Skocz do zawartości
paweldnb

Athlon 64 X2 4800+ & M2v-mx

Rekomendowane odpowiedzi

Mam mały problem .Przy Małym oc na 2.75GHz procesor śmiga aż miło :) ale jak dam 3GHz to komp raz startuje raz nie / monitor się włacza raz nie podmieniałem na gf7300 i to samo / .Czy ktoś kręcił na 3 GHz

Ps. dodam ze rev proc to G2 ja jajku birsbare czyli 65mn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość piotrAthlonXp

moim zdaniem to wina MoBo, nie przejmuj sie ja mam athlona x2 5200 i maks na 3.0 mi idzie a jego oryginalne taktowanie to 2,7.

powyzej 3 mam to samo co ty, zero reakcji albo inne dziwne akcje ;p pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tak miałem na zasilaczu iboxa :-) Jak wymieniłem na feel III to odrazu ładnie taktowanie idzie nawet do 3.3GHz bez problemu, wyżej to już tylko z napięciami muszę się bawić.

AM2 Athlon 64 x2 4800+ 65nm Birsbare @ 2750mhz |Asus M2V-MX|2 x 1GB Patriot 4-4-4-12 @ 800MHz

|MSI Radeon HD4850 bez OC|ModeCom MC-400 ATX 2.0 PFC 400 W

sprzęcioch jak wyżej

A o ile więcej mocy bierze procek @ 2750 a ile @ 3000

a i opcjach biosu dałem overclock 20% a może tak by manualnie tylko nie wiem jak dokładnie podnosić bo są rożne szkoły nawet nie znam max Vcore a mnożnik jest do 12,5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość piotrAthlonXp

niestety lipa, po kilkinastu minutach pojawil sie blue screen i restart ;( maks mojego sprzetu to 3,0 ghz, czego to wina?

95%plyta

5%zasilacz

nie wierze ze 3,0 to maks proca bo czytalem na wielu forach ze z 5200+ da sie 3,5 nawet wyciagnac! :damage_wall:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym obstawiał że 65% zasilacz a 35% płyta. Jedno i drugie jest lipne. Zasilacz lepiej wymień, ja bym na Twoim miejscu nic nie kręcił przy noname. Płyta to też nie żaden demon do OC więc nie licz na dużo.

rozgryzłem płytę... i największy mnożnik jaki idzie to 239 x 12,5 :( na więcej moja płyta nie pozwala . Po za całym cudem wsadziłem mniej prądożerną kartę graficzna X500 przy i tej karci vcore skakało z 1,280 do 1,1 V pod obciążeniem

WNIOSEK:

zmiana mobo na GA-MA770-DS3 ponoć ma całkiem niezłe oc :) ale to jak wróci moja wypalarka/napęd z serwisu :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety lipa, po kilkinastu minutach pojawil sie blue screen i restart ;( maks mojego sprzetu to 3,0 ghz, czego to wina?

95%plyta

5%zasilacz

nie wierze ze 3,0 to maks proca bo czytalem na wielu forach ze z 5200+ da sie 3,5 nawet wyciagnac! :damage_wall:

Jakie dajesz napięcie??

Spróbuj się pobawić 'Vid' w zależności od mnożnika procesora...

U mnie jest tak, że np. 'vid 667' nie działa z mnożnikiem x10, natomiast z defaultowym już śmiga znakomicie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość piotrAthlonXp

napiecie probowalem: default, 1.35 , 1.40 , 1.42 ,

co to jest to vid??

u mnie jest tak ze leci tylko na mnozniku 13,5

jak zmieniam na inny to system nie wstaje

jak chcecie dam zdjecie biosu to pomozecie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napiecie probowalem: default, 1.35 , 1.40 , 1.42 ,

W stressie twoja płyta zaniża czy zawyża napięcia??

U mnie x2 4000+(2,1ghz) leci na 2,95@1,45V, ale to i tak cienko z tego co się orientuje...

co to jest to vid??

Dzielnik. Edytowane przez trymek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość piotrAthlonXp

z takim czymś się jeszcze nie spotkałem, więc poczekaj na opinie bardziej zaprawionych w boju :wink:

ps. obniż HT na x3

jak to ht zmienic bo w biosie tego nie widze

poczekajmy na over clockerow ;p :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem Ci jakie prędkości ja wyciągam na takim samym procku jakiego Ty masz więc nie rozumiem dlaczego pytasz o to... Mój procek nie jest black edition i nie ma odblokowanego mnożnika więc maksymalny mnożnik dla niego to 12.5x.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wystarczyło poczytać troszkę na temat kręcenia amd2 :blink: co nie zmienia faktu iż zmiana mobo by się przydała. Dziwne te napięcia nie zależnie jakie ustawie na proc z dużo niższa częstotliwością zawsze pokazuje 1.248 no chyba, ze pod obciążeniem bo i spadło do 1V po czym komp się zrestartował

gratis trzeba będzie wymienić zasilacz

post-167736-1232886045_thumb.jpg

Edytowane przez paweldnb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi