saleen Opublikowano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2009 Witam Mam problem, posiadam 2 dyski laptopowe (2,5 cala) po 20GB każdy - IBM i Hitachi. Ażeby je podpiąć pod ATA do dysków 3,5" zakupiłem tą najtańszą przejściówkę: http://www.allegro.pl/item513773213_513773213.html Podpiąłem dyski do tej przejściówki - wszystko ładnie je wykrywa, przeskanowałem HD Tunem (Hitachi pełno badów, IBM w 100% ok). Ale jest problem. Oba te dyski, w tym całkiem sprawny IBM pracują tylko w trybie PIO zamiast DMA. Czyli transfer 3MB/s zamiast 30MB/s. W żaden sposób nie mogę tego przestawić. Kasowałem kontrolery z Menedżera urządzeń, podpiąłem je do taśmy 80 żyłowej (bo najpierw próbowałem na 40), wgrałem sterowniki od mobo. I nic, cały czas PIO. Myślicie, że może to być wina tej przejściówki? Nie mam aktualnie sprawnego laptopa do sprawdzenia tego dysku. A jestem w kropce bo nie wiem czy ten IBM jest sprawny. Możliwe jest uszkodzenie dysku tak, że chodzi tylko w PIO, ale nie ma żadnych badów, parametry SMART ok, i jest cichutki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 przejsciowka nie ma nic do tego - albo ustawienia systemu albo te dyski sa tak stare ze inaczej nie pracuja... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...