Turion64 Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2009 Samsung F1 640GB WD 640GB AAKS lub AACS Segate 7200.12 500GB Co polecacie do raid0 ? Liczy się bezawaryjność, szybkość, czas dostępu, i przede wszystkim CISZA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość piotrAthlonXp Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2009 nie wiem jak seria 12 seagate ale 11 nie jest zbytnio cicha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2009 Samsung F1 640GB WD 640GB AAKS lub AACS Segate 7200.12 500GB Co polecacie do raid0 ? Liczy się bezawaryjność, szybkość, czas dostępu, i przede wszystkim CISZA Zdecydowanie ten WD, bo o seagate .12 tak na prawde nic jeszcze niewiadomo. Poczytaj watek o raid i poszczególne wątki o dyskach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2009 Albo jak masz możliwość sprawdzenia przed zakupem tego Samsunga to bierz Samsunga, w przeciwnym razie bierz WD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2009 Mimo to WD będzie lepszy niż Samsung bo ma niższy czas dostępu i niemal zerowe wibracje. Samsungi trafiają sie czasem ciche czasem głosniejsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turion64 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2009 Czytałem te 3 tematy.. ale wiecie jak to jest.. dużo informacji i ciężko do jakiś wniosków dojść. Też się zastanawiam nad tym WD bo niby taki nieawaryjny, głupio by było żeby padł dysk w Raid0 bo potem nie ma co zbierać. Tylko teraz jaka wersja tego WD ? bo są AAKS AACS i żeby było śmieszniej jakieś odmiany :| a kupował bede z esc.pl jakie tam są odmiany tych dysków ? (chyba że znacie lepszy sklep bo tam planuje całego kompa) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2009 (edytowane) AAKS - 7200 obr/min AACS - 5400 obr/min. AACS są cichsze i nieco bardziej ekonomiczne. Edytowane 21 Stycznia 2009 przez zzizzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ODOO Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2009 Kup sobie te AAKS w proline http://proline.pl/sklep.php?prodid=WD+WD3200AAKS taniej jest niż w esc a 2 dni temu w proline były po 175zł (a woczoraj po 209 :>) dzisiaj są po 189zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turion64 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2009 Tylko że to są 320GB.. może lepiej 2x 640gb chciał bym uzyskać 1T Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ODOO Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2009 Umknęło mi że chcesz 640 :) będą nawet lepsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel777 Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2009 z czystym sumieniem polecam WD AAKS 640 mam i jestem zadowolony . Planuje również dokupić drugi taki dysk by także je połączyć . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gromitek Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2009 Niedawno zamieniłem dysk WD 3200 AAKS na WD 6400 AAKS i ten drugi jest wyraźnie cichszy. Co do szybkości to wg HDTACH ma szybszy odczyt (101 mb/a vs 65 mb/s) i troche wolniejszy czas dostępu 12,6 vs 12. Jednak różnica szybkości jest nieodczuwalna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość piotrAthlonXp Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2009 mozna stworzyc raid z 2 dyskow roznych firm? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2009 Nie jest to polecane. I chyba niemożliwe, chociaż tu się mogę mylić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SBeNder Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2009 mozna stworzyc raid z 2 dyskow roznych firm? można ale jw - dyski nie będą identyczne wydajnościowo i jeden będzie zawsze zwalniał drugi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...