Skocz do zawartości
atsiv

Wymiana Wiatraczka W Zaislaczu Chieftec 450w

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu mój Chieftec 450W zaczął głośno chodzić. Narzekać to nie narzekałem, ponieważ swoje zrobił i to było pewne, że kiedyś stanie się uciążliwy. Zasilacza nie zamierzam wymieniać bo to tylko strata pieniędzy. Za to zamierzam wymienić wiatraczek na nowy i cichy. Na wstępie powiem, że mój komputer nie należy do maszyn, które pobierają sporą ilość prądu (jest to całkiem energooszczędna konstrukcja, najwięcej prądu bierze grafika, poniżej 50W w stresie). Co prawda w internecie znalazłem tematy o podobnym problemie ale one okazały się niezbyt wystarczające, ponieważ są przestarzałe informacje lub treść zniechęca. Postanowiłem tutaj założyć temat i zapytać jakie wiatraczki polecacie? Oczywiście zadbajmy o cenę około 20 zł, nie chcę kupować drogich i megatrwałych, ponieważ nic nie stoi na przeszkodzie za rok lub dwa wymienić na nowy.

Moje propozycje są takie:

- Arctic Cooling 120 (jaki model?),

- AAB Cooling 120,

- Acutake Fan 120,

- Silentium PC Zephyr 120,

- Chieftec 120 (jaki model?).

Najbardziej interesuje mnie Zephyr, ponieważ są to całkiem sympatyczne i niedrogie wentylki. Teraz pytanie czy będzie dobrze chodzić na pozycji poziomej i czy da radę schłodzić Chieftec 450W? Czekam też na wasze inne propozycje.

Edytowane przez atsiv

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest, nawet gdyby siedział w tym komputerze GF 9800 to zasilacz dałby radę i jeszcze trochę zapasu byłoby. Ogólnie jestem w stanie jeszcze kupić Fandera 120, ponieważ kosztuje poniżej 30 zł i jak czytam są dobre o nim opinie. A wie ktoś jak jest z ciszą? Delikatnie szumi czy raczej bardziej średnio?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam Zephyra 120mm - mam go u siebie i pod obciążeniem zasilacz jest ciepły (~50*C), wentylator skręcony na ~900rpm, sprzęt z podpisu.

W poziomie ten wentyl radzi sobie całkiem dobrze, u mnie już tak pracuje czwarty miesiąc bez problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi