bastech Opublikowano 18 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2003 To moj pierwszy post, więc witam wszystkich serdecznie ! Sprawa ma się tak: Athlon 1000, którego posiadam standardowo powinien pracowac na FSB 100. Jednak spróbowałem zmienić FSB na 133 MHz i ... Poszło bez problemów. Po odblokowaniu mnożnika na procu udało mi się uzyskać 10,5*133=1400 (no prawie), :D Jednak temperaturka zaczęła oscylować w strefie stanów niebezpiecznych, więc zmniejszyłem mnożnik do 10x. Komputer przy tej konfiguracji pracuje stabilnie, bez żadnych zawieszeń czasami po 48 godzin, ale ... no właśnie jest jedno ale: jeśli po dłuższej pracy próbuję uruchomić ponownie komputer nie udaje mi się to. Muszę odczekać ok 5 min i po tym czasie kompa można znowu bezproblemowo włączyć. I teraz pytanko: w czym tkwi problem ? Myślałem, że winna jest temperatura proca, niestety nie. Na szynie 100MHz i mnożniku 12x temperatura jest podobna a czasami wyższa i wszystko jest ok. Problem występuje tylko przy FSB 133 MHz i dowolnym mnożniku. Może ktoś już miał podobny przypadek ? Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 18 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2003 Napisalbys moze jakie masz VCore ? I jakie chlodzenie. Jakie pamieci? Malo troche tych informacji, zeby cos pomoc :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastech Opublikowano 18 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2003 Vcore to 1,8V. Pamieci 256 MB SDRAM 133MHz no name. Na procu wiatrak MINT-dość duży. Zasilacz poza obudową. Płyta to MSI Kt5 Turbo. Zmiana Vcore nie ma wpływu na w/w objawy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 18 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2003 MSI Kt5Turbo hmm jaki ona miala chipset bo nie przypominam sobie takiego modelu???? :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastech Opublikowano 18 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2003 Sorki, miało być KT7 Turbo-tak jak w podpisie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 18 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2003 Sorki, miało być KT7 Turbo-tak jak w podpisie. no wlasnie bo cos mi sie nie zgadzalo z tym modelem. Coz moim zdaniem po prostu nie wyrabia albo proc albo mobo :evil: proca raczej eliminuje bo skoro na roznych vcore jest to samo :? a pamieci nawet nie biore pod uwage wiec najbardziej prawdopodobne jest tutaj plyta glowna a biorac pod uwage jeszcze fakt iz chipset plyty (via kt133) w standardzie obsluguje tylko fsb 100mhz (200)... :evil: pozdrav Lagier Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Ja obstwiam NB- popraw chłodzenie, większy radiator, wiatrak...i tak cud, że to chodzi na 133 stabilnie... :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRECIO Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 wiai tak cud, że to chodzi na 133 stabilnie... :roll: no cos ty byly takie serie tego procka ktore na 1.85V biegaly na ponad 1500MHz wiec 1333 to bulka z maslem dla takiego procka :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Nie mówiłem o procku, tylko o KT133...grzebałem chyba w 4 płytach z tym chipsetem, i ani jedna nie łyknęła 133... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastech Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Mały szczególik: ta płyta jest na KT133A i standardowo obsługuje 133MHz. Jest ustawiana jumperem na płycie w dwóch zakresach: -jumper otwarty 133MHz->166MHz (to już zmieniam w BIOS`ie co 1MHz) -jumper zamknięty 100MHz->132 MHz (też zmieniam w BIOS`ie co 1 MHz) Czy to możliwe, aby chipset nie wytrzymywał wysokiej temperatury ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Mały szczególik: ta płyta jest na KT133A i standardowo obsługuje 133MHz. Jest ustawiana jumperem na płycie w dwóch zakresach: -jumper otwarty 133MHz->166MHz (to już zmieniam w BIOS`ie co 1MHz) -jumper zamknięty 100MHz->132 MHz (też zmieniam w BIOS`ie co 1 MHz) Czy to możliwe, aby chipset nie wytrzymywał wysokiej temperatury ? jak najbardziej mozliwe przez to moga dziac ci sie rozne dziwne rzeczy typu zwisy restarty.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...