EU Citizen Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2009 (edytowane) Witam wszystkich, Więc tak, dylematów mam kilka, postaram się opisać Wam całą sytuację. Do wydania jest około 1300zł-1800zł (takie maximum). Mam do unowocześnienia dwa komputery, młodszego brata i swój. Chciałbym żeby nie co polepszyć jego komputer i mój mieszcząc się w tym przedziale. Konfiguracja brata komputera aktualnie to (nie co inna niż wyżej :) ): - Płyta główna Abit NF7-S2G -> http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=15467 - RAM DDR PC3200 333mhz 2 * 256MB [chodzą na dualu] - Dysk stosunkowo stary niestety 40GB, ale czy za wolny sam nie wiem - Procesor Athlon XP Barton 2500+ (dobry do kręcenia, ale chłodzenie może nie wyrobić, ewentualny zysk do 2800mhz) - Zasilacz 430W uciągnie + Ati Radeon 9600 PRO (128MB) moja konfiguracja: - Płyta główna MSI K9N SLI platinium - RAM DDR2 2*1GB Kingston (chodzi na 667mhz) [chodzą na dualu] - Grafika Palit GeForce 8600GTS (256mb gddr3) - Dyski s-ata w miare szybkie - Procesor Athlon X2 dual 64bit 4800+ - Zasilacz identyczny co u brata, ale już zamówiony Be quiet! 650W z nowej serii E6 żeby to uciągnąć :) Plan był taki: Dokupić bratu kość 1GB (miałby 1,5GB) oraz lepszą grafikę (rozważałem żeby pokręcić mu procka na 2800, kiedyś to próbowałem był stabilny, jednak znacznie się grzał, przy 3000 czy 3200 nie odpalał ;) ) Do siebie zasilacz ten wyżej podany E6, dokupić 2*1gb ramu (taki sam żeby całe 4gb puścić na dualku), grafikę hd 4850 512MB Gddr3 szyna 256bit. Jednak od 2miesięcy pada mi komputer (gwałtownie jakbym wtyczkę wyrwał z gniazdka), pomysłów na powód było milion, a potem jeszcze kilka :) RAM jest raczej na 99% sprawny, płyta wymieniona już na gwarancji, wszystko po staremu więc też to nie ona, jutro odbieram zasilacz sprawdzę czy nadal jest problem, może to zasilacz. Ale mam bardzo poważne obawy że to jest jednak procesor (wyciągałem nóżki całe, nic nie nadpalone). Dziś zmieniłem sterowniki do grafiki żeby sprawdzić czy to nie grafika, grając przywiechł na 3sekundy i potem dopiero padł (co wcześniej nie było), to i tak coś czuję ze to procesor, gdyż pakując 1GB 7zip i winrarem, znów padał. Także procesor testu w orthos nie przeszedł padł po trzech minutach... Więc po tym plan lekko po[gluteus maximus]dł. W tej kasie jeszcze zmieścić procesor, ciężka sprawa. Potem nowe kosztowne pomysły, kupić ten pierwszy raz porządnego intelka ale to się równa z zmianą płyty. To co tu zrobić, tą płytę bratu dać, to znów 4gb ramu trzeba kupić dla siebie żeby aktualne DDR2 mu zostawić do płytki, ale może to jest pomysł. Dokupić przy tym obudowę, ale koszta ponownie sięgają limitów... Więc tak to wygląda i nie wiem w jaką stronę z czym się posunąć mam poważny dylemat... Pozdrawiam Edytowane 20 Stycznia 2009 przez czakol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2009 (edytowane) imho, skoro masz ~1,5-1,8k na 2 kompy to możesz zrobić tak. Sprzedajesz graty brata > oddajesz mu swojego kompa > kupujesz sobie zestaw Miguela za 1,5-1,8k. Brat się ucieszy, a i Ty będziesz miał całkowicie nowy sprzęt. Edytowane 20 Stycznia 2009 przez przemekbydgoszcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EU Citizen Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2009 imho, skoro masz ~1,5-1,8k na 2 kompy to możesz zrobić tak. Sprzedajesz graty brata > oddajesz mu swojego kompa > kupujesz sobie zestaw Miguela za 1,5-1,8k. Brat się ucieszy, a i Ty będziesz miał całkowicie nowy sprzęt. Wątpie że 1,8k starczy na całkowicie nowy sprzęt... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2009 Wątp ale uwierz: 1850 zł : Procesor : Intel Pentium Dual Core E5200 - 299 zł Płyta Główna : Gigabyte EP31-DS3L - 239 zł RAM : GoodRam 2GB 800MHZ - 80 zł Karta Graficzna : Sapphire Radeon HD4870 512MB - 759 zł Zasilacz: Pentagram CAV-500-A12S - 220 zł HDD : WD 320GB 16MB Cache AAKS - 159 zł Napęd : Pioneer DVR-216 SATA - 99 zł Razem : 1855 zł Z przyklejonych zestawów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...