Skocz do zawartości
matee

epox 8RDA3+ vs. asus A7N8X vs. abit NF7-S

najlepsza plytka to:  

1. 1. najlepsza plytka to:

• 8RDA3+
      18
    • A7N8X
      4
    • NF7-S
      27

Rekomendowane odpowiedzi

hej..

te 3 plytki to w tej chwili chyba top w tej chwili na rynku (no z przymrozeniem oka na epox'a bo jeszcze nie mozna kupic)

prosze o ocene pomijajac cene i powiedzmy, ze w najwyzszych wersjach (tzn z serial ata, firewire)

moje odczucia:

asus: troche sie zrazilem bo mi a7v333 padla miesiac po koncu gwarancji .. ble

abit: neigdy nie mialem przkonania do tej firmy, ale to moze sie zmienic

zostaje:

epox: nigdy nie mialem ich plyty, wiec niewiele moge powiedziec. no ale brak soundstorma..

podrowki.

matee

P.S. czy slychac roznice w stereo pomiedzy soundstormem, a tym co ma epox (nie pamietam jak to sie nazywa)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O jaaaa :D

3/4 'forumowiczow' ma epoxy wiec czego wymagasz ? ludzie, ktorzy w ostatnich miechach wydali po 5 bomb na epoxa (w sumie dobrego) nie beda teraz pisali, zebys kupil co innego skoro to co maja jest dobre ;)

Kazda z tych plyt jest dobra, a wybor plyty to kwesja przyzwyczajenia do producenta (jak sam napisales ;))

POzdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz SOLTEKA SL-75FRN2-L - w tej chwili najlepsza plyta na NForce2

Byl watek wczoraj o nim :)

Najstabilniejsza w O/C ponad 200MHz fsb :) - bez przerobek VDD ;)

Czy mowisz/piszesz/klikasz o tym tescie z abitem 1.1 (lub 1.2) poczekajmy na wspolny test wszystkich liczacych sie plyt na nowym chipsecie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadne EPoX'y ani nawet Abit'y teraz tylko SOLTEKA SL-75FRN2-L - niewiem jak Wy ale ja juz zbieram kasiore :)

SOLTEK jest dobry ale ABIT jest lepszy poniewaz cena jest prawie taka sama a ma FIREWIRE wbudowany na plycie (plus plyta jest ale rozowa choc zolty SOLTEK tez super wyglada). :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem dlaczego tak obstajecie za tym Epoxem, przecież w porównaniu do Abita jest mocno okrojony (braz pełnego SS, Serial ATA), a różnica w cenie to jakieś 40zł?

bo sknera strasznie trudno pogodzic sie z wydaniem dodatkowej kasy na mobo skoro moga miec wiecej ramu/wiekszy dysk itp :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem dlaczego tak obstajecie za tym Epoxem, przecież w porównaniu do Abita jest mocno okrojony (braz pełnego SS, Serial ATA), a różnica w cenie to jakieś 40zł?

bo sknera strasznie trudno pogodzic sie z wydaniem dodatkowej kasy na mobo skoro moga miec wiecej ramu/wiekszy dysk itp :?

hmmm... osobiscie nigdy nie oszczedzalem na takiej czesci jaka jest mobo ale niestety kiedy ja kupowalem epoxa na nf2 bylo ciezko o tego z plusem a o abicie to jeszcze mowy nie bylo. A 40zl to i tak za wiele nie podratuje kgogs kto chcialby kupic hdd czy tam ram czy cos innego :)

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałem o jeszcze jednej ważnej rzeczy, mianowicie 5bit`owa zmiana mnożnika, Epox po prostu wysiada w starciu z Abitem ;) Muszę komuś wypchnąć 7VAX rev 1.2, chce ktoś? ;)

tak tu sie zgodze 5ciobitowy mnoznik to jak najabrdziej big + dla abita

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ktoś wie jak jest z tym Abitem przy podkręcaniu, bo podobno trzeba zamontować dodatkowe chłodzenie na mostek bez wiatraka ?? Chodzi o ver. 2.0, o poprzednich wersjach pisano że ten mostek grzeje się jeszcze bardziej !!!A czy ktoś wie jak jest z tym Abitem przy podkręcaniu, bo podobno trzeba zamontować dodatkowe chłodzenie na mostek bez wiatraka ?? Chodzi o ver. 2.0, o poprzednich wersjach pisano że ten mostek grzeje się jeszcze bardziej !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ktoś wie jak jest z tym Abitem przy podkręcaniu, bo podobno trzeba zamontować dodatkowe chłodzenie na  mostek bez wiatraka ?? Chodzi o ver. 2.0, o poprzednich wersjach pisano że ten mostek grzeje się jeszcze bardziej !!!A czy ktoś wie jak jest z tym Abitem przy podkręcaniu, bo podobno trzeba zamontować dodatkowe chłodzenie na  mostek bez wiatraka ?? Chodzi o ver. 2.0, o poprzednich wersjach pisano że ten mostek grzeje się jeszcze bardziej !!!

no to raczej standardzik to samo tyczy sie epoxa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No bo ja wiem, czy ten mnożnik to taki ogromny plus :?

Ciekawe kto z osób uważających, że Abit jest z tego powodu the best przekroczyło granicę 12,5x200 lub 12,5x210? (max na Epoxie)

zakładam, że jak sie kupuje taki sprzęt to koniecznie z pamięciami 333 lecącymi na 400 (w tej chiwili większość kości to potrafi) lub 400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sinus, na jakiej szynie masz te 2.25GHz? Pytam bo mój podobnie śmiga, ale ja na swojej płytce jadę na 166, bo wyżej są już małe niestabilności, chociaż 170 mogę wycisnąć ;)

Jeżeli chodzi o mnożnik, to może w tej chwili się nie przyda, ale patrzeć tylko jak pojawi się jakiś antek 3000+ który będzie się kręcił na 5000+ i co wtedy? ;)

Ja jak tylko będę miał okazję opylić swoje mobo biorę Abita rev. 2.0. i musowo magistrala conajmniej 200MHz :)

Jeśli chodzi o chłodzenie mostków chipsetu to północny dobrze jest zdemontować i porządnie przesmarować, bo producenci odstawiają kaszankę, a często prowadzi to do niestabilności przy wysokich magistralach. Natomiast na mostek południowy dobrze jest przykleić jakiś radiator, bo też się grzeje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...