Skocz do zawartości
Barti14

Mc-350atx 2.0a Fanswap

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy Scythe Slip Stream 800RPM wystarczy żeby schłodzić ww. zasilkę? Konfig sprzętowy:

E4400

P5B

EN7900GS

2x1GB 667 MHz

1xHDD

1xDVD

2xKarty PCI

Bez większego OC. Obawiam się że mi się spali. SS teoretycznie ma 40CFM. W jaki sposób kontrolować temp?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie polecam takiego zastosowania.. Ta konstukcja fortrona ma bardzo skąpe radiatory przez co może być źle przy nie wielkim nawiewie. Noiseblocker XL1 powinien wystarczyć, ale głowy nie daje.

1 post na nowym forum :P. :rolleyes:

Edytowane przez david11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@eyah: w takim razie chyba spróbuję. :) Najwyżej jak poczuję że robi się gorąco, to wrócę do pierwotnego wentylka. Może głupie pytanie: rozumiem że wentylator ma wiać do wewnątrz zasilacza, a nie z zasilacza do obudowy? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do wewnątrz zasilacza. czyli o ile dobrze pamiętam naklejką na wentylatorze do środka zasilacza tak, żeby nie było jej widać przez kratkę przysłaniającą wentylator. ja wymieniałem wentylator w mc-350 na s-flex 1200 rpm i wszystko jest ok. powietrze wylatuje chłodne. dodatkowo mam w obudowie 2x acutake 120 mm.

Edytowane przez E57

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie polecam takiego zastosowania.. Ta konstukcja fortrona ma bardzo skąpe radiatory przez co może być źle przy nie wielkim nawiewie. Noiseblocker XL1 powinien wystarczyć, ale głowy nie daje.

1 post na nowym forum :P. :rolleyes:

Dołączona grafika

do takich radiatorow wystarczyla Noctua S12 @ 500rpm, odpowiedzialna rowniez za wentylacje obudowy. Czsasami zdazalo mu sie pracowac pasywnie

Po okolo roku zmienilem wentylator na Noctua P12 @ 5v - zasilacz dziala do dzis.. a ma ponad dwa lata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I na koniec warto dodać, że SlipStream 800rpm generuje lepszy przepływ niż Noiseblocker XL1 (1000rpm), więc raczej powinno być chłodno. Gorzej, jeśli chodzi o łożysko, bo to w SlipStream nie wróży zbyt długiej pracy w tej pozycji. No, ale już po jabłkach, więc zobaczysz jak będzie się u Ciebie sprawować i jak długo :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi