Skocz do zawartości
piotrekp2507

Celeron 1.7 Obciążony 100%

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio zrobiłem formata i zainstalowałem xp sp3 jednak tydzień po instalacji zauważyłem że komp strasznie zwolnił. Do tej pory korzystałem z sp2 i nie było aż takich zwolnień. Przykładowo nagrywanie dvd 16x trwa prawie 30min bo bufora cały czas skacze. Wiadomo że procek to już staruszek ale sp3 chyba trochę za bardzo go zamula? Żadne wirusy nie wchodzą w gre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź czy nie masz dysku w trybie PIO

http://forum.purepc.pl/Dyski-twarde-cdromy...as-t282386.html

W Menedżerze zadań / Wydajność ile % masz wykorzystanie procesora przy normalnej pracy? Może jakiś proces Ci tak zamula.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm. To pokaż może wykresik i SMART dysku z HD Tune. W ten sposób prawie wykluczymy problemy ze sprzętem (o ile te parametry będą OK). Wtedy pozostanie wina po stronie software'owej. I może podałbyś więcej przykładów tego "zwolnienia"? W czym to się objawia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk jest w trybie DMA. Proces bezczynności pobiera w większości % można go jakoś wyłączyć czy jest on potrzebny?

^^

jesli ten proces zajmuje wiekszosc "%" to dobrze, znacvzy ze nie ma problemu. a jeli nie to

dla mnie i tak tu nie ma nic do wyjasniania - celeron i w dodatku 1.7. moj ojciec ma to w laptopie, mozna zasnac zanim sie system uruchomi. na allegro za 100 -150 mozesz wyrwac p4 z Ht na to samo gniazdo, polecam.

Edytowane przez ZlyDzien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No faktycznie nie pomyślałem :damage_wall:

Dołączona grafika Dołączona grafika

Dodam jeszcze że w przyszłym tygodniu wymieniam kondensatory na płycie bo są problemy z włączaniem no i gołym okiem widać że trzeba je wymienić.

No i inwestycja w nowego procka już raczej się nie opłaca. Właśnie szykuje się do wymiany sprzętu ale sytuacja na rynku i slaby zł zmusi mnie chyba do czekania <_<

Edytowane przez piotrekp2507

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, podłączony jest na drugiej taśmie. Dodam że to ATA.

dla mnie to jest ata 33, sam podpinałem tym kiedys dysk z braku innych tasm, ew w biosie masz zmienione na taka szybkosc. byle dysk sprzed 6 lat ma wiekszy transfer wikec na bank masz cos pomylone. to rowniez odpowiada za spowolnienie pracy systemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli ten proces zajmuje wiekszosc "%" to dobrze, znacvzy ze nie ma problemu. a jeli nie to

dla mnie i tak tu nie ma nic do wyjasniania - celeron i w dodatku 1.7. moj ojciec ma to w laptopie, mozna zasnac zanim sie system uruchomi. na allegro za 100 -150 mozesz wyrwac p4 z Ht na to samo gniazdo, polecam.

Nie. Miałem ten procesor przez 6,5 roku i... owszem, totalna padaka, ale sam system + Firefox daje rade spokojnie. Poza tym P4 z HT nie pasują na część mobasów.

dla mnie to jest ata 33, sam podpinałem tym kiedys dysk z braku innych tasm, ew w biosie masz zmienione na taka szybkosc. byle dysk sprzed 6 lat ma wiekszy transfer wikec na bank masz cos pomylone. to rowniez odpowiada za spowolnienie pracy systemu

Zgadza się, gdzieś jest problem. I na 90% nie w dysku twardym, który jest raczej w pełni OK. Wymień taśmę albo coś, powinno być co najmniej 55MB/s. A najpewniej około 70ciu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i lipa dopiero teraz sobie przypomniałem że nie mogę wyłączyć kompa bo później go nie włacze. WŁasnie przez te kondensatory ostatnio siedziałem 20 min i cały czas reset albo gniazdko. No a taśma jest raczej 80 żyłowa. W biosie nigdzie nie znalazłem ustawień odnośnie tego ata <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak się zachowuje fizycznie ten dysk - ma normalne odgłosy pracy czy występują jakieś chrobotania , słyszalne zatrzymania dysku itp. ?

Na starym kompie miałem też Seagate tyle że 80 GB , pierwszy dysk po pół roku poszedł na wymianę .

Też miałem duże obciążenie ( mam KIS-a jak AV , przy włączonej ochronie nie dało się nic na kompie zrobić - cały czas procek zajęty na 100% ) , nie można było nawet słuchać muzyki jak coś kopiowałem na dysk .

Przy drugim dysku objawy były takie same , z tym że odgłosy pracy miał normalne , i znacznie rzadziej się zatrzymywał .

W HD Tune / HD Tach miałem transfery podobne - za chiny nie chciał wejść więcej jak 28 mb/s .

Wymieniłem taśmę na taką żółtą podobno dedykowaną do ATA 100/133 .

Nic nie pomagało , dysk sprawdziłem pod innym kompem i transfery miał ok .

Stwierdziłem że to może być kontroler ( który mi dodatkowo robił takie jazdy - na jednym z kanałów podłączam starą 20 GB Samsunga i komp w biosie potrafił go wykryć czasami jako 300 lub 500 GB ) .

Jak możesz to sprawdź dysk na innym kompie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk pracuje normalnie i był on dokupywany jakieś 1,5-2 lata temu stara 40GB to dopiero rzęziła. Taśmę też dokupywałem no i też jest żółta, sprawdzałem w Sandrze i dysk chodzi na ATA33 tylko teraz jeśli ktoś mógł by wyjaśnić jak to przełączyć?

Transfer Modes Support

Block Size : 16

Maximum PIO Mode : PIO-4

Maximum DMA MW Mode : MWDMA-2

Maximum UDMA Mode : UltraDMA-5 / ATA100

Transfer Modes Active

Current Block Transfer : 16

Current Active Mode : UltraDMA-2 / ATA33

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi