Skocz do zawartości
cyrynix

Bardzo Niemiły Problem Z Komputerem - Pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Uruchom everesta ( mam wersję 4.60.150) i dalej: Plik/Ustawienia/Ikony czujników i w zakładce temperatura zaznacz wszystko czyli płyta procesor rdzenie i dysk. Na pasku windy będziesz na bieżąco miał temperatury. Ja miałem podobny problem. Przeinstalowłem system, zmieniłem zasilacz i wentylator na procku i nic nie dało a po miesiącu padła płyta. Na nowej już nie mam problemów

dodala sie temperatura MPC - 47stopni

innych nowych nie ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj jeszcze na próbę całkowicie wyłączyć antywirusa kaspersky, oraz inne programy w trayu jakie masz, np sbyboot, i sprawdź, ja osobiście miałem zcinki przez kasperskiego tak jak u ciebie nie tylko w gta 4 ale także w cod5 itp. Sprawdź to! Po prostu kliknij zakoncz na kasperskym!

Edytowane przez Lowermann

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj pograć jak zaczną się zwisy zrestartuj wejdź bo biosu i zobacz w biosie jako system temperature, będzie tam gdzie cpu temperature. A MPC to prawdopodobnie temperatura chipsetu (ASUS M2N nForce 430 MPC). Jeśli 47 w spoczynku to ile w czasie gry, jeśli pow. 50 to zbyt dużo.

Edytowane przez teneo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wyłączysz kaspersky i będzie to samo to uruchom everesta, wejdź w Tools, potem System Stability Test, uruchomi Ci sie okienko z wykresami, kliknij na Preferences na dole, na suwakach wybierz kolejno jakie temperatury ma wskazywać, np CPU,Aux, Gpu,MCP, kliknij na ok, nie zamykaj okienka, uruchom gre i graj, jak pokazą się przycinki, wyjdź z gry, i zobacz temperatury jakie sie pokazały i napisz tutaj do jakich wartości skoczyły!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wyłączysz kaspersky i będzie to samo to uruchom everesta, wejdź w Tools, potem System Stability Test, uruchomi Ci sie okienko z wykresami, kliknij na Preferences na dole, na suwakach wybierz kolejno jakie temperatury ma wskazywać, np CPU,Aux, Gpu,MCP, kliknij na ok, nie zamykaj okienka, uruchom gre i graj, jak pokazą się przycinki, wyjdź z gry, i zobacz temperatury jakie sie pokazały i napisz tutaj do jakich wartości skoczyły!

Wylaczenie antyvira nie pomoglo.

Sprawdzilem temperatury:

Aux do 60 stopni skoczyl (to dzwięk? :o)

a GPu to chyba grafa do 70 :o

Edytowane przez cyrynix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepiej temperatury sprawdzić SpeedFan'em... Uruchom go, potem pograj z pół godziny, godzinę wyjdź z gry i w speedfanie najedź myszką na daną temperaturę - pokaże ci się minimalna, maksymalna osiągnięta i średnia temperatura. Będziesz miał pewność... bo w urządzeniach z chłodzeniem aktywnym temperatura szybko spada, więc zanim wejdziesz do biosu będziesz miał już z 5 do nawet 10 stopni mniej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepiej temperatury sprawdzić SpeedFan'em... Uruchom go, potem pograj z pół godziny, godzinę wyjdź z gry i w speedfanie najedź myszką na daną temperaturę - pokaże ci się minimalna, maksymalna osiągnięta i średnia temperatura. Będziesz miał pewność... bo w urządzeniach z chłodzeniem aktywnym temperatura szybko spada, więc zanim wejdziesz do biosu będziesz miał już z 5 do nawet 10 stopni mniej...

hmm nie wchodze do biosa:d minimalizuje gre i mam all temperatury :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AUX --- nazwa logiczna zarezerwowana przez system MS-DOS dla urządzenia pomocniczego. Zwykle jest nim port szeregowy w systemie, zwany również COM1.

Jest to także uniwersalne gniazdo połączeniowe, dające możliwość zespolenia ze sobą dwóch różnych standardów komunikacyjnych.

Info z FAQ do Everesta:

Nie istnieje standardowy układ rejestrów czujników, tak więc oznaczenie "Aux" może odnosić się do temperatury procesora lub płyty głównej, albo niepołączonego przewodu czujnika chipu i wówczas może być wartością fikcyjną.

Podaj jeszcze temperaturę MPC w stresie

Edytowane przez teneo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nerwy doprowadziły mnie do ostateczności. Rozkręciłem kompa, przeczyściłem radiatory. Nadal to samo... wkurzyłem się i z grafiki odkręciłem ozdobny plastik z radiatora. A tam tyle kurzu, że nie wiem jak wiatrak mógł chodzić. Teraz karta pracuje bez tego plastiku, i eureka! działa wszystko!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi