Skocz do zawartości
akallabeth

Hd4670 Do Pentiumd930 (2x3.00ghz)

Rekomendowane odpowiedzi

Mój obecny PC:

procesor: DualCore Intel Pentium D 930, 2x3000 MHz (15 x 200)

płyta głowna: Gigabyte GA-945PLM-S2 v1

zasilacz: 400W

karta graficzna: nVIDIA GeForce 7600 GS (128MB)

monitor: FLATRON W2252TQ (22" - 1680x1050)

oraz 2GB DDR2

I problem mam taki, że grafika wysiada w wielu grach(nawet starych które powinny śmigać bardzo dobrze) co chwile. Za pewne chodzi o słabą karte i jej 128MB.

Myślałem o zakupie HD4850 ale z tego co sie już odwiedziałem to jest za mocna do tego procka, a procka nie wymienie bo nie mam kasy tyle więc szukam czegoś odpowiedniego do tego PC'ta.

I tak wpadłem na HD4670(512MB) i tu pytania:

1. Co o tym sądzicie? Bedzię pasować? (i prosze bez postów o wymiane procka bo nie mam kasy) Jeżeli nie to jaką inną polecacie.

2. Gram w roz. 1680x1050 i pytanie jest czy bedzie ok? (wiadomo nie w grach typu crysis bo jednak to nie najnowszy procek, ale w wiedźmina na middl-high detalach bym pograł na przykład).

3. 400W styknie? (jest to jakis zasilacz z chieftec - nie pamietam nazwy)

4. Jakieś inne uwagi macie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gram w roz. 1680x1050

No w tej rozdzielczości 76GS może nie dawać rady. Karta jest na DDR3 czy DDR2?

400W styknie? (jest to jakis zasilacz z chieftec - nie pamietam nazwy

HD 4670 nie jest prądożernym układem. Powinno wystarczyć, jednak zobacz zrób zdjęcie tabliczki na zasilaczu ( linie 12V )

Ewentualnie można szukać 9600GT - w podobnej cenie, podobna ( trochę wyższa ) wydajność.

Edytowane przez Stachuuu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W czym bedzie ograniczal?? w markach chyba.Juz nie popadajamy w paranoje :damage_wall: Wyraznie napisal,w jakie gry pyka.Nowa grafa da Ci kopa w ww.grze,takze powinno byc juz ok.Poszukaj tak jak napisal Stachuuu,ja ostatnio wyrwalem sztuke za 270zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W srarkach.

Moj C2D jeżeli jest niepodkręcony to nie pozwala w pełni wykorzystać gf 9600, a co dopiero takie padło jak pentium D, który dostawał bęcki od jednordzeniowców.

Równie dobrze mógłby kupić sobie gf 8600 ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W srarkach.

Moj C2D jeżeli jest niepodkręcony to nie pozwala w pełni wykorzystać gf 9600, a co dopiero takie padło jak pentium D, który dostawał bęcki od jednordzeniowców.

Bez sensu. Co z tego, ze procesor "w pelni" nie pozwala wykorzystac karty? Myslisz, ze gdybys zamienil 9600 na 280GTZ to nie zauwazylbys roznicy?

Nie mowiac juz o tym, ze autor gra w wysokiej rozdzielczosci, do ktorej 9600gs nigdy nie byl przeznaczony.

Do autora - kupuj smialo, choziaz 9600ht bylby lepszym wyborem (nie ma co przesadzac, powyzej pewnej wydajnosci karty grafiki rzeczywiscie procesor staje sie coraz wezszym gardlem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W srarkach.

Racja ja mam właśnie radka 4670 i tez musiałem ostro wykręcić mojego e6300 żeby w pełni wykorzystać potencjał karty. Ale procek zawsze można później wymienić na coś lepszego, wiec 4670 jest dobrym wyborem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to nieźle pocisnąłeś koleś. Ja mam phenoma x4 9850 i jakoś proc mi nie ogranicza 4850 po v modzie. Sprawdziłem to, bo podkręciłem specjalnie proca do 3.6GHz i wynik wzrósł w 3dmarku 2006 o 170pkt, a w farcry 2 o 1kl/sec

Kurna koles ale ty masz czterojajowca 3.6Ghz, wiec nic dziwnego ze proc karty nie ogranicza. Akallabeth ma już zabytek a nie procesor, który na dodatek jest wolniejszy niz mój e6300 bez oc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niech puści tego pentaka D na 4,2-4,5ghz i będzie jak ~X2 4800 65nm pentki D były trochę szybsze niż ich odpowiedniki na preskotach coś tam intel majstrował pentek D na 4,5 ma wydajność ~PDC na 2-2,2ghz czasem więcej zależy od tytułu więc da się grać ale sam zmieniłem na E2180 ze względu na pobór prądu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W srarkach.

