prawidłowo, zadatek zostaje zaliczony w poczet ceny usługi; jeśli umowa nie została wykonana, bo konsument z niej zrezygnował, zadatek przepada na rzecz usługodawcy; jeśli umowa nie została zrealizowana z przyczyn leżących po stronie wykonawcy usługi, konsument może od umowy odstąpić i żądać zwrotu zadatku w podwójnej wysokości. http://konsument.obornikionline.pl/konsume...ek_czy_zaliczka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xanagaz Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Na umowie mam napisane zadatek, więc pozostaje mi liczyć na wyrozumiałość wykonawcy, dzięki. Swoją drogą zadatek od zaliczki różni tylko nazwą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Hm jak ja bym był tą firmą to bym nie zwracał, odstąpienie od umowy 2tyg (czyli tuż tuż) przed wyznaczonym terminem pracy jest (ocenzurowano). Pomyśl, ile ewentualnych klientów przez Ciebie stracili, a Ty chcesz zwrotu zaliczki :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpektor Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Kilka drobnych szczegółów różni zadatek od zaliczki. Tutaj to nieźle wyjaśniono: http://konsument.obornikionline.pl/konsume...ek_czy_zaliczka Ostatni punkt jest najciekawszy, jednak Ciebie on nie dotyczy. Tak czy inaczej jeśli kasy Ci ta firma nie odda... nie masz nawet co narzekać. Teraz możesz liczyć tylko na ich wyrozumiałość i dobre serce :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2009 Hm jak ja bym był tą firmą to bym nie zwracał, odstąpienie od umowy 2tyg (czyli tuż tuż) przed wyznaczonym terminem pracy jest (ocenzurowano). Pomyśl, ile ewentualnych klientów przez Ciebie stracili, a Ty chcesz zwrotu zaliczki :blink: dokladnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...