Bombay Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 Dokładnie jak w temacie - piszę pracę magisterską na temat metod chłodzenia sprzętu elektronicznego i jedną z części ma być zbudowanie komputera w akwarium - zanurzonego i chłodzonego olejem mineralnym. Co ważne chodzi mi o to, żeby olej był przezroczysty. Wiem, że można użyć oleju takiego jak do wspomagania w samochodzie, ale niestety jest on ciemnozielony. Czy ktos wie, gdzie mogę się w taki olej zaopatrzyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 http://www.google.pl/search?hl=pl&clie...=Szukaj&lr= Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bombay Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 Goglować potrafię ;) Tam w większości to firmy lub hurtownie, oferujące sprzedaż z "minimalną ilością zamówienia", która pewnie jest dla mnie ponad maksymalną ;) Pytam, bo spodziewalem się, że może ktoś już kupował i mógłby coś polecić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 Goglować potrafię ;) Tam w większości to firmy lub hurtownie, oferujące sprzedaż z "minimalną ilością zamówienia", która pewnie jest dla mnie ponad maksymalną ;) Pytam, bo spodziewalem się, że może ktoś już kupował i mógłby coś polecić... A może by tak zdobyć się na heroiczny wyczyn i zapytać, czy sprzedadzą Ci ile potrzebujesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
>PePeK< Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 na stacjach cpn tzn. BP Orlen itp. pytaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bombay Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2009 A może by tak zdobyć się na heroiczny wyczyn i zapytać, czy sprzedadzą Ci ile potrzebujesz? Pytałem :) Musiałbym wziąć powyżej 100 l. A akwarium planuję na jakieś 30l. Olej jest dosyc drogi (około 8 zł/l), także muszę znaleźć jakiś sklep, gdzie mógłbym detalicznie wziąć mniej. Co do stacji, to owszem można tam kupić olej mineralny, do silników, ale nie jest przezroczysty... Myślalem jeszcze nad zastosowaniem oleju parafinowego, bo latwiej dostać, tylko musiałbym dowiedzieć się czegos więcej o jego własciwościach i możliwości uzycia jako substytutu oleju mineralnego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2009 Pytałem :) Musiałbym wziąć powyżej 100 l. A akwarium planuję na jakieś 30l. Olej jest dosyc drogi (około 8 zł/l),Ostatecznie można sprzedać resztę na Allegro. Baniaczek 5l- np. 45zł. Jeszcze zarobisz :lol2: :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steve69 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 Olej musisz kupic transformatorowy inny sie nie nadaje idz do zakladu energetycznego i na "lewo" popytaj o pare litrow napewno Ci sprzedadza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bombay Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 Nadaje się nawet jadalny rzepakowy :) Problem w tym, że chcę przezroczysty. Poza tym olej jadalny po jakimś czasie zjełczeje :P Chodzi mi o efekt dokładanie o taki jak w filmilku, z kilkoma innowacjami: http://pl.youtube.com/watch?v=t0Tj4wMF5EY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulok Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 Bez problemu możesz zalać go olejem jadalnym. Sam zalałem swojego olejem słonecznikowym nawet go opisałem na forum. Chodzi już ponad pół roku a codziennie na nim coś robię i nie miałem z nim żadnych problemów. Olej jeszcze nie zjełczał tylko jak się nachylę nad akwarium to trochę pachnie frytkami;), ale nie ma żadnych innych śladów i sam nie wiem, kiedy i czy w ogóle to się stanie, bo może to temperatura robi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
13Jacek13 Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 (edytowane) Proponuję olej transformatorowy taki jak w elektrowniach do chłodzenia transformatorów . Skuteczny (transformator a konkretnie uzwojenie jest nim zalane ) (Olej transformatorowy to olej mineralny lub olej syntetyczny stosowany w transformatorach jako izolator oraz pełniący funkcje chłodzące. Olej transformatorowy jako ciecz elektroizolacyjna oraz materiał dielektryczny posiada zastosowania do chłodzenia urządzeń elektrycznych. Wykorzystywany jest w elektrowniach do chłodzenia transformatorów oraz baterii dużych kondensatorów. Olej transformatorowy może zawierać silnie toksyczne substancje rakotwórcze np. polichlorowane bifenyle (PCB), furany, dioksyny.) Edytowane 26 Czerwca 2009 przez 13Jacek13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...