Skocz do zawartości
Gość XBiT

E5300 - Pytania Odnośnie Oc.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chcę podkręcić mojego E5300@2,6GHZ na 3,0GHZ. Chłodzenie BOX. Płyta: MSI P35 NEO-F

Czy wystarczy jak będę podnosił FSB o 5 i sprawdzał temp.? (FSB 230 jest satysfakcjonujące - 2990MHZ)

Teraz temp. (bez podkręcania) po krótkim wysiłku w Orthosie (ok. 7 min, bo temp. już nie szła w górę):

Everest pokazuje: Procesor 58*, Core1 53*, Core2 53*

OCCT pokazuje: Core1 i Core2 48*

SpeedFan tak samo jak OCCT.

Reszta konfigu w Sigu.

pozdr

dodam że w czasie stresu programt pokazują napięcie na rdzeń ok. 1.27

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podnieś od razu FSB do 230, bo 3GHz procek powinien zrobić bez podnoszenia napięcia. Jak nie wstanie to zwiększ mu troche napięcie.

Temperaturami na razie się nie przejmuj, bo jeśli nie podniesiesz napięcia, to nie wzrosną one więcej jak o 1-2 stopnie.

Poza tym dlaczego zakładasz nowy temat, zamiast pisać w temacie o e5200, e5300?

Edytowane przez Stanko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem tam, ale mało ludzi tam zagląda xD Sytuacja wygląda tak:

Nic nie ustawiałem, tylko mnożnik ustawiłem na 1:1,67 oraz FSB mam 230 (teraz) co daje ok. 3,0GHZ.

Temp do tych bez podkręcania się zwiększyły się o 3-5*C. Dopiero przed chwilą tak ustawiłem, Orthos działa narazie 15 min, i temp z CoreTEMP, SpeedFan i OCCT to jak narazie max po 53*C.

Everest chyba kłamie bo pokazuje: Procek - 60*C, Core i Core2 po 55*. Jak widać przed OC w Everescie były tylko 3-5*C mniejsze.

Od razu po Orthosie jak wył. kompa i dotknę radiatora na procku - letni, w ogóle nie ,,parzy" jak mój stary Athlon 4200+ (bez OC).

Napięcie rdzenia z CoreTemp to 1.2625 (w BIOS na auto, najniższa wartość to własnie 1.2625), w CPU-Z skacze od 1.264 do 1.280. W Everest od 1.27 do 1.28V.

Wg. SpeedFana napięcie RAM to 1.95V (w BIOS na Auto, ramy z Siga [takie małe ramy Kingston])

VChipset w stresie w SpeedFanie to 1,08V (BIOS=AUTO)

Z ,,woltażami" wole się nie bawić, bo nie chcę nic ,,spalić".

Na mnożniku 1:167 moje ramy mają teraz: 384MHZ realnie to jest 768MHZ.

Myślę, że dojade do FSB=240, żeby mieć 400MHZ Ram. Proc będze wtedy na 3120MHZ.

PS. na boxowym wole napięć nie podnosić xD

ps. 26minut Orthos - stabile, czekam 35Minut, a potem zobacze czy cos zmieniło się w 3DSmarku 06 i GTAIV :)

Edytowane przez XBiT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najbliższe prawdzie temperatury pokazuje CoreTemp i nim się sugeruj. Ważne żeby nie przekracać 70* w stresie, ale przy takim OC nie grozi Ci to.

Poza tym ustaw napięcie dla procka "na sztywno" , np. 1.25V czy nawet 1.3V (jeśli będziesz chciał podgonić procka wyżej). Ustawienie AUTO po OC zazwyczaj zawyża niepotrzebnie napięcie i własnie to jest niebezpieczne, a nie ustawienie napięcia ręcznie.

Na ramy daj spokojnie 2.0V, nic im nie będzie.

Poza tym napisz jaki masz VID (odczytasz go w programie CoreTemp).

Orthosa puść na przynajmniej 2 godz (Small FFTs-stress CPU, priority 9).

Edytowane przez Stanko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...