Ale o czym ty do mnie rozmawiasz? samo to,ze na 9600/4670 bedzie mial 512 pamieci,da duzego kopa w tej rozdzialce wzgledem grafy ktora ma. Twoim tokiem rozumowania,gdybys byl zwyklym userem ktory nic nie kreci,pewnie bys teraz siedzial na 7300GT :razz:

akallabeth

Swoja droga pomysl o wymiane tego proca,na jakiegos najtanszego kastrata np.2140 nie sa drogie,wiec moze....

Edytowane przez grzeg255

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak: jakbym zdecydował sie na wymiane jeszcze do tego procka to potem okazło by się, że ram za wolny potem jeszcz cos i jeszcze cos. Nie mam funduszów na nowego kompa. Dlatego szukam karty do tego procesora. Oczywiście, że nie pogram w gry typu Crisis na full detalach. Mi chodzi tak jak pisałem, żeby pograc w wiedźmina, guildwars i na przyklad nowego NFS na middle-low detalach sprobować(ale jeżeli procek nie pozwoli to trudno nie pogram i juz). Pewnie wogóle nie wymieniałbym grafy gdyby nie nowy monitor 22" na ktorym grajac przy tej rozdzielczosci 7600GS(128MB) to zdecydowanie za mało nawet na bardzo stare gry.

Co do podkręcania to nigdy sie tym nie bawiłem i nie mam zamiaru. Na prawde nawet nie przekonujcie.

Jeżeli chodzi o samego HD4670(512MB) to rozumiem, że lepszy procek pozwoliłby mu sie rozwinąc bardziej - ale jedyne o co mi chodzi to o to żeby nie ograniczał go "za bardzo". Tzn, żeby nie była to karta "za bardzo na wyrost". Pozatym jakbym mial lepszy procek to raczej szukałbym po HD4850/4870 ale jak pisałem to sie równa praktycznie nowemu komputerowi, a ja nie mam nawet kolejnych 300zł na procka, mam te 300-350 na karte i koniec.

Także, prosiłbym uwzględnić to i jakoś powiedzieć co sądzicie o tej karcie do tego sprzętu.

I dziękuje za wszelkie pomocne uwagi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no bez kitu mój palit już zdrożał o 20zł w ciągu tygodnia niecałego ! a jego odpowiednik gainwarda znaczy kolor chłodzenia czarny nie złoty ;) o ~30zł O_O tak się właśnie zastanawiam czy nie kupić na zapas 2x2gb ram póki w miarę tani jest co by mieć 6gb na dłuższy czas.

Bierz Radka 3870 szybki i testy z początku roku na beta sterach dziś nadają się do potarcia sobie d.... i jest znacznie szybszy w wyższych rozdziałkach od 4670 za sprawą 256bit na pamiątkach tylko uprzedzam gainward/palit ma zabezpieczenie OC w kryśku chodzi mi na 862/2300 za to w red alert3 820/1980 i na tyle max podkręca overdrive nie zależnie od temp, napięcia rdzenia itd. więc to tutaj o coś chodzi ;) na xtremesystems ucichło o tych kartach znaleźli vmoda i cisza w każdym razie na 820/1980 karta ma więcej mocy niż mi trzeba, crysiek pomyka na high 1360x768 i od 20 klatek w tej planszy co odrzutowce wybuchają :D zaraz po walce z nanokoreańcami gdzie jest rzeź do 35-50 w innych miejscach na XP według testu na egiełdzie powinem mieć 15 klatek w 800x600 :lol2: nowe catalysty wymiatają w porównaniu do bet na których są wszystkie testy radków 38X0 no i IQ na radkach znacznie lepsze jest niż na gf koleżka który ma 9600gt doznał małego szoku lol w sumie ja też bo też testy czytałem wcześniej 4670 ale zdecydowałem się na 9600 a że nie było na składzie to ryzyko i poszedł radek na stół :) jak się postarasz to wychaczysz 3870 za 350~370 nówkę z dostawą do domu kurierem za pobraniem :) tylko uważaj na wersje ddr2 ;) i sie raczej spiesz bo złotówka codziennie leci na ryj a nic tak nie reaguje jak rynek kart graficznych.

No i najlepsze że przy włączonym powerplay karta w idle ciągnie mniej niż 8600GT za to już w 3d znacznie więcej :D ale co tam chief 400 bez problemów daje rade.

A procka zmień jak tylko będziesz miał kasę to zaoszczędzisz sporo prądu TDP pentka D to 96W maksymalne 136W a po OC to ch... wie ile :D

Edytowane przez Art385

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak się postarasz to wychaczysz 3870 za 350~370 nówkę z dostawą do domu kurierem za pobraniem :) tylko uważaj na wersje ddr2 ;) i sie raczej spiesz bo złotówka codziennie leci na ryj a nic tak nie reaguje jak rynek kart graficznych.

No i najlepsze że przy włączonym powerplay karta w idle ciągnie mniej niż 8600GT za to już w 3d znacznie więcej :D ale co tam chief 400 bez problemów daje rade.

A procka zmień jak tylko będziesz miał kasę to zaoszczędzisz sporo prądu TDP pentka D to 96W maksymalne 136W a po OC to ch... wie ile :D

Ale po co ma brać starą kartę jednej z gorszych firm skoro może sobie kupić za 320zł nowego 4670 ze sklepu na spokojnie??

Wydajność z włączonym AA jest minimalnie gorsza, ale na pewno niezauważalna, wiec jeszcze raz pytam po co??

Zobacz sobie jeszcze na jego zasilacz, więc radzisz mu brać kartę pobierającą 50% więcej prądu będącą 5% wydajniejszą, a gwarancje to ty mu dasz, że pójdzie stabilnie??

Z wysyłką wychodzi 370zł, więc nie do końca opłacalnie i kompletnie nie ekonomicznie...

Tak na marginesie wołałbym, dołożyć już tą stówkę do 4830...

A te 50zł różnicy to niech sobie zostawi na szybszego procka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to nieźle pocisnąłeś koleś. Ja mam phenoma x4 9850 i jakoś proc mi nie ogranicza 4850 po v modzie. Sprawdziłem to, bo podkręciłem specjalnie proca do 3.6GHz i wynik wzrósł w 3dmarku 2006 o 170pkt, a w farcry 2 o 1kl/sec

A ten skąd wyskoczył? :lol2: Kogo obchodzi twoj phenom i radeon? Co ma phenom do pentiuma D??

Ale o czym ty do mnie rozmawiasz? samo to,ze na 9600/4670 bedzie mial 512 pamieci,da duzego kopa w tej rozdzialce wzgledem grafy ktora ma. Twoim tokiem rozumowania,gdybys byl zwyklym userem ktory nic nie kreci,pewnie bys teraz siedzial na 7300GT

Ja nie mówie, że nic nie zyska, ale wzrost wydajnosci był by zdecydowanie większy z najtańszym kastratem DC e21XX. Sam do niedawna miałem X800 pro i po wsadzeniu 9600gso na niepodkręconym cpu skok wydajności był bardzo niewielki i dopiero podkręcenie pokazało możliwości grafiki. To co dopiero będzie na pentiumie D B-)

Art385 ma racje tylko, że taki pentium po podkręceniu na 4GHz to potrzebuje wydajnego chłodzenia.

Edytowane przez Sens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale po co ma brać starą kartę jednej z gorszych firm skoro może sobie kupić za 320zł nowego 4670 ze sklepu na spokojnie??

Wydajność z włączonym AA jest minimalnie gorsza, ale na pewno niezauważalna, wiec jeszcze raz pytam po co??

Zobacz sobie jeszcze na jego zasilacz, więc radzisz mu brać kartę pobierającą 50% więcej prądu będącą 5% wydajniejszą, a gwarancje to ty mu dasz, że pójdzie stabilnie??

Z wysyłką wychodzi 370zł, więc nie do końca opłacalnie i kompletnie nie ekonomicznie...

Tak na marginesie wołałbym, dołożyć już tą stówkę do 4830...

A te 50zł różnicy to niech sobie zostawi na szybszego procka.

lol stary weź z tym najgorszych firm co z tego gainward/palit tłucze dobre grafy i tanie a tak naprawdę to bym się cieszył jakby padła po roku oj cieszył daliby mi pewnie 4830/50 :D

poza tym po co ten agresywny ton nie spałeś w nocy czy co cię ugryzło jakaś frustracja ? a może ci coś zrobiłem choć nie przypominam sobie, powiedziałem że może wziąć 3870 będzie trochę wydajniejszy i zaznaczyłem że chla prądu znacznie więcej w stresie za to idle zaledwie ~10W więcej.

