jareqsz Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 (edytowane) Doradźcie jaką wybrać płyte główna pod 775 (najlepiej asusa choc nie koniecznie) aby obsługiwała dwie karty graficzne z pełną predkościa x16 w trybie CrossFire na złączu PCI 2.0 x16. Wielkie Dzieki z wszelką pomoc. Pzdr. Edytowane 19 Stycznia 2009 przez jareqsz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maz1i Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Jest odpowiedni dział do tego, napisano nawet odpowiedni poradnik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareqsz Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Jeśli tak to podeślij linki jak możesz, bo nigdzie nie mogłem znaleźć interesującego mnie tematu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Dział Co kupić > Płyty główne C2D A wracając do mb i CFX - chcesz wsadzić na mobo 2 x X2 ( 4850X2/4870X2 ) ? Bo CFX to właśnie 2 takie karty . Do czego to ci potrzebne . Już jeden X2 zapewni wystarczającą ilość FPS w wysokich rozdziałkach i detalach nawet w najnowszych grach . Pełne 2x16x to mają tylko chipsety X38/X48 . Jeżeli koniecznie chcesz się ładować w CF/CFX to tu masz kilka propozycji : Asus P5E (X38 , cena ~ 800 zł ) Asus Rampage Formula (X48 , 850 - 1100 zł ) DFI LanParty UT X48-T2R ( 850-1100 zł ) DFI LANPARTY DK X48-T2RS ( ~ 800 zł ) Te płyty mają pełne 2x16x . W przeciwnym razie kup jednego X2 , do tego coś na P45 ( Asus P5Q ) i masz dobry , wydajny duet ( P45 , PCI-E 2.0 x 2 - co prawda tylko 8x , przy jednej karcie jest 16x ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareqsz Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Chodziło mi o to ze mam zamiar kupic teraz HD4850 a w przyszłości dokupić drugą 4850/4870 i połączyć je mostkiem w crossfire ponieważ w tej chwili nie mam kasy na lepsza grafe. Z tym że chcialem do tego kupić asusa P5Q-E ale ona obsługuje tryb cf z predkoscią x8 a nie z pełna x16. No i nie wiem czy zakup w przyszłości drugiej karty sie opłaci ponieważ płyta bedzie obsługiwac karty z predkoscia x8 a to wiąże sie z utrata wydajności (choc tak do konca nie wiem w ile % wydajnośći mozna stracic). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Przy CF 8x+8x strata będzie rzędu 5-10 procent . Asus P5Q-E będzie ok , chyba że chcesz mieć pełne 2x16x to DFI Lanparty X38 Heatpipe za 559 zł ( esc.pl ) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Jak chcesz wsadzać dwie 4850 to płyty na p45 są do tego dobre testy, różnie pokazywały na jednych było tak samo a innych więcej lub mniej ale generalnie różnice do 3 procent. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareqsz Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Thx za pomoc. A jeszcze jedno czy DFI Lanparty X38 Heatpipe bedzie równie dobra do osiągania wysokiego fsb jak to jest w przypadku asusa p5q-e, a co za tym idzie do oc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Równie dobra a nawet lepsza powinna być od tego Asusa . W końcu DFI to od dłuższego czasu synonim OC . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...