Misyo Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 Witam Serdecznie Jako, że ostatnio nie mam już za dużo wspólnego z komputerami... zaczęło mnie to wszystko przerastać. I w związku z tym, może to głupie pytanie ale męczy mnie od jakiegoś czasu. Czy są jakieś pamięci/dyski twardę/pen drivy na których można by normalnie postawić system na przykład Vistę 64bit żeby szybko się ładowała i chodziła szybciej? Nie mam jakiegoś mega komputera bo generalnie używam sprzętu do www, zdjęć i radio internetowego.. ale wydaje mi się, że wąskim gardłem jest własnie dysk twardy. Kiedyś czytałem, że jak tylko pamięci flash bedą większe to system jak i plik wymiany będzie można cały walić do takiego dysku... Jak to jest? Czy dzisiaj są jakieś dyski bazujące nie na mechanicznych talerzach osiągalne dla normalnego użytkownika którę by się do tego nadawały? I jeszcze jedno. Raid powinien przyspieszyć działanie systemu... Gdzie znajdę jakiś normalny opis by sobie poczytać o co w tych chodzi, jakie są kożyści i czy warto stosować to w użytku domowym. Nie gram w gry już parę lat ale obiecałem sobie, że jak wyjdzie Diablo 3 to kupię orginał i dostosuje sprzęt do jego wymogów. Ale to mam jeszcze trochę czasu... Wytłumaczcie mi to jakoś proszę ;D Na dzień dzisiejszy posiadam: Q6600, 2x2GB DDR2 CL4, Asus P5W DH Deluxe, Geforce 7600GS Galaxy zalman edition, Enermax 360W, Dysk Seageta 500GB ale nie wiem jaki dokładnie oprócz tego, że SATA, nagrywarkę SATA DVD... Wszystko zwodowane ale nie podkręcone (bo GG odpala się tak samo ;-) Pewnie zacznę podkręcać jak to Diablo wyjdzie... A monitor 22cale HP2207 chyba... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 Poczytaj kolego o dyskach SSD i zerknij na to: http://allegro.pl/item526276576_dysk_tward..._transcend.html Myślę, że to będzie najlepsze wyjście A tutaj masz dość dobry artykuł nt. RAIDA http://www.purepc.pl/jak_zbudowac_i_przysp...raid_0_poradnik Z własnego doświadczenia powiem, że jeśli nie kopiujesz dużych plików, nie zajmujesz się edycją wideo itp to raid w chwili obecnej nie będzie rewelacyjnym pomysłem. Ja bym na Twoim miejscu mocno zainteresował się dyskami SSD ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 raid przyspieszy o ile zrobisz jak sie robi na serwerach - czyli wykorzystasz pierwsza polowe dyskow..... a tak nic lepszego od ssd nie znajdziesz a ceny juz coraz lepsze - mimo nawet slabych transferow sa szybsze i to widocznie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...