tomaszkogut Opublikowano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2009 Witam, Postanowiłem kupić komputer z podzespołami z zestawu Miguel707 za 2500zł. Ponieważ jeżeli chodzi o podkręcanie to najwyżej pobawię się z procesorem o kilkadziesiąt Mhz nie będę (chyba) brał dodatkowego chłodzenia. A więc: - czy to dobra decyzja nie brać dodatkowego chłodzenia? - czy przy zakupie tego procesora znajdę w pudełku standardowy cooler i pastę termoprzewodzącą (jeżeli nie będę brał chłodzenia i pasty z zestawu)? - czy kupienie 2 takich zestawów RAM jak w konfiguracji to dobra decyzja (łącznie 8GB - mam system 64-bitowy więc spoko) (używam dużo programów które mogą potrzebować RAM'u: nagrywanie płyt, grafika 2D, 3D)? - czy zasilacz ModeCom MC 500W sprosta temu zestawowi? Czytałem opinię, że Dolar teraz idzie w górę (co widać po cenach podzespołów na esc.pl i nie widać nadziei na spadek), więc komputer zamówię chyba dzisiaj wieczorem. Proszę więc o pomoc. P.S. Trochę wybiegnę w przyszłość, ale jak się nakłada poprawnie pastę termoprzewodzącą? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2009 (edytowane) Witam, Postanowiłem kupić komputer z podzespołami z zestawu Miguel707 za 2500zł. Ponieważ jeżeli chodzi o podkręcanie to najwyżej pobawię się z procesorem o kilkadziesiąt Mhz nie będę (chyba) brał dodatkowego chłodzenia. A więc: - czy to dobra decyzja nie brać dodatkowego chłodzenia? - czy przy zakupie tego procesora znajdę w pudełku standardowy cooler i pastę termoprzewodzącą (jeżeli nie będę brał chłodzenia i pasty z zestawu)? - czy kupienie 2 takich zestawów RAM jak w konfiguracji to dobra decyzja (łącznie 8GB - mam system 64-bitowy więc spoko) (używam dużo programów które mogą potrzebować RAM'u: nagrywanie płyt, grafika 2D, 3D)? - czy zasilacz ModeCom MC 500W sprosta temu zestawowi? Czytałem opinię, że Dolar teraz idzie w górę (co widać po cenach podzespołów na esc.pl i nie widać nadziei na spadek), więc komputer zamówię chyba dzisiaj wieczorem. Proszę więc o pomoc. P.S. Trochę wybiegnę w przyszłość, ale jak się nakłada poprawnie pastę termoprzewodzącą? :) AD1. Niezbyt, bo lepsze chłodzenie to cichsze chłodzenie, a z Karakorum dostajesz kontroler obrotów, więc... AD2. Tak, a pasta będzie już na podstawce chłodzenia. Ale patrz wyżej... AD3. Jeśli skorzystasz na ramie, to kupuj śmiało. AD4. Pociągnie bez problemu, choć raczej wziąłbym tego Pentagrama co jest w zestawie, bo... tak, jest cichszy. A podkręcanie jest łatwiejsze niż myślisz i nawet z kiepską znajomością OC powinieneś dojechać do tych 4GHz... To jest prostsze niż się wydaje, uwierz mi. Edytowane 19 Stycznia 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszkogut Opublikowano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2009 Dziękuję za odpowiedź. Faktycznie chyba wezmę to chłodzenie z zestawu. Skoro może być ten zasilacz to zostanie (kupiłem go pół roku temu, do obecnego komputera bo stary się zepsuł). Skoro chodzi o podkręcanie macie może jakiś link do poradnika jak podkręcać chociażby ten Intel Xenon z zestawu, oraz jak sprawdzać jego stabilność po podkręceniu? Czy w instrukcji procesora będzie wytłumaczone jak dobrze nałożyć pastę termoprzewodzącą (czytałem, że od poprawnego nałożenia zależy dobre odprowadzanie ciepła)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2009 Paste bedziesz miał nalozona na pentagrama... Natomiast co do nakładania... cieniutko - to podstawa: możesz rozsmarowywac palcem z nalozonym woreczkiem foliowym, lub rozprowadzic czyms plaskim w stylu karta tel. Co do podkręcania... naprawde wystarczy google, lub szukajka na forum Poczytasz, a na pewno na zle Ci to nie wyjdzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2009 Dziękuję za odpowiedź. Faktycznie chyba wezmę to chłodzenie z zestawu. Skoro może być ten zasilacz to zostanie (kupiłem go pół roku temu, do obecnego komputera bo stary się zepsuł). Skoro chodzi o podkręcanie macie może jakiś link do poradnika jak podkręcać chociażby ten Intel Xenon z zestawu, oraz jak sprawdzać jego stabilność po podkręceniu? Czy w instrukcji procesora będzie wytłumaczone jak dobrze nałożyć pastę termoprzewodzącą (czytałem, że od poprawnego nałożenia zależy dobre odprowadzanie ciepła)? Tu masz poradnik: E-giełda/poradnik Co prawda dotyczy starszych wersji Core 2 Duo, które podkręcały się gorzej niż twój ze względu na starszy proces technologiczny (65nm), ale tam znajdziesz podstawy OC, które ci pomogą podkręcić proca. A uprzedzając kolejne pytanie - Xeon to Core 2 Duo dla serwerów, czyli to samo pod inną nazwą. W instrukcji jest wyjaśnione, ale niestety, Shakell, Pentagram nie ma nałożonej pasty. Radziłbym dokupić inną pastę, bo ta w zestawie z chłodzeniem jest silikonowa... Weź Arctic Silver 5, świetna pasta. Shakell dobrze w sumie wyjaśnił, co i jak, ale dodam jeszcze, że z tubki wyciśnij pastę wielkości mniej więcej ziarnka ryżu. Ale nie aplikuj pasty na tzw. "zapas", bo za dużo pasty to też niedobrze... Tyle ode mnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...