Skocz do zawartości
cyrynix

Bardzo Niemiły Problem Z Komputerem - Pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Otóż mam dość niemiły problem z komputerem. Gdy gram w gre np GTA IV, czy tez starszą gre Need for Speed: Carbon gra chodzi płynnie, ale co jakiś czas nagle gra sie zacina na jakis 5 sekund (zwyczajne klatki) i potem działa normalnie (tak jakby cos sie wczytywało czy cos). Nie wydaje mi sie aby to była wina komputera, ponieważ skoro gre startuje normalnie gram płynnie, i nagle przez 5 sekund klatkuje, po czym z powrotem działa normalnie... Dodam że np w starszej grze Warcraft 3 nie ma takiego problemu, czy też wydanym w 2008 symulatorze wyścigów GRID.

Oto moje podzespoły:

Amd atlon 5200 dual core

Gf 9500 GT 512ddr

2x 2gb ramu

plyta asusa m2m-cm

dysk segate 250gb.

Temperatura:

CPU sprawdzany w biosie (to chyba procek) 51 stopni podczas sprawdzania

Grafa sprawdzana programem 56 stopni

Dysk 36stopni

Aux 41stopni

Nasuwają mi sie dwie mysli. Jedna to bad sectory na dysku, ale scan programem HDTune niewykazał zandego błędu.

Druga to zbyt wysoka temperatura, ale nie znam sie na normach wiec tu sie zdam na waszą wiedze.

Nic wiecej nie przyszło mi na mysl.

Co wykluczyłem: uszkodzoną pamięc - komputer był kupowany niedawno.

antywirusa - wczesniej z moim oprogramowaniem antywirusowym chodziło ok.

DODAM ŻE JESZCZE MIESIĄC TEMU NIE BYŁO TAKIEGO PROBLEMU. PROBLEM WYNIKŁ NAGLE, MÓGŁ BYM RZEC ZE ZNIKĄD.

Format/wyzerowanie dysku/reinstall windowsa nie pomogł.

PROSZĘ O POMOC!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci zamiast wykluczać to radzę sprawdzić - to, że komp jest nowy niczego nie zmienia.

Podobnie nie wykluczyłbym antywirusa.

Czy instalowałeś coś nowego? Jakiś program diagnostyczny lub coś co chodzi w tle? Zmieniałeś ustawienia bios/kompa?

Temperatury są dość wysokie. Może czas przeczyścić kompa z kurzu?

Nie działa w tle Winamp lub inny odtwarzacz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób test pamięci programem MemTest. A temperatura procesora jak na spoczynek to dość wysoka. W grze dopiero może się nagrzewać porządnie i tracić stabilność. Może masz słabo wentylowaną obudowe lub źle założone chłodzenie. Włącz program Orthos Beta i zmierz temperature programem CoreTemp lub realtemp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Logic to swoista kupa, w sumie nie ma dużo do zasilania, lecz zmieniłbym go dla własnego bezpieczeństwa.

Grafa się nie przegrzewa podczas grania ? Nie ma komunikatów, że system Windows zresetował sterownik ekranu, bo ten nie odpowiadał ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

51* w biosie na procku? :unsure: Tyle powinieneś mieć jak liczy orthosa...

1. Otwórz obudowę

2. sprawdź czy chłodzenie się nie zakurzyło, wyczyść

3. sprawdź czy się coś nie obluzowało

4. zostaw otwartą obudowę

5. włącz komputer

6. sprawdź ile teraz jest *C

7. jak dalej tyle samo/dużo pomacaj radiator czy jest ciepły.

8. włącz orthosa i obserwuj do ilu dojdzie temperatura

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Logic to swoista kupa, w sumie nie ma dużo do zasilania, lecz zmieniłbym go dla własnego bezpieczeństwa.

Grafa się nie przegrzewa podczas grania ? Nie ma komunikatów, że system Windows zresetował sterownik ekranu, bo ten nie odpowiadał ?

Nie, nie ma żadnych.

Nagram filmik i wrzucę na youtube, i dam tutaj link. Jak mowiłem, gry chodzą płynnie, zawiecha na 5-10 sekund i nadal chodzi normalnie.

51* w biosie na procku? :unsure: Tyle powinieneś mieć jak liczy orthosa...

1. Otwórz obudowę

2. sprawdź czy chłodzenie się nie zakurzyło, wyczyść

3. sprawdź czy się coś nie obluzowało

4. zostaw otwartą obudowę

5. włącz komputer

6. sprawdź ile teraz jest *C

7. jak dalej tyle samo/dużo pomacaj radiator czy jest ciepły.

8. włącz orthosa i obserwuj do ilu dojdzie temperatura

Chłodzenie odkurzyłem (zakurzenie było śladowe).

Co masz na myśli pisząc "sprawdź czy się coś nie obluzowało" ? Radiatory i kable ok, nic nie zasłania procka.

Obudowy nie musze otwierać, ponieważ ma wbudowane "dziury" oraz tube bo procka, co łatwiej pomaga chłodzić procka. Radiator lekko ciepły jest.

Ok dziś wezmę się za ten program i wpisze tutaj rezultaty.

Sądzisz ze to procesor ?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1: - Gf 9500 GT 512ddr na tym nie poszalejesz

2: - NFS:U ma taka dziwna przypadlosc. to samo sie dzieje u mnei na kompie nr1

3: - GTA4 ma spore wymagania i w tym momencie patrz punkt nr1

Hmm nie do kończ się z tym zgodze. Tak na chłopski rozum: Skoro wczesniej nic sie nie cielo, przez miesiac gra chodzila ok, potem zacina sie ale co minute, to watpie zeby karta nagle po miesiacu przestała wyciagac taka grafike. Chyba ze sie uszkodziła.

Czy antywirus którego używasz, to przypadkiem nie avast?

Czy masz zainstalowane sterowniki od tego x2 5200?

Nie, uzywam kasperskyego.

Nie, nie mam, aczkolwiek od począdku nie miałem sterowników, i było ok.

Edytowane przez cyrynix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nagrałem filmik jak to wygląda. Jeśli nie można wstawiać linków z youtube, przepraszam:

http://pl.youtube.com/watch?v=N-E2cC95wTU

Przycięcia widać w następujących momentach:

0.14-0.25

0.56-1.08

1.37-1.49sekundy

Filmik nagrywany aparatem cyfrowym, nie za dobrej jakosci, ale sądzę iż widać wszystko dobrze.

Jak widać gra chodzi płynnie, tylko te przycięcia :/

Edytowane przez cyrynix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób defragmentacje i sprawdź czy pomoże. Moim zdaniem powinno.Najlepszy jest UltimateDefrag pliki z grą dajesz tam jako high performance i gry dostają kopa.Zwykła defragmentacja też pewnie pomoże.

Hmm skoro format nie pomogł to defragmentacja pomoże ? chyba ze za jakies pliki na dysku ktore zostaja po formacie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem grafika pada, miałem kiedyś podobny problem z FX5200. Jak masz możliwość wrzuć do kompa inną grafikę z nvidii (najlepiej podobny model) i zobacz co będzie się działo.

Dzieki za rade.

Czekam na inne propozycje.

PS. Sadzicie ze oddanie kompa na gwarancje ma jakikolwiek sens ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi sie wydaje ze grafa po prostu przechodzi w tryb 2D i dlatego tak klatkuje. Masz najnowszy patch zainstalowany do gta albo przynajmniej ten 1.0.1.0 ? R* mówił o tym ze gra, system czy sterownik (co by to nie bylo) czasem nie wykrywa ze komp jest w trybie 3D i przelancza sie na 2D, patch 1.0.1 mial to naprawic.

Edytowane przez lapituta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi sie wydaje ze grafa po prostu przechodzi w tryb 2D i dlatego tak klatkuje. Masz najnowszy patch zainstalowany do gta albo przynajmniej ten 1.0.1.0 ? R* mówił o tym ze gra, system czy sterownik (co by to nie bylo) czasem nie wykrywa ze komp jest w trybie 3D i przelancza sie na 2D, patch 1.0.1 mial to naprawic.

Pisalem juz ze to nie tylko w gta, ale i nfc: carbon, gothic 2.... nie zaleznie czy to nowa gra czy stara.

??

Hmm no ok zainstaluje, ale jak juz pisalem problemu nie było, i nagle sie stal... czyli co mam rozumiec ze sterowniki od procka same sie usunele ?

tak mam xp z sp 3

Albo ustaw w Riva Tuner zegary z 3D dla trybu 2D. Tak żeby grafa w każdym trybie działała na tych samych taktach. Bo w wypadku jakby gra rzeczywiście przełączała sobie na tryb 2D to zegary zostaną zachowane :)

jak dokladnie przejsc w owy tryb ?

Edytowane przez cyrynix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj jeszcze temperaturę płyty głównej ( np everest ultimate edition). Chipsety od Nvidii lubią się przegrzewać. Jeśli w czasie gry dochodzą do 50 stopni to wina może być po stronie płyty głównej

w everest sa nastepujace statystyki:

Grafa 56 stopni

Dysk 36stopni

Aux 41stopni

nie ma nic do plyty chyba ze aux to plyta :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uruchom everesta ( mam wersję 4.60.150) i dalej: Plik/Ustawienia/Ikony czujników i w zakładce temperatura zaznacz wszystko czyli płyta procesor rdzenie i dysk. Na pasku windy będziesz na bieżąco miał temperatury. Ja miałem podobny problem. Przeinstalowłem system, zmieniłem zasilacz i wentylator na procku i nic nie dało a po miesiącu padła płyta. Na nowej już nie mam problemów

Edytowane przez teneo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi