Skocz do zawartości
mampytanie

Vista Na Windows

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Niedawno kuzyneczka sobie kupiła laptopa marki Lenovo z Vistą zainstalowaną w wersij Basic i powiem szczerze, że zdurniałem, bo chciała mnie prosić o zainstalowanie Windowsa Xp na nim, ponieważ jej się na takim system lepiej pracuje a ma starszą wersję BOXowaną to możnaby jej to zainstalować.Generalnie to mówie jej, że można to zrobić,choć warto byłoby Vistę mieć na CD, w razie gdyby kiedyś chciała się przesiąść na nią, ale ona mówi że nie ma plyty do Visty, no i faktycznie, tylko się dowiedzialem, ze niby pliki preinstalowane sa na jakiejs partycji schowane i mozna potem zainstalowac od nowa, to jest prawda?

Moze mi ktos objasnic o co chodzi po zbaranialem, podobno jest jakaś ukryta partycja pod to, prawda to? :blink:

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda. Zdecydowana większość nowych laptopów z Vistą tak ma. Ale powinna być też chyba Recovery CD, który pozwali na wystartowanie instalacji? Nie ma czegoś takiego?

Ps. Przed instalacją XP sprawdź czy masz niezbędne sterowniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak , partycja recovery jest ukryta .

Z poziomu sysa jej nie zobaczysz .

Widoczna powinna być pod narzędziami do dysków działającymi pod dosem ( Norton Ghost , Testdisk , partition menager itp. ) .

Zobacz czy w samym systemie nie ma możliwości nagrania recovery Cd/DVD .

Inna sytuacja może być taka że sklep gdzie kupowała lapka zrobił ją w konia i nie dał płyty z OS-em .

Kumpel tak miał z laptopem FS , sklep dopiero jak ich się postraszyło to dał płytkę , tak to sprzedał bez , gdzie sam FS daje płytki z OS-em do lapków .

A co do samej Visty jako takiej , miałem przez kilka dni lapka koleżanki z Vistą Home Premium - stwierdziłem że nigdy tego OS-a nie zainstaluję u siebie - chyba że będę miał 4+ GB ram .

Pociachany interfejs , jakieś ciach!o włączające mi się cały czas jak odpalam po raz pierwszy jaką aplikację , rozumiem że bezpieczeństwo i te sprawy ale to już lekka przesada .

Chyba że OS został tak skonfigurowany przez producenta lapka ( Asus ) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widoczna powinna być pod narzędziami do dysków działającymi pod dosem ( Norton Ghost , Testdisk , partition menager itp. ) .

Zobacz czy w samym systemie nie ma możliwości nagrania recovery Cd/DVD .

Inna sytuacja może być taka że sklep gdzie kupowała lapka zrobił ją w konia i nie dał płyty z OS-em .

Kumpel tak miał z laptopem FS , sklep dopiero jak ich się postraszyło to dał płytkę , tak to sprzedał bez , gdzie sam FS daje płytki z OS-em do lapków .

A co do samej Visty jako takiej , miałem przez kilka dni lapka koleżanki z Vistą Home Premium - stwierdziłem że nigdy tego OS-a nie zainstaluję u siebie - chyba że będę miał 4+ GB ram .

Pociachany interfejs , jakieś [ciach!]o włączające mi się cały czas jak odpalam po raz pierwszy jaką aplikację , rozumiem że bezpieczeństwo i te sprawy ale to już lekka przesada .

Chyba że OS został tak skonfigurowany przez producenta lapka ( Asus ) .

Zobacze to recovery CD, ale nawet jesli skasuje sie to dziadostwo, w sensie wspanialy system VISTA.. to jakbym znalazl nawet plyte CD z oryginalna Vista potem i podczas instalacji ponownie podal klucz jaki widnieje na naklejce na dole lapa, to to bedzie oryginalna Vista Basic tez?

Z ta plyta to sa jaja niezle, ale przeciez jak ktos kupil laptopa to sie o to martwic nei musi juz,jest kryty, laptopa kupil z OS-em

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacze to recovery CD, ale nawet jesli skasuje sie to dziadostwo, w sensie wspanialy system VISTA.. to jakbym znalazl nawet plyte CD z oryginalna Vista potem i podczas instalacji ponownie podal klucz jaki widnieje na naklejce na dole lapa, to to bedzie oryginalna Vista Basic tez?

Tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobaczy. Windows od lat ma odpowiednie narzędzia.

Tak, pewnie sklep otwiera wszystkie pudełka i wyjmuje systemy...

Poza tym FS dawał płytki tylko do kilku modeli.

stwierdziłem że nigdy tego OS-a nie zainstaluję u siebie - chyba że będę miał 4+ GB ram .

Których 32 bitowa vista nie obsłuzy... zreszta x86 chodzi dobrze i na 1GB.

Pociachany interfejs , jakieś [ciach!]o włączające mi się cały czas jak odpalam po raz pierwszy jaką aplikację , rozumiem że bezpieczeństwo i te sprawy ale to już lekka przesada .

Ulepszony interfejs rzeczywiscie jest zły dla kogos kto zatrzymał się na systemach z okolic 2000 roku. Ile dziennie aplikacji otwierasz po raz pierwszy? A tak napisałes. Cały czas je otwierasz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi