Skocz do zawartości
adas01

jak podpiąć wiatrak bez kontroli rpm jako cpu fan - ZROBIONE

Rekomendowane odpowiedzi

mam wiatraka który nie ma kontroli obrotów a płyta nie startuje jeśli nie ma odczytu RPM (sprawdzone na innym wiatraku). czy jest jakiś sposób na to żeby wpiąć ten wiatrak a kabelek do odczytu podpiąć do czegokolwiek innego tak żeby działało.

jeśli było sorki ale biegam na modemie chwilowo..(wtedy proszę bardzo bardzo o linka)

dzięki z góry - a troszkie się wepnę ponownie i zobaczę :)

pozdr. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W BIOS-ie powinieneś mieć możliwość wyłączenia odczytu obrotów wentylatora. Miałem podobną akcje bo puściłem wentyla na 7V i nie dawał żadnych sygnałów że chodzi i BIOS mi się prół że nie ma wentylka więcy wyłączyłem sprawdzanie obrotów wentylatora i teraz biega wporządku :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm nie da rady nic w biosie. to nie jest plyta z mojego sig-u tylko stary badziewny PC-chips :lol: z athlonem slot-A na pokładzie. kurde w tym biosie nawet nie ma ustawiania timingow ramu nie mowiac o czymkolwiek zwiazanym z wentylem. dlatego pytam o sposob 'oszukania' mobo a nie grzebania w biosie bo tam nie ma

pozdr. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra wq... się i podpiąłem w akcie desperacji kabelek od rpm do obudowy zasilacza... :D i zapostował, w biosie rpm pokazuje 0 ale działa... wszystkim narzekającym na dziwne zachowania produktów ECS polecam Pc-Chips :lol: (nawiasem mówiąc podfirma należąca do ECS :D ). pozdr. aDaS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi