atsiv Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 (edytowane) Od jakiegoś czasu mój Chieftec 450W zaczął głośno chodzić. Narzekać to nie narzekałem, ponieważ swoje zrobił i to było pewne, że kiedyś stanie się uciążliwy. Zasilacza nie zamierzam wymieniać bo to tylko strata pieniędzy. Za to zamierzam wymienić wiatraczek na nowy i cichy. Na wstępie powiem, że mój komputer nie należy do maszyn, które pobierają sporą ilość prądu (jest to całkiem energooszczędna konstrukcja, najwięcej prądu bierze grafika, poniżej 50W w stresie). Co prawda w internecie znalazłem tematy o podobnym problemie ale one okazały się niezbyt wystarczające, ponieważ są przestarzałe informacje lub treść zniechęca. Postanowiłem tutaj założyć temat i zapytać jakie wiatraczki polecacie? Oczywiście zadbajmy o cenę około 20 zł, nie chcę kupować drogich i megatrwałych, ponieważ nic nie stoi na przeszkodzie za rok lub dwa wymienić na nowy. Moje propozycje są takie: - Arctic Cooling 120 (jaki model?), - AAB Cooling 120, - Acutake Fan 120, - Silentium PC Zephyr 120, - Chieftec 120 (jaki model?). Najbardziej interesuje mnie Zephyr, ponieważ są to całkiem sympatyczne i niedrogie wentylki. Teraz pytanie czy będzie dobrze chodzić na pozycji poziomej i czy da radę schłodzić Chieftec 450W? Czekam też na wasze inne propozycje. Edytowane 18 Stycznia 2009 przez atsiv Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 O ile zasilacz nie jest bardzo obciążony i na starym wiatraku się zbytnio nie nagrzewa to zephyr na 12V da radę. AC radziłbym puścić na minimum 7V bo będzie szumiał, chyba że nie zależy ci na idealnej ciszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atsiv Opublikowano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2009 Nie jest, nawet gdyby siedział w tym komputerze GF 9800 to zasilacz dałby radę i jeszcze trochę zapasu byłoby. Ogólnie jestem w stanie jeszcze kupić Fandera 120, ponieważ kosztuje poniżej 30 zł i jak czytam są dobre o nim opinie. A wie ktoś jak jest z ciszą? Delikatnie szumi czy raczej bardziej średnio? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik4 Opublikowano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2009 Polecam Zephyra 120mm - mam go u siebie i pod obciążeniem zasilacz jest ciepły (~50*C), wentylator skręcony na ~900rpm, sprzęt z podpisu. W poziomie ten wentyl radzi sobie całkiem dobrze, u mnie już tak pracuje czwarty miesiąc bez problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atsiv Opublikowano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2009 To świetnie, ponieważ myślałem nad Zephyrem. Wiadomo cena wygrywa i dlatego zainteresowałem się nim. Więc już wszystko postanowione, Zephyr będzie chłodzić mój zasilacz i to na standardowych obrotach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...