Skocz do zawartości
jareqsz

Płyta Główna Pod Crossfire ?

Rekomendowane odpowiedzi

Doradźcie jaką wybrać płyte główna pod 775 (najlepiej asusa choc nie koniecznie) aby obsługiwała dwie karty graficzne z pełną predkościa x16 w trybie CrossFire na złączu PCI 2.0 x16.

Wielkie Dzieki z wszelką pomoc. Pzdr.

Edytowane przez jareqsz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dział Co kupić > Płyty główne C2D

A wracając do mb i CFX - chcesz wsadzić na mobo 2 x X2 ( 4850X2/4870X2 ) ?

Bo CFX to właśnie 2 takie karty .

Do czego to ci potrzebne .

Już jeden X2 zapewni wystarczającą ilość FPS w wysokich rozdziałkach i detalach nawet w najnowszych grach .

Pełne 2x16x to mają tylko chipsety X38/X48 .

Jeżeli koniecznie chcesz się ładować w CF/CFX to tu masz kilka propozycji :

Asus P5E (X38 , cena ~ 800 zł )

Asus Rampage Formula (X48 , 850 - 1100 zł )

DFI LanParty UT X48-T2R ( 850-1100 zł )

DFI LANPARTY DK X48-T2RS ( ~ 800 zł )

Te płyty mają pełne 2x16x .

W przeciwnym razie kup jednego X2 , do tego coś na P45 ( Asus P5Q ) i masz dobry , wydajny duet ( P45 , PCI-E 2.0 x 2 - co prawda tylko 8x , przy jednej karcie jest 16x )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło mi o to ze mam zamiar kupic teraz HD4850 a w przyszłości dokupić drugą 4850/4870 i połączyć je mostkiem w crossfire ponieważ w tej chwili nie mam kasy na lepsza grafe. Z tym że chcialem do tego kupić asusa P5Q-E ale ona obsługuje tryb cf z predkoscią x8 a nie z pełna x16. No i nie wiem czy zakup w przyszłości drugiej karty sie opłaci ponieważ płyta bedzie obsługiwac karty z predkoscia x8 a to wiąże sie z utrata wydajności (choc tak do konca nie wiem w ile % wydajnośći mozna stracic).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi