KazikLord Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 (edytowane) .:Karty graficzne GeForce GTX 260 Core 216 EVGA 896MB (PCI-E) (55nm) Superclocked 1249,- zł .: Procesory AMD Phenom II Quad-Core 920 BOX (Socket AM2+,125W) 899,- zł .: Płyty główne Asus M3N78 PRO GeForce 8300 376,- zł .:Pamięci RAM Kingston DDR2 2x 2GB 800MHz CL5 195,- zł .:Dyski twarde Seagate 500 GB Barracuda 7200.11 (32MB, Serial ATA II) 279,- zł .:Napędy optyczne LG SuperMulti DVD+/-RW GH22LS30 LightScribe bulk black (Serial ATA) 100,- zł .:Obudowy Modecom Feel 101 - czarna 115,- zł .:Zasilacze Chieftec (GPS-550AB-A) 550W 289,- zł Suma: 3502,- zł Edytowane 25 Stycznia 2009 przez KazikLord Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość piotrAthlonXp Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 odradzam seagate 7200.11! wez jakiegos samsunga lub wdc do takiego zestawu moglbys jakas lepsza obudowe dac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 (edytowane) Mobo do zmiany, najlepiej na ASRock AOD790GX/128M lub tańszy model A780GXE/128. Ewentulanie Gigabyte 790X-DS4 Dysk WD AAKS, Zasilacz Pentagram CAV-500. A garafa to w tej cenie jest GTX 280 chyba.... Edytowane 25 Stycznia 2009 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vippiotrek Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 Do czego ma służyć zestaw? Do gier? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KazikLord Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 Gry głównie jesio prace na serwerze Mu online ale to <...>:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vippiotrek Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 (edytowane) Cóż no to wypadałoby zmienić platformę na Intela. Zapewne sugerowałeś się poradnikiem Miguela. Nie wiem dlaczego wsadził tam teraz Phenomy II. Na gg mówił mi, że ze względu na cenę całej platformy czyli mobo + procek tymczasem ja w tej cenie ) podany przez Ciebie Phenom II + mobo czyli 1275 zł ) widzę wydajniejszą konfigurację: http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=14055 + http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=10852 lub nawet http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=10761 a tu przykładowy test: http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=4722-9 Looknij też testy po o/c. Ah zapomniałbym.. najlepiej weź to: http://www.esc.pl/product_info.php?manufac...oducts_id=12191 To taki lepszy E8400. Kręci się również tak ładnie jak E8400. Powiedzmy, że to taki [hmm] selekt? Intelowski Quad np Q9400 też jest szybszy od tego Phenoma z tym, iż mobo pod niego jest nieco droższe. Choc i tak ten E8400 jest wydajniejszy w grach ;) W ten sposób oszczędzasz tam bodajże coś około 100 zł, które możesz dołożyć np do obudowy którą napewno zmieniłbym na CM Elite 33x. Reszta ok. Zdrówka i sukcesywnych zakupów życzę. Edytowane 25 Stycznia 2009 przez vippiotrek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 (edytowane) Za 3500zł moim zdaniem optymalne będzie to: Procesor Q6600: http://www.agito.pl/core-2-quad/intel-core...1623.40909.html 799zł Płyta Gigabyte EP43-DS3L: http://www.agito.pl/socket-775/gigabyte-ga...776.333272.html 323zł Grafika GeForce GTX-285: http://www.agito.pl/seria-200/gigabyte-gef...052.339943.html 1388zł Pamięć GoodRam 2x2GB 800Mhz CL5: http://www.agito.pl/ddr-2/goodram-ddr2-dua...607.328762.html 138zł Dysk Samsung F1 640GB: http://www.agito.pl/samsung/samsung-spinpo...677.330818.html 259zł Nagrywarka DVD LG-GH22LS30: http://www.agito.pl/nagrywarki-dvd/lg-gh22...698.339213.html 93zł Zasilacz Pentagram CAV-620: http://www.agito.pl/zasilacze/pentagram-si...221.326304.html 295zł Obudowa Cooler Master Elite 331: http://www.agito.pl/obudowy/cooler-master-...a.91.43281.html 139zł SUMA: 3434zł W zestawie Quad Q6600 (4x2,4Ghz 8MB cache) - wyciągnie ~3,6Ghz a wydajnością rozwali phenoma II po o/c. Stabilna i przyzwoita płytka na P43, z kondensatorami solid - brak problemów ze stabilnością i o/c. Grafika GTX 285 - to samo co GTX 280, tylko minimalnie wyżej taktowane, w procesie techn. 55nm a nie 65nm - mniejszy pobór prądu, lepsze o/c, niższa temp. 2x2GB rodzimego GoodRama - spokojnie wystarczy do o/c Q6600 w trybie 1:1. Szybki dysk samsung F1 640GB - wersja 2-talerzowa - cichsza niż 750, 500 które są na 3 talerzach, wydajność ta sama. Nagrywareczka taka jak sam wybrałeś. Do tego stabilny zasilacz pentagram 620W (może troszkę na wyrost, ale nie było 500W w ofercie). Moim zdaniem ładna obudowa CM Elite 331, z dobrą wentylacją. ALTERNATYWY: Zmiana płytki na Asrocka P45XE http://www.agito.pl/dla-procesorow-intel/a...383.338496.html cena 317zł - różnice w stosunku do w/w Gigabyte = chip P45, co oznacza obsługę 2xPCI-E CrossFire (możliwość zamontowania 2 kart graf. ATI). Płytka wg. testów jest bardzo stabilna, tak samo jak gigabyte ma kondensatory solid, wyciąga FSB >530 Zmiana płytki na Asusa P5QL-E http://www.agito.pl/socket-775/asus-p5ql-e.776.335382.html 395zł. Chipset P43, obsługa RAIDa - mostek ICH10R. Do tego jeszcze jedna zaleta w postaci 8-fazowego zasilania, co może się przydać przy quadzie (stabilna sekcja zasilania). Wadą płyty jest jej relatywnie niskie max FSB - w granicach 420 - quad przy 3600Mhz ma 400 FSB.... co przy dużym o/c może powodować jakieś problemy ze stabilnością - ale nie musi. Edytowane 25 Stycznia 2009 przez Beereq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 @up Q6600 rozwali Phenoma II po OC? Chyba żartujesz. Do tego dajesz jeszcze GTX 285, który przy obecnych cenach GTX 280 nie jest opłacalny. Ty nadal wierzysz w 640GB F1 na 2 talerzach? Powodzenia życzę. Obecnie robione są na 3 odpadkowych talerzach. Do tego Pioneer DVR-216 będzie lepszy, niż ten LG. A mobo można wziąć Asus M3N78 bez PRO i masz taniej. @up Q6600 rozwali Phenoma II po OC? Chyba żartujesz. Do tego dajesz jeszcze GTX 285, który przy obecnych cenach GTX 280 nie jest opłacalny. Ty nadal wierzysz w 640GB F1 na 2 talerzach? Powodzenia życzę. Obecnie robione są na 3 odpadkowych talerzach. Do tego Pioneer DVR-216 będzie lepszy, niż ten LG. A mobo można wziąć Asus M3N78 bez PRO i masz taniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 (edytowane) Q6600 rozwali phenoma II po o/c Dowód masz tutaj: http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=4722-20 Zerknij na wydajność phenoma II @3,75Ghz oraz Q9300 @ 3,40Ghz 6MB cache (powinna być bardzo zbliżona, jak nie minimalnie mniejsza od Q6600 @3,60Ghz 8MB) W większości gier intel jest szybszy Daję GTX285 bo różnica w cenie w stosunku do 280 to 33zł Co do dysku - może i masz rację, choć i tak Samsung F1 będzie lepszym wyborem niż seagate 7200.11 A co do nagrywarki - pionek owszem lepiej nagrywa. Ale zdecydowanie gorzej czyta. Edytowane 25 Stycznia 2009 przez Beereq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 http://www.guru3d.com/article/amd-phenom-i...-review-test/20 Tutaj też masz dowód. Co do dysku - ani Samsung, ani Seagate. WD 640GB AACS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 Hmmm coś tu nie widzę quada pod Twoim linkiem. To, że E8400>Q6600/Q8200/Q9300 jest oczywiste. Ja podałem Q6600, wiem że E8400 jest szybsze, ale nie w nowszych grach, które będą czerpały korzyści z 4 rdzeni. A co do dysku, który proponujesz - porównaj jego czas dostepu do samsunga F1, czy choćby WD AAKS ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vippiotrek Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 (edytowane) Testów jest od cholery więc jeden i tak nie może przeważać szali zwycięstwa. Wykonywane są w różnych konfiguracjach. Edytowane 25 Stycznia 2009 przez vippiotrek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 @Beereq Porównaj sobie lepiej poziom ciszy. @vippiotrek No właśnie. Jeden test z E-giełdy nie może przeważyć testu na Guru3D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 No właśnie. Jeden test z E-giełdy nie może przeważyć testu na Guru3D.:huh: A w czymże guru3d góruje nad egieldą że tak się waćpan na niego uparłeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vippiotrek Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 hahaha pewnie nazwą - w końcu to jest GURU :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 (edytowane) @Beereq Porównaj sobie lepiej poziom ciszy. Poziom hałasu to nie wszystko. WD AACS jest dobrym dyskiem, ale na magazyn. Nie jako systemowy. To tak jakby zamontować dysk 5400rpm do desktopa i mówić, że jest super bo jest szybki i cichy. Tylko, że problem polega na tym, że ma ponadprzeciętnie dług czas dostępu, co o wiele bardziej przekłada się na wydajność niż prędkość odczytu/zapisu., czy poziom hałasu ;] Dysk dużo więcej czasu spędza na wyszukiwaniu danych niż na ich odczytywaniu. A co do egiełdy - uważam ten portal za godny zaufania i nadal podtrzymuję to, że Q6600 o/c > Phenoma II o/c Edytowane 25 Stycznia 2009 przez Beereq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vippiotrek Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 Przecież nigdzie nie napisałem też, że Guru3D to jakiś trefny portal ;) Przeciwnie - uważam, że pewne testy mają porządne i rzetelne jak np GTX'a295 gdzie pokazali jego przewage nad 4870X2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 A co do egiełdy - uważam ten portal za godny zaufania i nadal podtrzymuję to, że Q6600 o/c > Phenoma II o/c Ja mam całkiem odmienne zdanie, choć ostatnio ich testy wyglądają lepiej niż kiedyś. O testach na egiełdzie często się mówi, że są "sponsorowane". Jednak jak pisałem już jakiś czas wydają się być bardziej obiektywne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 O testach na egiełdzie często się mówi, że są "sponsorowane".Gdzie się mówi? Kto mówi? Fanatycy jednej ze stron? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 Tego starego Quada w 65nm Q6600 uważasz za lepszy, niż Phenom II po OC walczący z i7 920 w niektórych "konkurencjach"? To życzę powodzenia. W czym Guru jest lepszy od E-giełdy? Nie wiem w jaki sposób mam odpowiedzieć dla człowieka będącego "więcej niż userem" na E-giełdzie. Wypadałoby zapytać w czym Guru jest gorszy od E-giełdy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cienislaw Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 (edytowane) Do tego Pioneer DVR-216 będzie lepszy, niż ten LG.popieram - mam pionka od pol roku, zdazylem zarekomendowac go kilku osobom i nikt jeszcze na niego nie psioczyl. sam zdazylem go uzywac przez ten czas dosc intensywnie i nie bylo problemow. wypala wzorowo, czyta jak nalezy, jest cichy. mozna wymusic bitsetting i usunac region zmodyfikowanym firmware. Edytowane 25 Stycznia 2009 przez cienislaw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 Gdyby każdy mi tak życzył nieustannie powodzenia prawdopodobnie życie byłoby o wiele piękniejsze ;] Stary nie znaczy gorszy. To, że w niektórych konkurencjach phenom II walczy z i7 niewiele zmienia. Poza tym jedna rzecz. Q6600 @ stock ma baaaardzo podobną wydajność do phenoma II 940. Ahhh powiedzmy nawet, że ma wydajność podobną do 920. Niech będzie. Czyli z tego wynika, że Q6600 @ 3,60Ghz (o/c 50%) będzie szybszy od phenoma II 920 @ 3,90Ghz (o/c blisko 40%). Przynajmniej w teorii, która w moim odczuciu w tym przypadku pokrywa się z praktyką. Oczywiście nie twierdzę, że jak procesor będzie powiedzmy o 10% szybszy, to cała platforma będzie o tyle szybsza. To będą raczej różnice rzędu 3%. Tak samo polskie nie oznacza gorsze. Guru czyta o wiele więcej ludzi, z całego świata. E-giełdę głownie Polacy. Wniosek z tego może płynąć taki, że guru ma większy wpływ na opinię publiczną itp. Dlatego też, uważam że guru czerpałoby więcej korzyści z ew. manipulacji w testach niż E-giełda. Choć nie zarzucam ani guru, ani e-giełdzie jakichkolwiek manipulacji W ogóle to po co robić taki problem szanowny "panie" moderatorze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 W czym Guru jest lepszy od E-giełdy? Nie wiem w jaki sposób mam odpowiedzieć dla człowieka będącego "więcej niż userem" na E-giełdzie.Jak na razie poza sprawowaniem pieczy nad samym forum, w kwestii merytorycznej jakichkolwiek testów nie mam raczej nic do gadania. Tak więc możesz mi powiedzieć jak "zwykłemu userowi" ;) Oczywiście żeby nie robić śmietnika tutaj, możesz mi odpowiedzieć na PW. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 Przeciwnie - uważam, że pewne testy mają porządne i rzetelne jak np GTX'a295 gdzie pokazali jego przewage nad 4870X2.Ale gdyby tej przewagi nie pokazali to test byłby "be"?? :lol2: :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vippiotrek Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 Dokładnie tak jak piszesz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 Po raz kolejny wojna: zwolennicy egieldy vs reszta świata.... Po każdym większym teście na egieldzie taka wojna powstaje, dla mnie to wystarczający argument by nie wierzyć do końca w ich testy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KazikLord Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 Gainward GeForce GTX 280 1GB DDR3 PCI-E BOX Chce kupic tą karte ale boje sie :( Czy ona jest dobra prosze o rady Chce pograc w aLL gry na fullach w rozdzialce 1440x900 60hz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 Karta da radę, to najlepsza jedno procesorowa karta (GTX 285 to to samo...). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 Po raz kolejny wojna: zwolennicy egieldy vs reszta świata.... Po każdym większym teście na egieldzie taka wojna powstaje, dla mnie to wystarczający argument by nie wierzyć do końca w ich testy. e tam egielda jest ok dodatkowo porównać do zagranicznych portali i mamy jako taka średnią. A te wojny powstają gdzie ? bo ja nie widziałem, chyba ze na pclu to by wyjaśniało dlaczego nie obiły mi się o oczy. Co do Guru 3d vs E-giełda no to hmm na guru 3d robią ładniejsze zdjęcia :D a sam test wygląda jak tele market przy teście karty graficznej nie zaszkodzi jeszcze między zdaniami wpakować zasilator 700W czy coś innego :lol2: choć sobie lubię poczytać u nich recki są takie idealne :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 (edytowane) Na forum jesteś od niedawna więc się nie dziwię... Ostatnio mały konflikt był w temacie o Radeonach HD4850/4870, choć w tym teście akurat imho było ok. Całkiem niedano też była sprzeczka albo tutaj albo w dziale o 939/am3 itd. Sprzeczki nie są czeste i "krwawe" ale jednak są, zawsze komuś coś nie pasuje i wcale nie są to "fanatycy jednej ze stron". Jak pisałem (chyba w innym temacie), nie lubię czytać polskich recenzji, a jak już je czytam to dla porównania wyników z innymi testami z zagranicznych portali. Edytowane 26 Stycznia 2009 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...