kurczakin Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2009 (edytowane) witam ostatnio przeszukując internet natrafiłem na dziwne wariacje na temat pci expres mianowicie obniżanie przepustowości poprzez zasłanianie ścieżek na toms hardware taśmą klejącą a na pclab za pomocą szlifierki :] tak czy inaczej rezultatem były karty graficzne działające poprawnie z interfacem pcie 1x, 4x i 8x w mojej głowie natychmiast zrodziły się pytania "co dzieje się z nieużywanymi liniami?" i "może da sie je przekierować do innego pcie?" no właśnie czy przekierowanie siedmiu linii z końca slotu pcie 16x do slotu pcie 1x pozwoli odpalić tam karte graficzną na interfaceie 8x? może dało by sie w ten sposób wymusić tryb sli w dwóch kartach ustawionych na 8x na płycie z jednym portem 16x i jednym 1x? oczywiście wydaje się to być absurdalne ale skoro po obcięciu połowy złącza karta nadal dział to może slot też można "powiększyć" poprzez zwykłe przyciągnięcie dodatkowych linii Edytowane 20 Stycznia 2009 przez kurczakin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2009 witam ostatnio przeszukując internet natrafiłem na dziwne wariacje na temat pci expres mianowicie obniżanie przepustowości poprzez zasłanianie ścieżek na toms hardware taśmą klejącą a na pclab za pomocą szlifierki :] tak czy inaczej rezultatem były karty graficzne działające poprawnie z interfacem pcie 1x, 4x i 8x w mojej głowie natychmiast zrodziły się pytania "co dzieje się z nieużywanymi liniami?" i "może da sie je przekierować do innego pcie?" no właśnie czy przekierowanie siedmiu linii z końca slotu pcie 16x do slotu pcie 1x pozwoli odpalić tam karte graficzną na interfaceie 8x? może dało by sie w ten sposób wymusić tryb sli w dwóch kartach ustawionych na 8x na płycie z jednym portem 16x i jednym 1x? oczywiście wydaje się to być absurdalne ale skoro po obcięciu połowy złącza karta nadal dział to może slot też można "powiększyć" poprzez zwykłe przyciągnięcie dodatkowych linii Ogólnie głupota takie kombinacje... Widziałeś kiedyś slot PCIE x1? Jest on krótszy od PCIE x16, więc gdzie te ścieżki chcesz "przekierować" skoro brak fizycznych połączeń elektrycznych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2009 (edytowane) Tak tylko dodam od siebie , ze normalna grafa pciex16 wsadzona do pciex1 tez bedzie dzialac o ile spiluje sie slot tak aby dalo sie 16 wsadzic. Sytuacje awaryjne wymagaja poswiecen :lol2: Edytowane 21 Stycznia 2009 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczakin Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2009 (edytowane) wiem że powinno działać na 1x wiem jak wygląda i wiem że brak fizycznych ścieżek wszystko już czytałem w testach thg i pclab jednak nie chodziło mi o proste wsadzenie karty w slot 1x lecz podebranie z niego jedynie części zasilania i taktowana a ścieżek sygnałowych z pci-e 16x tych ośmiu ostatnich albo i wszystkich czy karta w ogóle by wystartowała i czy dwie karty były by w stanie podzielić się jednym slotem 16x zakładając że każda miała by ten pierwszy segment z innego slotu chwilowo pytam czysto teoretycznie widziałem karty przelotki z pci-e 1x na 16x z elektrycznym oczywiście tylko 1x ale były tam wszystkie blaszki w slocie więc może przy użyciu takich dwuch dało by się podzielić ścieżki ze slotu 16x między dwie karty interesuje mnie co by się stało w takim przypadku interesuje mnie też czy gdyby pozamieniać ścieżki (całe pasma 1x w slocie 16x) miejscami czy to by działało normalnie bo w teorii tak Edytowane 21 Stycznia 2009 przez kurczakin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...