Gość piotrAthlonXp Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2009 witam wczoraj instalowalem system xp. mam dysk podzielony na 4 partycje, instalowalem na pustej partycji, na pozostalych sa dane. nie wiem dlaczego ale po zainstalowaniu partycja z windowsem ma litere D a tam gdzie muzyka jest litera C a po za tym przy wlaczaniu kompa prosi o wybor systemu home lub proffesional ( wczesniej mialem home) czy to mozliwe ze na partycji z muzyka sa jakies stare pliki z xp home i komp wykrywa jako dodatkowy system i prosi o wybor systemu na starcie i traktuje ta partycje jako systemowa. jesli tak to jak te pliki znalezc i usunac bo ja tam nic nie widze. i jak zmienic litere dysku bo wkurza mnie to ze moj system to dysk D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poptww Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2009 Jeżeli chodzi o to, że musisz wybierać system zrób tak: moj komputer - właściwości - zaawansowane - uruchamianie i przywracanie - edytuj plik startowy usuwając zbędny wpis pamiętając,aby ustawić partycję domyślną, na której się system znajduje. Jeżeli chodzi o zmiane litery partycji, to można to zmienić: narzędzia administracyjne - zarządzanie komputerem - zarządzanie dyskami (lecz, jeżeli masz zainstalowane programy to niektóre możliwe, że nie będą chodzić po zmianie litery partycji systemowej) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość piotrAthlonXp Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2009 (edytowane) Jeżeli chodzi o to, że musisz wybierać system zrób tak: moj komputer - właściwości - zaawansowane - uruchamianie i przywracanie - edytuj plik startowy usuwając zbędny wpis pamiętając,aby ustawić partycję domyślną, na której się system znajduje. Jeżeli chodzi o zmiane litery partycji, to można to zmienić: narzędzia administracyjne - zarządzanie komputerem - zarządzanie dyskami (lecz, jeżeli masz zainstalowane programy to niektóre możliwe, że nie będą chodzić po zmianie litery partycji systemowej) nie da rady zmienic litery dysku Patrz - MUZA © (SYSTEM) O co kaman? nigdy na tej partycji nie bylo systemu!! Edytowane 20 Stycznia 2009 przez piotrAthlonXp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poptww Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2009 Możesz spróbować Partition Manger, albo jeżeli to nie pomoże spróbować uruchomic komputer w trybie awaryjnym, wyłączyć explorer'a i wtedy spróbować, ale co do tego nie mam pewności Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2009 (edytowane) Klilnij lewym przyciskiem myszy na Mój Komputer,wybierz zarządzaj,potem zarządzanie dyskami i masz tam opcję:zmień literę i dysku i ścieżki. Nie mozna zmienić litery partycji na taką która już jest. Czyli jeżeli chcesz aby partycja z windowsem była 'C', to nazwij obecną partycje C inną literą (która nie jest wykorzystana), poczym d zemień na C i analogicznie w przypadku innych partycji. Edytowane 20 Stycznia 2009 przez Sens Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość piotrAthlonXp Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2009 nie da rady! wkleilem zdjecie wczesniej. kidy klikam zmien litere dysku wyskakuje komunikat ze litery dysku systemowego nie da radu zmienic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2009 Po mojemu możesz mieć z tym problem. System jest na D: i elementy systemu/programy mogą mieć wpisy wskazujące na tą właśnie literę dysku. Gdy ją zmienisz może być z tym problem. Nie mam trochę racji panowie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2009 (edytowane) A wziąłeś pod uwage to że nie mozna zmienić litery partycji na taką która już jest użyta? Twoje partycje to: C: Muza D: Winda E: Inne F: Filmy Jak mniemam to chcesz zrobić aby partycja z windowsem była na C. A więc robisz tak: Zmieniasz litere obecnej partycji C na np. X. Następnie zmieniasz litere pratycji D na C. Poczym zmieniasz litere tej którą nazwałeś X na D. W ten sposób masz: C: winda D: muza e i f: reszta Oczywiście zmieniasz przez: Klilnij lewym przyciskiem myszy na Mój Komputer,wybierz zarządzaj,potem zarządzanie dyskami i masz tam opcję:zmień literę i dysku i ścieżki. Mi to ostatnio pomogło ;) Po mojemu możesz mieć z tym problem. System jest na D: i elementy systemu/programy mogą mieć wpisy wskazujące na tą właśnie literę dysku. Gdy ją zmienisz może być z tym problem. Nie mam trochę racji panowie? Ja problemów nie miałem B-) Ale po kilku dniach dla świętego spokoju zrobiłem reinstall xD Edytowane 20 Stycznia 2009 przez Sens Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość piotrAthlonXp Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2009 A wziąłeś pod uwage to że nie mozna zmienić litery partycji na taką która już jest użyta? Twoje partycje to: C: Muza D: Winda E: Inne F: Filmy tak uwzglednilem to i nie da rady zmienic, a reinstalki systemu nie usmiecha mi sie robic bo mam juz dosc w tym miesiacu mialem xp home, viste i xp pro, najgorsza jest ta instalacja wszystkich sterow do sprzetu grrr, niech juz moj system to bedzie dysk D . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2009 Jak Cię tak irytuje to zmień tylko C: na jakąś dalszą literkę... I D: będzie pierwszą partycją, głównie o to przecież chodzi ... A jak już baaaardzo chcesz to masz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...