Co do 4670 to najtańszy jest teraz gigabyte :D 325/9 tydzień temu był po 309 ;) z przesyłką tanią pobraniową jak w icomp to powiedzmy 345 reszta już nie tak tania około 340 jak tańszy to odbite na przesyłce a lepsze to 350-370 bez przesyłki jak IceQ hhmm no ale mniej prądu więc OK.

Ja chętnie przyjmę stówkę jak masz na zbyciu bo ja np. nie mam i chłopak pewnie też nie bardzo ewentualnie dołóż mu będzie zadowolony ze swojego nowego HD4830.

Co do zasilacza tak zagwarantuje 400W chieftec hmm toż to pewnie Gps ;) a tak na marginesie to chłopie uderz w jajo bądź nie wiem co tam robisz aby się zrelaksować bo frustracja bije z twojej wypowiedzi a nie życzę sobie w moim kierunku postów o takim zabarwieniu szczególnie że nic ci nie zrobiłem ba nawet cię nie znam :blink:

Pozdrawiam

Sens do 3,8-3,9 one lecą bez podnoszenia napięć i jako tako styka oryginalny odrzutowiec + dobrze wietrzona buda powyżej chłodzenie się przyda po 4ghz trzeba trochę v podnieść :) więc i temp lecą znacznie w góre, niech pociśnie go na 3,8 i uzbiera spokojnie na jakiego E21xx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kłućcie się dalej, i daej róbcie wypracowania na 2 strony...

Ja polecam zlookać test na egiełdzie.

Jakie wniski można wyciągnąć? A takie że PD 3GHz będzie ograniczac 7900GS i to dość znacznie. Załóżmy że 7600GS będzie wykorzystany ale co da zminić grafe na szybsza? NIC.

Chcesz pograć w nowe tytuły? Zacznij od OC, potem można myśleć o szybszej grafice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlatego cały czas jest pisane o OC do 4ghz wtedy już tak nie będzie dławił ale w grach PD to żółw :D ale przeżyje do uzbierania na E21XX.

Pisałem wyżej, że bym się cieszył jakby mi padł 3870 :D padł 30 minut potem zgasł i tylko się wiatraczek kręci :D znów do łask wrócił S3 Virage :lol2: min. także 2 tygodnie w plecy uwielbiam zbiegi okoliczności.

tak na marginesie na jaki wentyl zrobiłeś swapa w swoim chieftecu ? bo sam się przymierzam ?

Edytowane przez Art385

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lol stary weź z tym najgorszych firm co z tego gainward/palit tłucze dobre grafy i tanie a tak naprawdę to bym się cieszył jakby padła po roku oj cieszył daliby mi pewnie 4830/50 :D

Taniość skądś się bierze...

poza tym po co ten agresywny ton nie spałeś w nocy czy co cię ugryzło jakaś frustracja ?

Frustruja mnie ciach!ły wypisywane na forum.

powiedziałem że może wziąć 3870 będzie trochę wydajniejszy i zaznaczyłem że chla prądu znacznie więcej w stresie za to idle zaledwie ~10W więcej.

Gościu weź już lepiej lepiej nic nie pisz :lol2: :lol2:

Z obsesją maniaka podkreślasz, że 3870 jest znacznie wydajniejsza, a potem się wycofujesz jak dzieciak... :lol:

Co do 4670 to najtańszy jest teraz gigabyte :D 325/9 tydzień temu był po 309 ;) z przesyłką tanią pobraniową jak w icomp to powiedzmy 345 reszta już nie tak tania około 340 jak tańszy to odbite na przesyłce a lepsze to 350-370 bez przesyłki jak IceQ hhmm no ale mniej prądu więc OK.

Powercolor kosztuje(jeszcze) 318zł w Znaku, a i może w jego miejscowości akurat znajduje się oddział tego sklepu..

Ja chętnie przyjmę stówkę jak masz na zbyciu

Weź się do pracy...

i chłopak pewnie też nie bardzo ewentualnie dołóż mu będzie zadowolony ze swojego nowego HD4830.

Dołóż mu 5 dych do 3870...

a tak na marginesie to chłopie uderz w jajo bądź nie wiem co tam robisz aby się zrelaksować bo frustracja bije z twojej wypowiedzi a nie życzę sobie w moim kierunku postów o takim zabarwieniu szczególnie że nic ci nie zrobiłem ba nawet cię nie znam :blink:

Pozdrawiam

Tak na marginesie szczeniaczku, mówić sobie możesz tak do kolegów ale nie do mnie.

Pewnie niedawno skończyłeś robić w pieluchy, a gęba tak niewyparzona, że głowa mała, do tego zero ogłady i kultury.

TRAGEDIA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezu jaki frustrat. Człowieku nie gorączkuj się tak bo od tego przejęcia jakaś żyłka ci pęknie :lol2: .

Radeon 4670 jest ciut słabszy od 3780, ale różnica jest marginalna i raczej nie warto dopłacać. A mniejsza ilość pobieranej energii to dodatkowy atut 4670.

A chieftec gps 400W spokojnie da rade pociągnąć 3780 z rezerwą na podkręcenie tego 'pD'.

Edytowane przez Sens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kłućcie się dalej, i daej róbcie wypracowania na 2 strony...

Ja polecam zlookać test na egiełdzie.

Jakie wniski można wyciągnąć? A takie że PD 3GHz będzie ograniczac 7900GS i to dość znacznie. Załóżmy że 7600GS będzie wykorzystany ale co da zminić grafe na szybsza? NIC.

Chcesz pograć w nowe tytuły? Zacznij od OC, potem można myśleć o szybszej grafice.

Co da mocniejsza grafa??,a to,ze min.FPS bedzie wyzszy.Wiadomo,ze na tym procu nie bedzie mial nie wiadomo ile klatek,ale grac sie da.Wezcie tez pod uwage,ze jego dotychczasowa grafa ma tylko 128MB co przy jego rozdzialce jest poprostu niewystarczajce.Gwarantuje,ze po zmianie grafy, to co teraz mu przycina,na nowej bedzie grywalne. W drugim kompie mam x2 3600+ 7900gs,przez pewien czas siedzial tam moj stary HD3870 ktory moze nie dawal kopa FPS w gore,ale wlasnie min.byl wyzszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale burzliwy temat się zrobił :) Więc może pokaże o co chodzi z "wysiadaniem grafy":

http://i42.tinypic.com/28clw1h.jpg

Jak to zniknie to już bedę happy :)

Aha, bo chyba jednak kupie w przyszlym tyg tego HD4670 tylko jakiej firmy? Słyszałem, że ASUS ma dobre chłodzenie.

Edytowane przez akallabeth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taniość skądś się bierze...

Frustruja mnie [ciach!]ły wypisywane na forum.

Gościu weź już lepiej lepiej nic nie pisz :lol2: :lol2:

Z obsesją maniaka podkreślasz, że 3870 jest znacznie wydajniejsza, a potem się wycofujesz jak dzieciak... :lol:

Powercolor kosztuje(jeszcze) 318zł w Znaku, a i może w jego miejscowości akurat znajduje się oddział tego sklepu..

Weź się do pracy...

Dołóż mu 5 dych do 3870...

Tak na marginesie szczeniaczku, mówić sobie możesz tak do kolegów ale nie do mnie.

Pewnie niedawno skończyłeś robić w pieluchy, a gęba tak niewyparzona, że głowa mała, do tego zero ogłady i kultury.

TRAGEDIA

1. fakt ale nie zawsze jest to złe, jestem w stanie zaryzykować w końcu jest pewna gwarancja

2. jest znacznie wydajniejsza bez AA z AA marginalnie, nawiązałem do twojego marginalnie z AA sorry że nie zrozumiałeś bo od razu chciałeś mi pojechać z grubej rury i tylko to się liczyło.

3. Znak :lol2: chłopie ten sklep nie ma dobrej renomy wolę dopłacić

4. Nie bój się o mnie pracuje, z tą stówką to była taka aluzja do wyjeżdżania jak filip z konopi z coraz to droższym sprzętem z hd4670 ci się HD4830 zrobiło a to zamiast 340-350 prawie ~500

5. Nie muszę bo za tyle samo by miał 4670 od His bądź sapphire no chyba, że jest na tyle zdesperowany aby ryzykować w znaku

7. O tak kultura i ogłada w pełnym rozkwicie, musiałeś mieć świetnych nauczycieli, wiesz to ja już wolę robić od 23 lat w te pieluchy i szczycić się brakiem ogłady i kultury robić to co robię niż reprezentować twój poziom który ujawnia się dość szybko.

Pozdro nie kłopocz się z odpowiadaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, bo chyba jednak kupie w przyszlym tyg tego HD4670 tylko jakiej firmy? Słyszałem, że ASUS ma dobre chłodzenie.

Asus ma suszarkę bez regulacji.

Wspomniany przez mnie powercolor jest nawet cichszy od his ice-q (wg portalu techpowerup)

Policz co ci wyjdzie taniej i czy masz możliwość odbioru osobistego np. w Znaku

http://znak.pl/index.php?cid=143&scid=...0Pow512+D3P+BOX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi